Minikraanmachinist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep minikraanmachinist
Wat doet een minikraanmachinist
Welke graafmachine gebruiken
Voordelen van een minigraver zijn:
Film: werken met een graafmachine:
Film: opleiding minigraver:
Opleidingen tot minikraanmachinist
Bedrijven waar een minikraanmachinist werkzaam kan zijn
Competenties minikraanmachinist
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als minikraanmachinist
Arbeidsvoorwaarden en salaris minikraanmachinist
Eigen bedrijf starten als Minikraanmachinist
Boekhoudprogramma vergelijken Minikraanmachinist

Beroep minikraanmachinist

Een minikraanmachinist is verantwoordelijk voor het bedienen van een minigraver, die om uiteenlopende redenen gebruikt kan worden met betrekking tot grondwerkzaamheden. Een andere benaming voor een minikraanmachinist kan ook zijn machinist graafmachine of machinist grondverzet. Machinist grondverzet heeft over het algemeen betrekking op de grotere graafmachines die ingezet worden als er veel grond verzet moet worden. Een minikraanmachinist is ook een machinist grondverzet, echter worden minigraafmachines niet gebruikt om grote hoeveelheden grond te verzetten. Een minikraan is juist erg geschikt om kleinere grondwerkzaamheden uit te kunnen voeren. Ook is een minikraan zeer geschikt voor werkzaamheden met betrekking tot moeilijk bereikbare locaties zoals bebouwde achtertuinen. Het grote voordeel van een minikraan is dan ook de flexibiliteit en de grote diversiteit waarvoor ze gebruikt kunnen worden. Minigraafmachine komen eigenlijk in alle branches voor die met grondwerkzaamheden te maken hebben, zoals binnen de bouwbranche en binnen de civiele techniek. Het beroep minikraanmachinist moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat veel verschillende vaklieden binnen verschillende branches gebruik kunnen maken van een minikraan. Minikranen zijn nu eenmaal populair binnen verschillende vakgebieden, omdat minikranen zeer flexibel inzetbaar zijn voor verschillende werkzaamheden. Daarnaast is er in de meeste gevallen geen speciale opleiding nodig om een minikraan te mogen bedienen. Met andere woorden mag iedereen werken met een minikraan. Er zijn redelijk veel bedrijven die regelmatig een minikraan huren voor grondwerkzaamheden. Het huren van een minikraan heeft als grote voordeel dat er geen minikraan aangeschaft hoeft te worden. Minikranen zijn relatief gezien kostbaar en worden niet door alle bedrijven regelmatig genoeg gebruikt. Met andere woorden kan het voor veel bedrijven economisch niet uit om zelf een minikraan te kopen.

Wat doet een minikraanmachinist

Een minikraanmachinist is dus een grondwerker die ook verantwoordelijk kan zijn voor andere werkzaamheden. Er bestaan tegenwoordig verschillende minigravers die inzetbaar zijn voor verschillende werkzaamheden, zoals graafwerkzaamheden en hijswerkzaamheden. Vooral de minigraafmachines zijn binnen de praktijk onmisbaar, omdat ze in veel gevallen de werkzaamheden aanzienlijk zullen vergemakkelijken en ook versnellen. Het zijn vooral grondwerkers die vaak gebruikmaken van minigraafmachines als ze werkzaamheden moeten uitvoeren in de grond. Ook aannemers en hoveniers maken vaak gebruik van minigraafmachines, omdat minigraafmachines in veel gevallen de enige soort graafmachine is die inzetbaar is op moeilijk bereikbare locaties. Denk aan een aannemer die een uitbouw moet realiseren of aan een hovenier die een tuin opnieuw moet inrichten. Een groot voordeel van minigraafmachines is dat iedereen deze kan bedienen als machinist, omdat de bediening makkelijk is. Het grote voordeel van een minikraan is toch wel de hoge mate van flexibiliteit en de tijdwinst dat te behalen is.

