Glasvezelmonteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep glasvezelmonteur
Werken als glasvezelmonteur
Wat is het voordeel van glasvezel
Baan als glasvezel monteur
Wat is glasvezel en wat kun je ermee:
Eerste monteur datacommunicatie:
Opleidingen tot glasvezelmonteur
Bedrijven waar een glasvezelmonteur werkzaam kan zijn
Competenties glasvezelmonteur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als glasvezelmonteur
Arbeidsvoorwaarden en salaris glasvezelmonteur
Eigen bedrijf starten als Glasvezelmonteur
Boekhoudprogramma vergelijken Glasvezelmonteur

Beroep glasvezelmonteur

Een glasvezelmonteur is een monteur die verantwoordelijk is voor het aanleggen, lassen, aansluiten en onderhouden van glasvezelnetwerken. Als glasvezelmonteur verzorg je ook de afwerking van de glasvezelbekabeling en connectoren. Daarnaast ben je als glasvezelmonteur verantwoordelijk voor het uitvoeren van metingen en het opstellen van meetrapportages. Een andere benaming voor glasvezelmonteur is soms ook wel glaslasser, echter bestaan de werkzaamheden van een glasvezelmonteur niet alleen uit het lassen van glasvezelkabels. Wel kan het zijn dat glasvezelmonteurs verantwoordelijk zijn voor specifieke werkzaamheden. Het aansluiten van de glasvezels is meestal maar een klein deel van de werkzaamheden, omdat er bijvoorbeeld ook gleuven gegraven moeten worden in de straat om de glasvezelbekabeling aan te kunnen leggen. Een glasvezelmonteur zal in de meeste gevallen samenwerken binnen een team van verschillende vaklieden. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een glasvezelmonteur het beste omschrijven als het aanleggen, monteren en/of lassen van glasvezelkabels. Glasvezel is tegenwoordig populair, omdat glasvezel het mogelijk maakt om datasignalen met hoge snelheid te transporteren, waardoor betere resultaten behaald worden. Ook de betrouwbaarheid van datasignalen neemt door glasvezel aanzienlijk toe. Het is de allround glasvezelmonteur die verantwoordelijk is voor het aanleggen en installeren van glasvezelkabels. Glasvezel is een hoogwaardige communicatietechnologie en bestaat uit flinterdunne en zeer sterke glasdraad waarmee licht wordt getransporteerd. Een groot voordeel van glasvezel is dat glasvezel storingsvrij is en dat data zich razendsnel kan verplaatsen. Glasvezel is de nieuwe standaard voor huishoudens en bedrijven. Een andere benaming voor glasvezelverbindingen tot aan de woning en bedrijven is soms wel Fiber to the home (FTTH) en Fiber to the office (FTTO).

Werken als glasvezelmonteur

Een glasvezelmonteur is dus een monteur en installateur, die verantwoordelijk is voor het installeren van glasvezelnetwerken. Het aanleggen van glasvezelnetwerken is veel werk, omdat dit meestal gedaan wordt in bestaande woonwijken. Dit betekent dat in iedere straat de stoep of weg opengebroken moet worden om de glasvezelbekabeling aan te kunnen leggen. Het binnenbrengen van de glasvezel zal meestal plaatsvinden door een tuinboring. Door het toepassen van tuinboringen hoeven niet alle tuinen en stoepen opengehaald te worden. Een tuinboring is niks anders dan een speciale trilnaald, die zich onder de grond kan voortbewegen. Een grondwerker kan de trilnaald voor de gevel opgraven, zodat niet de hele tuin of stoep opengehaald hoeft te worden. Een glasvezelmonteur is ook verantwoordelijk voor het lassen van glasvezel, wat men fusielassen noemt. Fusielassen is het verhitten van glasvezel waarbij twee uiteindes door een elektrische vlamboog worden verhit en samengesmolten, zonder toevoeging van vreemde materialen. Het fusielassen is niet heel moeilijk, maar zal wel goed uitgevoerd moeten worden. Dit betekent dat de glasvezel eerst schoongemaakt moet worden met alcohol en dat beide uiteindes haaks moeten zijn, zodat er een goede verbinding ontstaat. Na het lassen zal er een krimper aangebracht worden, die de lasnaad beschermt. Met een speciale optical time-domain reflectometer (OTDR) kan de glasvezel doorgemeten worden.

