Ontstoppingsmonteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een ontstoppingsmonteur is verantwoordelijk voor het ontstoppen en reinigen van binnen- en buitenriolering. Als ontstoppingsmonteur ben je over het algemeen werkzaam voor particuliere opdrachtgevers en de overheid, zoals gemeentes. Afhankelijk van de soort verstoppingen kan een ontstoppingsmonteur ook werken met camerasystemen om verstoppingen op te sporen. Het gebruiken van een camerasysteem als ontstoppingsmonteur is lang niet in alle gevallen noodzakelijk, omdat dit over het algemeen alleen nodig zal zijn bij lastige verstoppingen waarvan de oorzaak niet zomaar te vinden is. Daarnaast bestaat er een verschil tussen kleine huishoudelijke afvoeren en de straatriolering. Het beroep ontstoppingsmonteur heeft in veel gevallen betrekking op een ontstoppingsdienst die ingeroepen wordt als mensen een verstopping hebben. Maar een ontstoppingsmonteur hoeft niet altijd niet voor een ontstoppingsdienst werkzaam te zijn, omdat er ook andere bedrijven zijn binnen de installatiebranche die verstoppingen kunnen verhelpen. Het beroep ontstoppingsmonteur moet dan ook vrij algemeen gezien worden, omdat het betrekking kan hebben op verschillende soorten vakmensen. De werkzaamheden van een ontstoppingsmonteur zijn in alle gevallen wel aan te merken als belangrijke werkzaamheden, omdat verstoppingen over het algemeen erg vervelend kunnen zijn. Daarnaast kunnen langdurige en/of ernstige verstoppingen in rioleringen en/of afvoeren uiteindelijk vervolgschade veroorzaken, waardoor het belangrijk is om verstoppingen snel te verhelpen. Ook qua volksgezondheid is het belangrijk dat verstoppingen verholpen worden om bacteriën en/of ziektes te voorkomen.

Een ontstoppingsmonteur kan dus aangemerkt worden als een rioleringsspecialist die over een brede kennis beschikt van rioleringen en leidingen. Het is ook denkbaar dat een ontstoppingsmonteur andere werkzaamheden uitvoert, zoals het inspecteren van rioleringen als rioolinspecteur. Als ontstoppingsmonteur ben je in veel gevallen een reddende engel voor mensen, omdat verstoppingen nogal vervelend kunnen zijn. Als ontstoppingsmonteur beschik je doorgaans over diverse apparatuur waarmee verstoppingen in de meeste gevallen makkelijk te verhelpen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een ontstoppingsveer of aan een simpele riool plopper. Het beroep ontstoppingsmonteur is aan te merken als belangrijk beroep, omdat redelijk veel mensen regelmatig last hebben van verstopte afvoeren. Een ouderwetse benaming voor ontstoppingsmonteur was ook wel putjesschepper.

Verstopping verhelpen

Rioleringen en afvoeren binnen het huis zijn over het algemeen kleine leidingen, op de standleiding na. Vooral de kleinere leidingen kunnen relatief makkelijk verstopt raken omdat ze een kleine diameter hebben. Dit soort afvoeren kunnen vroeg of laat al verstopt raken door bijvoorbeeld haren die tijdens het douchen in de afvoer terecht komen. Ook keuken vet zorgt er nogal eens voor dat afvoeren verstopt raken. Dit soort verstoppingen is in veel gevallen relatief makkelijk op te lossen. Wel kan het nodig zijn om de juiste apparatuur in huis te hebben. Een ontstoppingsmonteur kan dit soort verstopping in de meeste gevallen snel oplossen.

