Telecom monteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep telecom monteur
Werken als allround telecom monteur in de techniek
Werken voor een telecom netwerkbeheerder
Taken van een telecom monteur:
Beroepsfilm telecom monteur:
Film: monteur datadistributie:
Opleiding tot telecom monteur
Bedrijven waar een telecom monteur werkzaam kan zijn
Competenties telecom monteur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als telecom monteur
Arbeidsvoorwaarden en salaris telecom monteur
Eigen bedrijf starten als Telecom monteur
Boekhoudprogramma vergelijken Telecom monteur

Beroep telecom monteur

Een telecom monteur is iemand die telecomnetwerken en telecominstallaties installeert, repareert en onderhoudt. Een telecom monteur heeft een breed takenpakket. Als een telecom monteur verantwoordelijk is voor het aanleggen van glasvezel, werkt hij veel samen met verschillende glasvezelmonteurs en grondwerkers. Sommige telecom monteurs werken in de antennebouw, die te maken heeft met telefonie, maar veel telecom monteurs werken ook vaak op locatie. Naast het installeren, repareren en onderhouden van de verschillende installaties, gaande van modems tot antennes, moet hij ook het klantcontact zo aangenaam mogelijk maken. Een telecom monteur moet dan ook klantgericht en klantvriendelijk te werk gaan bij al zijn werkzaamheden. Welke specifieke taken een telecom monteur precies heeft, is afhankelijk van het bedrijf waarvoor hij of zij werkzaam is. Als monteur van telecom moet je dus van vele markten thuis zijn. Je contact met de klant is samen met de service die je verleent immers allesbepalend voor de winst die je bedrijf kan maken. Als telecom monteur kan je op zelfstandige basis of in vast dienstverband werkzaam zijn. Je kan telecom monteur worden op verschillende manieren. Er bestaan voltijdse opleidingen, zoals een Mbo-opleiding, maar je kan evengoed geschoold worden door je werkgever. Je kan niet zonder opleiding aan de slag, want een monteur van telecom moet beschikken over bepaalde certificaten. Een telecom monteur moet over technisch inzicht beschikken en de laatste technieken kennen. Het is een beroep dat raakvlakken heeft met de beroepen van elektrotechnicus, antennebouwer, installateur, servicemonteur (ICT) en veldwerker. Ook de beroepen van netwerkbeheerder, glasvezelmonteur en storingsmonteur hebben overeenkomsten met het beroep van telecom monteur. Vanzelfsprekend kan een telecom monteur ook gespecialiseerd zijn in specifieke werkzaamheden.

Werken als allround telecom monteur in de techniek

Een telecom monteur is dus een monteur die in sommige gevallen ook aangemerkt kan worden als elektrotechnicus. Als telecom monteur installeer, repareer en onderhoud je telecomnetwerken en installaties. Een telecom monteur legt glasvezelnetwerken en telecominstallaties aan. Hij bekabelt verdeel- en laagspanningskastjes, legt verbindingen aan en maakt aansluitingen. Daarnaast plaatst hij kasten voor transmissieapparatuur en monteert hij buizen en kabelgoten. Ook het plaatsen van modems en andere toebehoren behoort tot het takenpakket van een telecom monteur. Ze testen verbindingen, trekken kabels, patchen verbindingen en monteren connectoren af. Het is de telecom monteur die beschikt over alle meetgereedschappen om het systeem bij de klant te kunnen controleren. Het hoeft niet te gaan om mogelijke problemen, omdat klanten over het algemeen ook gebruik kunnen maken van een telecom monteur als ze zelf niet in staat zijn om een telecomsysteem te installeren. Tot slot dient een telecom monteur de uitgevoerde werkzaamheden functioneel te testen en te controleren. Het takenpakket van een telecom monteur is dus zeer breed.

Werken voor een telecom netwerkbeheerder

Als telecom monteur voer je deze werkzaamheden meestal uit in dienst van netwerkbeheerders, dit zijn meestal aannemers. Je werkt echter niet noodzakelijk alleen voor particulieren of bedrijven. Het beroep telecom monteur is tegenwoordig heel diverse te noemen. Het is bijvoorbeeld denkbaar dat een telecom monteur ook aangemerkt kan worden als servicemonteur (ICT). Een telecom monteur en servicemonteur (ICT) zijn in de meeste gevallen aan te merken als veldwerker. Dit wil inhouden dat je veel op locatie werkzaam zal zijn.

Taken van een telecom monteur:

  • Aanleggen van (glasvezel-)netwerken en telecominstallaties.
  • Bekabelen van verdeel- en laagspanningskastjes.
  • Aanleggen van verbindingen en maken van aansluitingen.
  • Kasten plaatsen voor transmissieapparatuur.
  • Monteren van buizen en kabelgoten.
  • Plaatsen van modems en andere toebehoren.
  • Trekken van kabels, testen van verbindingen.
  • Patchen van verbindingen en afmonteren van connectoren.
  • Functioneel testen en controleren van de uitgevoerde werkzaamheden.