Wat is het voordeel van glasvezel

Het grote voordeel van glasvezel is dat er gebruikgemaakt kan worden van supersnel internet. Daarnaast is glasvezel stabiel en zal een glasvezelnetwerk niet langzamer worden als het druk is. Met andere woorden zal het uploaden of downloaden van films en andere bestanden razendsnel zijn. Glasvezel is vooral nuttig voor mensen die regelmatig grote bestanden willen versturen. Een ander groot voordeel van glasvezel is dat er minder kans is op storingen. Er zijn steeds meer gemeentes die overgaan op glasvezel, omdat glasvezel zoveel voordelen heeft. Het is niet zo dat glasvezel overal beschikbaar is, omdat dit sterk afhankelijk is van de gemeente en de provider. Bewoners zijn niet verplicht om een abonnement af te sluiten als glasvezel in de gemeente aangebracht wordt. Vanzelfsprekend zullen de meeste mensen dit wel willen, omdat glasvezel razendsnel is.

Baan als glasvezel monteur

Het beroep glasvezelmonteur is tegenwoordig een populair beroep te noemen. Dit blijkt wel uit het aantal glasvezel vacatures die er te vinden zijn. Er zijn veel bedrijven die dringend op zoek zijn naar koppels glasvezelmonteurs. Het komt in de praktijk ook voor dat een glasvezel monteurs werkzaam is als laadpaal monteur, echter hoeft dit zeker niet het geval te zijn.

Wat is glasvezel en wat kun je ermee:

Eerste monteur datacommunicatie:

Opleidingen tot glasvezelmonteur

Wie een carrière ambieert als glasvezelmonteur zal in de eerste plaats over een relevantie vooropleiding moeten beschikken op Mbo-niveau, zoals de Mbo-opleiding Eerste Monteur Elektrotechniek of bijvoorbeeld de Mbo-opleiding Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties. Daarnaast zijn er meestal speciale eisen met betrekking tot glasvezelkennis. Dit betekent dat de meeste werkgevers verwachten dat je beschikt over het certificaat fusielassen en het certificaat OTDR. Er worden binnen Nederland diverse externe opleidingen aangeboden voor het fusielassen en OTDR, die via de meeste werkgevers te volgen zijn. Het is van groot belang dat je de financiële administratie op de juiste manier bijhoudt wanneer je een eigen bedrijf gaat starten als zzp glasvezelmonteur. Het is aan te bevelen een goed online boekhoudpakket te gebruiken.

Bedrijven waar een glasvezelmonteur werkzaam kan zijn

Een glasvezelmonteur is over het algemeen werkzaam voor glasvezelbedrijf. Daarnaast is het denkbaar dat een glasvezelmonteur werkzaam is als zelfstandig ondernemer. Zoals eerder omschreven kan er sprake zijn van verschillende vakmensen.

Competenties glasvezelmonteur

De belangrijkste competentie van een glasvezelmonteur is dat je beschikt over technische kennis. Daarnaast moet je over voldoende kennis beschikken met betrekking tot glasvezelnetwerken. Omdat je in de meeste gevallen bij mensen thuis zal werken moet je communicatief gezien sterk onderlegd zijn. Algemeen belangrijke woorden zijn veiligheid, inzicht, kennis, plannen, organiseren, controleren, inspecteren, oplossingsgerichtheid, nauwkeurigheid en samenwerken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als glasvezelmonteur

Het arbeidsmarktperspectief van een glasvezelmonteur is over het algemeen goed te noemen, mits je beschikt over de juiste opleidingen en certificaten. Er is grote vraag naar glasvezel-specialisten, omdat steeds meer gemeentes kiezen voor glasvezel. De doorgroeimogelijkheden van een glasvezelmonteur moeten gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie binnen de organisatie.

Arbeidsvoorwaarden en salaris glasvezelmonteur

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat je als glasvezelmonteur voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn met verschillende cao's. Als je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer bepaal je zelf je arbeidsvoorwaarden. Een glasvezelmonteur in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2000 en 2600 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Glasvezelmonteur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Glasvezelmonteur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Glasvezelmonteur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Glasvezelmonteur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Glasvezelmonteur.

Mijnzzp.nl