Rioleringsspecialist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een rioleringsspecialist is gespecialiseerd in het aanleggen, onderhouden en ontstoppen van rioleringen. In Nederland zijn er veel speciale riolering ontstoppingsbedrijven te vinden, die mensen helpen met hun rioleringsproblemen. Het komt regelmatig voor dat rioleringen verstopt raken door verschillende oorzaken. Een ontstoppingsbedrijf is gespecialiseerd in het verhelpen van de verstopping. In de meeste gevallen betekent dit dat het ontstoppingsbedrijf met een speciale hogedrukreiniger de riolering zal ontstoppen. Daarnaast kunnen kleine ontstoppingen meestal opgelost worden door het gebruik van een speciale veer. Welke methode het ontstoppingsbedrijf zal gebruiken is meestal afhankelijk van de soort leiding en de soort verstopping. Als het nodig mocht zijn kan een ontstoppingsbedrijf ook met een camera de riolering bekijken, om te bekijken wat nu de precies de oorzaak is van de verstopping. Een camera zal meestal toegepast worden om de oorzaak te achterhalen bij herhaaldelijke verstopping.

Riolering en afvoeren aanleggen

Het is erg belangrijk dat rioleringen en afvoeren goed aangelegd worden om problemen te voorkomen. Het komt nogal eens voor dat de afvoerbuizen niet voldoende op afschot worden gelegd, en de buis dan te lang is om het vuil mee te kunnen nemen. Een afvoer moet één centimeter per meter afschot hebben om al het vuil mee te kunnen voeren. Is de afvoer te vlak dan zal het vuil zich ophopen, omdat het water eigenlijk niet stroomt en dus het vuil blijft liggen. Loopt een afvoer te hard af dan loopt het water sneller dan het vuil. Ook dan blijft het vuil achter in de buis. In beide gevallen zullen er op den duur problemen ontstaan en moet de riolering ontstopt worden.

Ook komt het regelmatig voor dat er te veel haakse hoeken in een afvoer worden gemaakt en dat er daar verstoppingen ontstaan. Het beste is om een haakse hoek te maken door het toepassen van twee keer één 45 graden bocht. Omdat de hoek nu soepeler loopt, door het toepassen van de 45 graden bochten, is er minder kan op vuilophoping.

Ontstoppingsstukken

Wie een nieuwe riolering gaat aanleggen binnen- of buitenshuis doet er verstandig aan zogenaamde ontstoppingsstukken te plaatsen. Mocht er onverhoopt toch een verstopping zijn, dan kan er via het ontstoppingsstuk een veer door de afvoer gehaald worden om de verstopping weg te halen. Omdat de meeste veren niet makkelijk door 90 graden hoeken gaan is het zoals hierboven beschreven makkelijker om 45 graden bochten te gebruiken. Zo kan de veer hier makkelijker doorheen gedrukt worden.

Voorkomen van verstoppingen

Lang niet altijd zijn de afvoeren het probleem bij een verstopping, omdat mensen er ook nogal eens verkeerd mee omgaan en er zo problemen ontstaan. Zo is het wegspoelen van vet, zoals frituurvet en bakvet, vroeg of laat gegarandeerd een oorzaak van een verstopping. Vet in een riolering zal meteen stollen en vast gaan zitten aan de binnenkant van een afvoer. Maar ook het wegspoelen van rijst of andere etenswaren die makkelijk uitzetten kan al snel leiden tot verstoppingen. Maar ook toilet doekjes die via het toilet weggespoeld worden kunnen de riolering verstoppen, omdat ze vaak uitzetten.

Wie gevoelige afvoeren heeft kan het beste regelmatig de stortbak vol laten lopen met warm water, hier soda in toevoegen, en dit dan vervolgens weg laten lopen. Soda heeft een ontvettende werking en kan afvoeren weer schoonspoelen, mits de vervuiling niet te erg is. Er zijn ook agressieve ontstoppingsmiddelen te koop die vuil weg kunnen vreten, maar die kunnen vaak alleen kleine lokale verstoppingen aan en geen hele afvoeren schoonspoelen. Ook kan het voorkomen, bij oude afvoeren, dat door de chemische reactie de afvoer aangetast raakt en zo gaat lekken.

