Antennebouwer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep antennebouwer
Werken als antennebouwer
Gevaren antennebouw
Beroep antennebouwer
Telecom monteur
Wat doet een antennebouwer:
Nieuwe antennes in zendmast:
Beklimmen van een zendmast:
Opleidingen tot antennebouwer
Bedrijven waar een antennebouwer werkzaam kan zijn
Competenties antennebouwer
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als antennebouwer
Arbeidsvoorwaarden en salaris antennebouwer
Eigen bedrijf starten als Antennebouwer
Boekhoudprogramma vergelijken Antennebouwer

Beroep antennebouwer

Een antennebouwer is een monteur en installateur, die verantwoordelijk kan zijn voor verschillende werkzaamheden, zoals het plaatsen en onderhouden van antennemasten en het vervangen van installaties die toebehoren tot antennemasten. Daarnaast kan een antennebouwer verantwoordelijk zijn voor het testen van apparatuur en het opsporen en verhelpen van mogelijke storingen. De werkzaamheden van een antennebouwer zijn aan te merken als bijzondere werkzaamheden, die niet voor iedereen geschikt zijn, omdat de werkzaamheden meestal op grote hoogte uitgevoerd worden. Hoogtes van zestig meter of meer zijn eerder normaal dan een uitzondering als antennebouwer. Omdat de meeste kranen deze grote hoogtes niet kunnen bereiken is het noodzakelijk dat antennebouwers zelf in de mast klimmen om de werkzaamheden uit te voeren. Daarnaast is het denkbaar dat gespecialiseerde bedrijven binnen de antennebouw werkzaamheden uitvoeren aan andere masten, zoals hoogspanningsmasten. Een andere benaming voor antennebouwer is soms ook wel monteur zendmasten. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een antennebouwer het beste omschrijven als het installeren en onderhouden van antennemasten, ook wel zendmasten genaamd. Deze antennemasten worden gebruikt voor verschillende redenen, zoals het mogelijk maken van telecommunicatie en televisiecommunicatie. Daarnaast worden antennemasten toegepast zodat mensen kunnen internetten. Een andere benaming voor antennebouwer of monteur zendmasten kan ook zijn field engineer, als het een hogere functie betreft. In alle gevallen is het belangrijk dat een antennebouwer geen hoogtevrees heeft. Ook veiligheid speelt als antennebouwer een belangrijke rol, die niet onderschat moet worden. Het kunnen monteren van componenten op grote hoogte mag geen probleem zijn voor een antennebouwer. Een antennebouwer kan ook werkzaam zijn op flatgebouwen, watertorens en andere hoge gebouwen.

Werken als antennebouwer

Een antennebouwer is dus een installateur, die met bijzondere montagewerkzaamheden te maken heeft. Antennemasten en zendmasten zijn noodzakelijk, zodat moderne communicatieapparatuur goed kan werken. Het is niet zo dat alle antennemasten en zendmasten grote torens zijn, omdat er kleinere masten geplaatst kunnen worden op gebouwen. Dit soort masten wordt vaak toegepast in stedelijk gebied. In de meer landelijke gebieden wordt over het algemeen gebruikgemaakt van aparte hoge masten, omdat er bijvoorbeeld geen hoge gebouwen in de omgeving aanwezig zijn. Het werken als antennebouwer is grotendeels handwerk, waarbinnen alle apparatuur en gereedschap door de antennebouwer zelf meegenomen moet worden naar boven, omdat er meestal geen gebruikgemaakt kan worden van kranen. Dit houdt bijvoorbeeld in dat nieuwe kabels handmatig naar boven getild moeten worden, zodat ze aangesloten kunnen worden op de apparatuur. Er zijn wel speciale kranen die een grote hoogte kunnen bereiken, maar deze kunnen niet voor alle klussen gebruikt worden. Als antennebouwer heb je niet alleen met permanente antennemasten en zendmasten te maken, omdat deze ook tijdelijk opgebouwd kunnen worden voor een evenement waarbij veel bezoekers verwacht worden. De werkzaamheden van een antennebouwer vinden dan ook door het hele land plaats en meestal het buitenland, omdat de werkzaamheden zo specifiek zijn.

Gevaren antennebouw

Als antennebouwer zal je regelmatig op grote hoogte werken, waardoor er veel aandacht is voor de veiligheid. Deze veiligheid heeft niet alleen te maken met mogelijk valgevaar. Afhankelijk van de soort mast kan er sprake zijn van een groot elektromagnetisch veld, waaraan antennebouwers maar een beperkte tijd blootgesteld mogen worden. Is het elektromagnetisch veld in de mast te hoog dan kan het nodig zijn dat de mast tijdelijk uitgeschakeld wordt of dat het vermogen omlaag gebracht moet worden. Daarnaast speelt het weer een belangrijke factor als het aankomt op de veiligheid. Opkomende wind of mogelijke onweer zijn niet te onderschatten veiligheidsrisico's. De wind en onweer hebben niet alleen betrekking op de antennebouwers zelf, maar ook op de apparatuur en materialen die vaak nog los hangen. In sommige gevallen maken antennebouwers ook gebruik van industrieel klimmers.