Verstoppingen voorkomen

Het voorkomen van verstoppingen is in alle gevallen raadzaam om dure kosten te vermijden. Het is bijvoorbeeld raadzaam om geen doekjes via het toilet weg te spoelen, die niet verteren. Dit soort doekjes zal er vroeg of laat voor zorgen dat er een verstopping zal optreden ergens in de riolering. Ook is het niet handig om welke vorm van vet dan ook weg te spoelen via de gootsteen of toilet, omdat vet en vloeibaar vet zullen stollen in de riolering. Het regelmatig doorspoelen van vloeibaar vet zal er ook voor zorgen dat er verstoppingen komen. Een ander voorbeeld is het niet doorspoelen van rijst, omdat rijst behoorlijk kan uitzetten, waardoor problemen kunnen ontstaan. Het regelmatig preventief doorspoelen van afvoeren door middel van warm water kan enorm helpen bij het voorkomen van verstoppingen.

Beroep ontstopper:

Reinigen riolen:

Opleidingen tot ontstoppingsmonteur

Er bestaan geen specifieke erkende opleidingen tot ontstoppingsmonteur. Een ontstoppingsmonteur moet vanzelfsprekend wel over technisch inzicht beschikken. Een ontstoppingsmonteur kan ook een ander soort vakman of vakvrouw zijn die verstoppingen kan verhelpen. Denk bijvoorbeeld aan vaklieden die werkzaam zijn binnen de installatiebranche. Het is mogelijk dat een ontstoppingsmonteur het werken als ontstoppingsmonteur in de praktijk aangeleerd heeft van ervaren collega's, die in dat geval aangemerkt kunnen worden als leermeester. Voor het beroep ontstoppingsmonteur is het volgen van een erkende opleiding in de meeste gevallen niet noodzakelijk. Wel kan het belangrijk zijn dat een ontstoppingsmonteur beschikt over een aanvullende opleiding, zoals een VCA cursus, omdat algemene veiligheid als ontstoppingsmonteur wel belangrijk te noemen is. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een ontstoppingsmonteur werkzaam kan zijn

Een ontstoppingsmonteur die fulltime werkzaam is zal over het algemeen werkzaam zijn voor een ontstoppingsdienst of een rioleringsbedrijf. Daarnaast is het prima denkbaar dat een ontstoppingsmonteur werkzaam is als ondernemer binnen een eigen ontstoppingsdienst. Het beroep ontstoppingsmonteur komt in de praktijk op verschillende manieren voor, waardoor een ontstoppingsmonteur in sommige gevallen ook aangemerkt kan worden als loodgieter of bijvoorbeeld als klusjesman. In dat geval zal het ontstoppen van rioleringen en afvoeren gezien moeten worden als een aanvulling op de werkzaamheden.

Competenties ontstoppingsmonteur

De belangrijkste competentie als ontstoppingsmonteur is dat je beschikt over technisch inzicht. Het begrijpen hoe leidingen lopen om verstoppingen te kunnen verhelpen is belangrijk als ontstoppingsmonteur. Daarnaast is het erg belangrijk dat een ontstoppingsmonteur beschikt over een klantvriendelijke instelling. Ook het op een nette manier kunnen werken is een belangrijke competentie als ontstoppingsmonteur. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, kennis, verantwoordelijkheidsgevoel, oplossingsgericht, adviseren en communicatie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als ontstoppingsmonteur

Het arbeidsmarktperspectief als ontstoppingsmonteur is over het algemeen goed te noemen. Er zijn dagelijks veel verstoppingen waardoor ook de vraag naar ontstoppingsmonteurs redelijk groot is. Daarnaast wil lang niet iedereen werken als ontstoppingsmonteur omdat ze het vies werk vinden. Met andere woorden zal het beroep ook bij je moeten passen. De doorgroeimogelijkheden als ontstoppingsmonteur moeten gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie.

Arbeidsvoorwaarden en salaris ontstoppingsmonteur

Er zijn geen specifieke voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden als ontstoppingsmonteur, omdat je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn die gebruik kunnen maken van verschillende cao's. Een ontstoppingsmonteur zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 1700 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Ontstoppingsmonteur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Ontstoppingsmonteur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl