Putjesschepper

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep putjesschepper
Werken als putjesschepper
Wat is een beerput?
Wat doet een putjesschepper:
Beroepsfilm putjesschepper:
Beroepsfilm putjesschepper:
Opleidingen tot putjesschepper
Bedrijven waar een putjesschepper werkzaam kan zijn
Competenties putjesschepper
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als putjesschepper
Arbeidsvoorwaarden en salaris putjesschepper
Eigen bedrijf starten als Putjesschepper
Boekhoudprogramma vergelijken Putjesschepper

Beroep putjesschepper

Een putjesschepper was een arbeider met als belangrijkste taak het leegscheppen van beerputten. Tegenwoordig komt het beroep putjesschepper in de authentieke vorm haast niet meer voor, omdat de aanwezigheid van een beerput of het gebruik ervan vaak niet meer is toegestaan. De meeste huizen zijn aangesloten op de riolering en maken daarom geen gebruik meer van een beerput. Indien er huizen zijn die niet op het rioleringssysteem zijn aangesloten, is er doorgaans sprake van de aanwezigheid van een septische tank en niet van een beerput. In vroegere tijden waren er beerputten omdat er destijds nog geen systeem van riolering was. In het verleden had een putjesschepper een drukke taak met het leegscheppen van beerputten. De afvalstoffen die uit de beerput afkomstig waren, werden vroeger voor verschillende doeleinden gebruikt. Bijvoorbeeld om akkers mee te bemesten of tuinen van mest te voorzien. Overigens waren putjesscheppers doorgaans veelal in stedelijk gebied actief, waar de bewoners geen beschikking hadden over eigen land. Het beroep putjesschepper ging doorgaans over van vader op zoon. Ook waren er arbeiders die dit beroep uitoefenende omdat er geen mogelijkheden waren om ander werk te verrichten. Het beroep stond niet hoog in aanzien, want het kwam erop neer dat je bezig was met het scheppen van menselijke fecaliën ofwel ontlasting. De mechanisering en ontstaan van het rioleringsstelsel hebben het beroep putjesschepper grotendeels overbodig gemaakt. Zo zijn de eerste putjesscheppers in Amsterdam in 1930 al verdwenen, omdat de eerste machines voor het leegzuigen van beerputten in gebruik werden genomen. Andere benamingen voor putjesschepper waren ook wel putschepper of putverlater.

Werken als putjesschepper

Een putjesschepper was dus aan te merken als een arbeider die verantwoordelijk was voor het leegscheppen van beerputten. Dit was in het verleden nodig, omdat er nog geen rioleringsstelsel bestond. Er zijn tegenwoordig wel moderne varianten op het beroep putjesschepper van toepassing, zoals ontstoppingsmonteur net als rioolbeheerder en rioolinspecteur. Het is echter niet zo dat mensen die deze functies hebben concreet bezig zijn met het leegscheppen of zuigen van beerputten. Deze beroepen hebben op een andere manier te maken met het huidige moderne rioleringsstelsel. In het verleden was er voor de functie van putjesschepper direct te linken aan andere beroepen. Denk maar aan het verband met het beroep van akkerbouwers die de afvalstoffen die de putjesschepper uit de beerput haalde en vervolgens op het land van de akkerbouwer terechtkwam. De meeste boeren konden de afvalstoffen namelijk goed gebruiken voor de bemesting van het land. Tegenwoordig wordt er echter gebruikgemaakt van riolering, waar een rioolbeheerder het beheer over heeft. Dat is doorgaans een ambtenaar die in dienst is voor de gemeente.

Het is uiteraard belangrijk dat het systeem van riolering goed werkt. Daarom zijn er ook rioolinspecteurs die het systeem controleren op onder meer de werking en de conditie. Het leegscheppen van beerputten met ontlasting was uiteraard aan te merken als een smerig werkje. Het is was zeker geen werk onder hygiënische omstandigheden te noemen. Overigens komt het nog wel eens voor dat rioolputten geleegd dienen te worden. Het gaat dan om het leegzuigen van de inhoud met een zuigmachine. Het betreft hier echter wel andere werkzaamheden dan alleen het weghalen van menselijke ontlasting. Denk daarbij maar aan het verwijderen van bijvoorbeeld bladeren, papier en ander afval dat problemen kan veroorzaken in de riolering.

Wat is een beerput?

Een beerput is een put die bestemd is voor het opvangen van uitwerpselen. In het verleden was er bij woningen sprake van bankjes met daarin een gat om de ontlasting door te laten gaan, waarbij de beerput diende voor de opvang van de uitwerpselen. Zo deed de beerput als het ware dienst als toilet bij het huis. Ook werden beerputten wel gebruikt om daarin afval te plaatsen. Beerputten waren in elk geval de voorlopers van de moderne toiletten die tegenwoordig gebruikt worden. Nadat de riolering intrede heeft gedaan in Europa is het gebruik van beerputten overigens verboden. Het is onder voorwaarden wel toegestaan om gebruik te maken van een septic tank. Het verschil tussen een beerput en een septische tank is dat er bij de tweede uitvoering sprake is van het bevorderen van de primaire behandeling van afvalwater. Er is nog wel een uitzondering en variant op beerputten te noemen en dat is dat veeboeren, zoals melkveehouders tegenwoordig nog altijd gebruikmaken van gierputten. Dat zijn in principe grote beerputten voor de opslag van mest ofwel gier.

Wat doet een putjesschepper:

  • Beerput openen.
  • Beerput leegscheppen.
  • Afvalstoffen afvoeren.

Beroepsfilm putjesschepper:

Beroepsfilm putjesschepper:

Opleidingen tot putjesschepper

Er was voor het uitvoeren van de werkzaamheden als putjesschepper geen opleiding vereist. Iedereen die lichamelijk in staat was om arbeid te verrichten, had de mogelijkheid om het beroep uit te oefenen. Er was ook geen ervaring vereist om beerputten leeg te scheppen. Met het gebruik van een schep en lichamelijke inspanning om te scheppen, kon iedereen in principe dit beroep uitoefenen. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende zzp boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste online boekhoudprogramma.

Bedrijven waar een putjesschepper werkzaam kan zijn

Een putjesschepper was veelal werkzaam als ondernemer en was dus niet in dienst van een bedrijf. De putjesscheppers werden betaald aan de hand van de verrichte diensten. Overigens werd in 1877 in Amsterdam de stadsreiniging opgericht in Amsterdam en daarvoor betrof het een particuliere dienst.

Competenties putjesschepper

Het legen van beerputten was smerig en zwaar werk en als putjesschepper diende je dan ook lichamelijk over voldoende kracht te beschikken om de werkzaamheden uit te voeren. Ook doorzettingsvermogen kwam van pas in verband met het zware en smerige werk. Dat zijn eigenlijk de belangrijkste competenties voor een putjesschepper. Verder waren er geen specifieke vaardigheden vereist om het werk te verrichten. Het was dan ook een beroep met weinig aanzien dat laag gewaardeerd werd.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als putjesschepper

Er is geen arbeidsmarktperspectief voor putjesscheppers omdat het beroep in de oorspronkelijke vorm niet meer bestaat.

Arbeidsvoorwaarden en salaris putjesschepper

Gelet op het lage aanzien en lage waardering voor het beroep putjesschepper is het zo dat het een van de slecht betaalde banen was. Er is verder geen informatie bekend over de hoogte van het specifieke salaris voor putjesscheppers.

Eigen bedrijf starten als Putjesschepper

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Putjesschepper, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Putjesschepper

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Putjesschepper bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Putjesschepper.

Mijnzzp.nl