Beroep antennebouwer

Het beroep antennebouwer komt in de praktijk op verschillende manieren voor. Denk bijvoorbeeld ook aan mobiele operators die verantwoordelijk zijn voor het bedienen van machines en/of kranen. Mobiele operators kunnen ook verantwoordelijk zijn voor verschillende werkzaamheden. Het beroep antennebouwer noemt men daarnaast ook wel eens monteur zendmasten. Je bouwt constructies en plaatst antennes en kan ook verantwoordelijk zijn voor het aanpassen van constructies. Het beroep antennebouwer moet gezien worden als een functie op mbo-niveau. Meestal betreft dit wel minimaal mbo-niveau vier.

Telecom monteur

Een antennebouwer kan in de meeste gevallen niet gezien worden als telecom monteur. Een telecom monteur is meer verantwoordelijk voor het aanleggen, onderhouden en aanpassen daadwerkelijke telecomsystemen.

Wat doet een antennebouwer:

  • Je bouwt constructies en plaatst antennes.
  • Je bent verantwoordelijk voor het aanpassen van constructies.
  • Je bent verantwoordelijk voor het onderhouden van masten.

Nieuwe antennes in zendmast:

Beklimmen van een zendmast:

Opleidingen tot antennebouwer

Er bestaan binnen Nederland geen gerichte opleidingen binnen de antennebouw of zendmast-bouw. De meeste werkgevers verwachten wel een gedegen opleiding met raakvlakken zoals een elektrotechnische opleiding of een opleiding gericht op de hoogfrequente techniek. Daarnaast zal een antennebouwer moeten beschikken over een VCA certificaat veilig werken op hoogte en moet de antennebouwer meestal beschikken over het certificaat redden op hoogte. Ook is er veel aandacht voor het klimmen zelf, omdat dit een belangrijk onderdeel is van de werkzaamheden. De meeste nieuwe antennebouwers moeten eerst proef klimmen om te bewijzen dat ze geen hoogtevrees hebben en de werkzaamheden dus aankunnen. Over het algemeen is mbo-niveau voldoende om te kunnen werken als antennebouwer. Binnen de antennebouw zijn redelijk veel zzp'ers werkzaam. Wanneer je voor jezelf gaat beginnen, is het tevens belangrijk om de administratie op de juiste manier op te zetten. Dit kan met behulp van een online boekhoudpakket.

Bedrijven waar een antennebouwer werkzaam kan zijn

Als antennebouwer ben je over het algemeen werkzaam voor een gespecialiseerd antennebouw bedrijf, die complete antennemasten en/of zendmasten ontwerpen, bouwen en opbouwen. Als antennebouwer bestaan er dus meerdere disciplines, omdat de meeste antennebouw bedrijven ook nieuwe masten kunnen bouwen. Het is bovendien denkbaar dat een antennebouwer aangemerkt kan worden als telecom monteur.

Competenties antennebouwer

De belangrijkste competentie van een antennebouwer is de veiligheid, omdat je vaak op grote hoogte werkzaam bent. Daarnaast heeft de veiligheid betrekking op elektromagnetische straling, die schadelijk is. Omdat een antennebouw veel moet klimmen is het belangrijk dat je beschikt over een goede fysieke conditie. Ook communicatie is een competentie die niet onderschat moeten worden, omdat je meestal zal samenwerken met verschillende collega's. Algemeen belangrijke woorden zijn techniek, overleggen, plannen, organiseren, inzicht, veldwerk, verantwoordelijkheidsgevoel, energie, lef, doorzettingsvermogen, motivatie en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als antennebouwer

Het arbeidsmarktperspectief van een antennebouwer is goed te noemen, mits je over de juiste opleidingen en papieren beschikt. De meeste antennebouw bedrijven zijn steeds op zoek naar vaklieden, die het aandurven om op grote hoogte werkzaam te zijn. De doorgroeimogelijkheden van een antennebouwer zijn sterk afhankelijk van het opleidingsniveau en je eigen competenties. Het is denkbaar dat een antennebouwer aangemerkt kan worden als ploegbaas.

Arbeidsvoorwaarden en salaris antennebouwer

Er zijn geen specifieke voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat je als antennebouwer voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn met verschillende cao's. Ook is het niet zomaar mogelijk om een salarisindicatie te geven voor het beroep antennebouwer, omdat het beroep antennebouwer bestaat uit verschillende beroepen die niet zomaar met elkaar vergeleken kunnen worden.

Eigen bedrijf starten als Antennebouwer

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Antennebouwer, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Antennebouwer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Antennebouwer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Antennebouwer.

Mijnzzp.nl