Beroepsfilm telecom monteur:

Film: monteur datadistributie:

Opleiding tot telecom monteur

Je kan telecom monteur worden na een Mbo-opleiding. Dat is echter niet noodzakelijk om het beroep van telecom monteur te kunnen uitoefenen. Je kan ook solliciteren bij bijvoorbeeld KPN zonder enige ervaring als telecom monteur. Zij stomen jou dan klaar voor het beroep van telecom monteur. Je loopt dan mee met een ervaren technicus om de kneepjes van het vak te leren. Je behaalt tijdens dit leertraject de nodige certificaten om de job te mogen uitoefenen. Om telecom monteur te mogen zijn, moet je ook beschikken over een VCA-certificaat. Samengevat is het dus niet nodig om een fulltime opleiding te volgen. Je moet hoe dan ook wel bereid zijn tot het volgen van een scholing bij je werkgever. Bereidheid tot het volgen van vormingen en een leertraject zijn dus essentieel als je telecom monteur wenst te worden. Als je voor jezelf gaat starten als zzp telecom monteur, is het nodig om ook na te denken over het opzetten van de boekhouding. De meeste zzp'ers gebruiken een online boekhoudpakket voor de zzp administratie.

Bedrijven waar een telecom monteur werkzaam kan zijn

Als telecom monteur werk je meestal voor een netwerkbeheerder, zoals een telecommaatschappij. Soms nemen zij een opdracht aan in onderaanneming. Dat is echter niet de enige manier om telecom monteur te zijn. Je kan ook werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. Je kan dus zowel in dienstverband werken als op zelfstandige basis. Meestal zul je werken voor particulieren of bedrijven die netwerken, modems of antennes geplaatst willen zien. Telecom monteurs werken soms ook voor gespecialiseerde firma’s in bijvoorbeeld de antennebouw en dus niet alleen voor netwerkbeheerders. Een bekend voorbeeld van een bedrijf waarbij een telecom monteur werkzaam kan zijn, is KPN. Maar ook Odido, T-Mobile en Ben zijn bijvoorbeeld providers die actief zijn in Nederland.

Competenties telecom monteur

De meest belangrijke competentie van een telecom monteur is dat jij of zij een allround technicus en monteur is. Iemand die in staat is zelfstandig de meest voorkomende problemen op te lossen. Hij of zij moet klantgericht en klantvriendelijk zijn. Verder moet een telecom monteur ook technisch ingesteld zijn en oplossingsgericht kunnen denken. Daarbij komt ook dat je dus wel enige stressbestendigheid moet bezitten. Daarnaast moet je ook een goede service kunnen verlenen. Zeker voor een zelfstandige, maar ook in dienstverband, is het essentieel om een goede planning te kunnen maken. Enig commercieel gevoel is dus ook handig als telecom monteur. Een telecom monteur moet van vele markten thuis zijn, zo illustreert de oplijsting van hierboven. Daarnaast moet een telecom monteur beschikken over goede communicatieve vaardigheden, omdat een telecom monteur veel te maken krijgt met verschillende klanten. Een andere belangrijke competentie is het oplossingsgericht werken. Het oplossingsgericht werken kan ook betrekking hebben op creativiteit en flexibiliteit. Algemeen belangrijke woorden zijn ICT, bijscholing, presteren, dienstbaarheid, klantgericht, klantvriendelijkheid, motivatie, stressbestendigheid, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als telecom monteur

Het arbeidsmarktperspectief als telecom monteur is over het algemeen goed te noemen. Iedereen heeft tegenwoordig namelijk televisie en internet nodig, en dat zal nog geruime tijd zo blijven. Je zult dus ook altijd werkzekerheid hebben als storingstechnicus. Het beroep van telecom monteur is dus van voortbestaan verzekerd de komende decennia. Als telecom monteur kan je wel degelijk aanspraak maken op enkele doorgroeimogelijkheden. Een telecom monteur met ambitie kan zo bijvoorbeeld ploegbaas worden bij grotere projecten. Ook projectleider worden is een mogelijkheid voor een telecom monteur. Verder zou je ook een eventuele overstap naar het werken op zelfstandige basis kunnen beschouwen als een promotie of doorgroeimogelijkheid. Bij zo’n overstap komt namelijk heel wat meer verantwoordelijkheid kijken dan bij werken als telecom monteur in vast dienstverband. Er is dus wel wat doorgroeiperspectief voor een telecom monteur.

Arbeidsvoorwaarden en salaris telecom monteur

Een telecom monteur kan in vast dienstverband werken bij een netwerkbeheerder of telecommaatschappij. Dan werkt hij voor dat bedrijf op locatie, waar hij modems, glasvezelnetwerken of antennes plaatst. In dat geval zal hij tussen de 1900 en 2600 euro bruto per maand verdienen. Dit is niet bepaald hoog. Je werkt wel in vast dienstverband, dus je kunt wel genieten van de zekerheid die daarbij hoort. Daarnaast is het ook mogelijk voor een telecom monteur om op zelfstandige basis te werken. Dan hangt hij dus niet af van netwerkbeheerders of telecommaatschappijen, maar zal het wellicht moeilijker zijn om grotere projecten aan te kunnen nemen. Wat een zelfstandige telecom monteur verdient, hangt vooral af van het aantal projecten dat hij binnenhaalt, de omvang van die projecten en de kosten. Om telecom monteur te mogen zijn, moet je beschikken over de nodige certificaten, zoals een VCA-certificaat.

Eigen bedrijf starten als Telecom monteur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Telecom monteur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Telecom monteur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Telecom monteur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Telecom monteur.

Mijnzzp.nl