Welke graafmachine gebruiken

Over het algemeen is het zo dat minigraafmachines alleen gebruikt worden voor kleinere grondwerkzaamheden waarbij het niet nodig is om de hele straat open te graven. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van kabels in de grond of aan het uitvoeren van lokale onderhoudswerkzaamheden. Als een straat compleet opgegraven moet worden zal er eerder gebruikgemaakt worden van grotere graafmachines. De grotere graafmachines kunnen ook weer voor andere werkzaamheden ingezet worden zoals het vervangen van de riolering. In dat geval spreekt men eerder van een machinist grondverzet dan van een minikraanmachinist, omdat minigraafmachines over het algemeen te klein zijn voor deze specifieke werkzaamheden. Het is ook de machinist grondverzet die de kabel- en buizenleggers zal helpen met het aanleggen van de riolering.

Voordelen van een minigraver zijn:

  • Een minigraver is betrouwbaar.
  • Een minigraver is breed inzetbaar.
  • Een minigraver is makkelijk te bedienen.
  • Een minigraver is onderhoudsvriendelijk.
  • Een minigraver is relatief goedkoop (sneller werken).
  • Een minigraver kan in veel gevallen aangepast worden.

Film: werken met een graafmachine:

Film: opleiding minigraver:

Opleidingen tot minikraanmachinist

Er bestaan geen specifieke opleidingen tot minikraanmachinist. De meest gerichte opleiding tot machinist is de Mbo-opleiding Machinist Grondverzet. Als minikraanmachinist is het niet nodig om een specifieke opleiding te volgen, omdat iedereen met minigraafmachines mag werken. Beroepsmatig gezien is het wel raadzaam om een opleiding of een cursus te volgen. Er worden diverse korte cursussen aangeboden waarbinnen bijvoorbeeld aandacht zal zijn voor de stabiliteit van minikranen en het op de juiste manier onderhouden van minigraafmachines. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een minikraanmachinist werkzaam kan zijn

Er zijn geen specifieke voorbeelden te geven van bedrijven waar een minikraanmachinist werkzaam is. Minigraafmachines worden door veel verschillende vaklieden gebruikt zoals hoveniers, aannemers, grondwerkers, waterbouwers en klussers. Iedereen die met grondwerkzaamheden te maken heeft kan gebruikmaken van een minigraafmachine. Ook ondernemers die regelmatig met grondwerkzaamheden te maken hebben gebruiken vaak een minikraan. Dit kunnen gehuurde of eigen minikranen zijn, afhankelijk van de frequentie van het gebruik. In veel gevallen worden minikranen gehuurd, omdat ze relatief kostbaar zijn.

Competenties minikraanmachinist

De belangrijkste competentie van een minikraanmachinist is het op een verantwoordelijke en veilige manier omgaan met de minigraafmachine, omdat ongelukken en/of schade in alle gevallen voorkomen moet worden. Van een minikraanmachinist mag dan ook een professionele houding verwacht worden. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, verantwoordelijkheid, samenwerken en grenzen kennen. Als een minikraanmachinist beschikt over een eigen minikraan kan het ook belangrijk zijn dat de minikraanmachinist beschikt over technische kennis.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als minikraanmachinist

Het arbeidsmarktperspectief is niet van toepassing, omdat het beroep minikraanmachinist niet gezien kan worden als een volwaardig beroep. Een minikraanmachinist is in de meeste gevallen een ander soort vakman die een minigraafmachine zal gebruiken om zijn werkzaamheden uit te kunnen voeren. Doorgroeimogelijkheden als minikraanmachinist moeten gezien worden in het volgen van een volwaardige machinisten opleiding.

Arbeidsvoorwaarden en salaris minikraanmachinist

Er zijn geen voorbeelden te geven van specifieke arbeidsvoorwaarden, omdat een minikraanmachinist werkzaam kan zijn voor uiteenlopende soorten bedrijven in verschillende branches. Ook is het voor dit beroep niet mogelijk om een salarisindicatie te geven, omdat het beroep minikraanmachinist niet specifiek genoeg is. Een minikraanmachinist kan verschillende soorten vakmensen betreffen.

Eigen bedrijf starten als Minikraanmachinist

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Minikraanmachinist, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Minikraanmachinist

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Minikraanmachinist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Minikraanmachinist.

Mijnzzp.nl