Oude gietijzeren afvoeren

Er zijn veel woningen in Nederland die nog steeds een gietijzeren afvoer hebben waar op zich niks mis mee hoeft te zijn, maar die doorgaans wel aan vervanging toe zijn. Gietijzeren afvoeren zijn vaak heel sterk, maar zakken soms door omdat de ondersteuning niet meer voldoende is. Ze gaan daarom scheuren en dus lekken. Ook komt het vaak voor dat de gietijzeren afvoeren bij de koppelstukken zijn gaan lekken. Het repareren van een gietijzeren afvoer is eigenlijk niet te doen. Vaak moet dan alles vervangen worden voor een PVC riolering.

Inspectie riolering

Gespecialiseerde bedrijven kunnen vaak met een camera het riool in en zo problemen opsporen. Ook verzakkingen in de riolering zijn vaak makkelijk op te sporen. Door de camerabeelden goed te bekijken komt er meestal al snel aan het licht wat nu precies het probleem is.

Er zijn overigens ook veel gemeenten die gebruik maken van camera-inspectie in hun rioleringen om de boel te inspecteren. Ook bekijken gemeentes de aansluitingen van bijvoorbeeld horecapanden op hun riolering, om te zien of de horecapanden illegaal vet lozen. Dat kan tot problemen leiden in de riolering en bij de waterzuivering. De gemeente zal de horecaondernemers hierop aanspreken wanneer dit het geval is.

Riolering ligt er goed bij:

De Rioolmeester:

Opleidingen tot rioleringsspecialist

Er bestaan enkele opleidingen tot rioleringsspecialist. De meeste monteurs worden echter intern door collega's opgeleid, zodat ze het werk zelfstandig kunnen uitvoeren. Wel is het handig als de persoon een technische achtergrond heeft en begrijpt hoe een riolering eigenlijk werkt. Ook zal de monteur moeten leren om te gaan met alle verschillende gereedschappen die bij het vak komen kijken.

Bedrijven waar een rioleringsspecialist werkzaam kan zijn

Als rioleringsspecialist kan je werken bij een ontstoppingsbedrijf, die vaak bij particulieren thuis komen, of voor de gemeente werken.

Competenties rioleringsspecialist

Als rioleringsspecialist is het belangrijk dat je weet hoe een riolering werkt, zodat problemen in de riolering snel aangepakt kunnen worden. De rioleringsspecialist wordt bij particulieren meestal pas ingeroepen als de de riolering helemaal verstopt zit. Als rioleringsspecialist ben je dan ook een graag geziene hulp bij problemen met de riolering. Het werken als rioleringsspecialist kan soms smerig werk zijn, ondanks alle beschermende kleding. Naast het ontstoppen van de riolering kan het ook nodig zijn om bijvoorbeeld een toilet te verwijderen, zodat er toegang is tot de riolering. Ook het terug zetten van het toilet behoort tot de taken. Het graven in de tuin, om de riolering op te zoeken, zal regelmatig voorkomen voor de rioleringsspecialist.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als rioleringsspecialist

Als rioleringsspecialist is er redelijk veel werk te vinden. De grote ontstoppingsbedrijven hebben doorgaans veel opdrachtgevers, die regelmatig verstoppingen hebben. Doorgroeimogelijkheden als ontstoppings monteur zijn er niet echt. Als zelfstandige is het lastig rondkomen van alleen verstoppingen verhelpen. Er zijn al veel grote landelijk werkende rioleringsbedrijven.

Arbeidsvoorwaarden en salaris rioleringsspecialist

Een rioleringsspecialist in loondienst zal afhankelijk van zijn ervaring en leeftijd ergens tussen de 1500 en 2500 euro bruto per maand verdienen. Als rioleringsspecialist zal er ook regelmatig in de avonduren gewerkt worden en in het weekend, omdat de meeste bedrijven een zogenaamd 24-uurs bedrijf zijn. Als zelfstandig ondernemer is het inkomen lastig in te schatten, omdat met het alleen ontstoppen niet echt een inkomen valt te verdienen. Er zullen te weinig opdrachten zijn omdat er al veel grote bedrijven zijn die landelijk werken.

Mijnzzp.nl