Groothandelaar (bouwsector)

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep groothandelaar (bouwsector)
Werken als groothandelaar
Adviseren over bouwmaterialen
Groothandel als bouwpartner
Wat doet een groothandel:
Informatiefilm over een groothandel:
Opleidingen tot groothandelaar
Bedrijven waar een groothandelaar werkzaam kan zijn
Competenties groothandelaar
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als groothandelaar
Arbeidsvoorwaarden en salaris groothandelaar
Eigen bedrijf starten als Groothandelaar (bouwsector)
Boekhoudprogramma vergelijken Groothandelaar (bouwsector)

Beroep groothandelaar (bouwsector)

Een groothandelaar bouwsector is een ondernemer of bedrijfsleider, die bouwmaterialen en aanverwante producten verkoopt aan bouw gerelateerde ondernemingen. Over het algemeen is het ook mogelijk voor particulieren om te kopen bij een bouwgroothandel. Dit kan wel per groothandel en soort bouwproduct verschillen. Bouwgroothandels zijn belangrijke toeleveranciers, die over een groot assortiment aan professionele bouwmaterialen beschikken. Denk bijvoorbeeld aan isolatiemateriaal, cement, hout, deuren, tuinhout, vloerplanken, pannen, metselstenen en aan plaatmateriaal. Daarnaast verkopen bouwgroothandels aanverwante artikelen, zoals schroeven, ankers, werkkleding, grondverf, deurbeslag, pur en lijm. Wat een bouwgroothandel precies verkoopt, is afhankelijk van de soort groothandel. Binnen de bouwsector zijn er verschillende groothandels, die meestal gericht zijn op specifieke bouwmaterialen, zoals een groothandel voor houtproducten, een groothandel voor gevelstenen en een groothandel gericht op tegels. Omdat er veel verschillende bouwmaterialen zijn bestaan er verschillende bouwgroothandels. Het verkopen van plaatmateriaal en hout is bijvoorbeeld heel iets anders dan het verkopen van tegels. Een bouwgroothandel beschikt meestal over een grote loods waarin de bouwmaterialen opgeslagen worden. In de meeste gevallen zijn er meerdere loodsmedewerkers aanwezig, die de klanten helpen. Loodsmedewerkers zijn ook verantwoordelijk voor het opmaken van de bonnen, die uitgewerkt worden op kantoor. Op deze bonnen staat omschreven, wat klanten precies ingeladen hebben. Naast het leveren van bouwmaterialen zijn de meeste bouwgroothandels gespecialiseerd in materiaalkennis. Dit heeft vooral betrekking op het adviseren van klanten over bouwmaterialen. Denk bijvoorbeeld aan de manier van verwerken, de normen en aan de kwaliteit van bouwmaterialen. Materiaalkennis speelt een belangrijke rol binnen de bouwsector.

Werken als groothandelaar

Een groothandelaar bouwsector is dus gespecialiseerd in het verkopen van verschillende bouwmaterialen en aanverwante artikelen. Over het algemeen kan een groothandelaar binnen de bouwsector niet alleen aangemerkt worden als importeur. Dit is het geval, omdat een groothandelaar binnen de bouwsector ook te maken heeft met binnenlandse fabrikanten. Denk bijvoorbeeld aan een steenfabriek, cementfabriek en aan metaalbedrijven, die scharnieren en beslag maken voor de bouwsector. Ook de betere deuren worden in veel gevallen door binnenlandse fabrikanten gemaakt. Met andere woorden zal een groothandelaar binnen de bouwsector niet alleen geïmporteerde producten verkopen. De grotere bouwgroothandels, die zich richten op hout, beschikken in veel gevallen ook over een eigen machinale werkplaats, waarbinnen geprofileerde producten gemaakt worden. In alle gevallen kan een groothandelaar wel aangemerkt worden als handelaar, die aannemers, timmerlieden en klussers voorziet van de juiste bouwmaterialen. Als groothandelaar stuur je over het algemeen verschillende vertegenwoordigers en accountmanagers aan, die verantwoordelijk zijn voor relatiebeheer. Relatiebeheer speelt binnen de bouwsector een belangrijke rol, omdat klanten sterk afhankelijk zijn van de juiste bouwmaterialen. Daarnaast is het belangrijk dat vertegenwoordigers en accountmanagers binnen de bouw beschikken over productkennis. Productkennis is een specialisatie, die binnen de bouwwereld niet onderschat moeten worden. Het adviseren over bouwmaterialen is niet alleen belangrijk voor vertegenwoordigers. Denk ook aan de baliemedewerkers en aan de bouwmaterialen medewerkers, die werkzaam zijn in de loods.

Adviseren over bouwmaterialen

Binnen de bouwsector krijgen groothandelaren veel te maken met klanten die advies nodig hebben over bouwmaterialen en aanverwante artikelen. Denk bijvoorbeeld aan klanten, die op zoek zijn naar plaatmateriaal dat buiten toegepast kan worden. Exterieur plaatmateriaal moet aan bepaalde voorwaarden voldoen, wil een schilder garantie kunnen op het schilderwerk. Dit is meestal ook van toepassing als we spreken van kozijnhout. Kozijnen worden in de meeste gevallen van hardhout gemaakt om scheuren in het hout te voorkomen. Ook het adviseren over aanverwante artikelen, zoals houtrot middelen of schroeven, is belangrijk. Een ander voorbeeld is het adviseren over brandwerende pur. Er bestaat een belangrijk verschil tussen gewone pur en brandwerende pur. Brandwerende pur wordt bijvoorbeeld toegepast om sparingen boven systeemplafonds te dichten. Denk bijvoorbeeld aan ventilatiekanalen, die door een muur geplaatst worden. Goed advies is in alle gevallen belangrijk als we spreken van bouwmaterialen. Dit heeft niet alleen betrekking op de uiteindelijke kwaliteit van werkzaamheden, maar heeft juist ook betrekking op regelgeving. Denk bijvoorbeeld aan de bouwvergunning, bouwtekening en aan het bestekboek, waarbinnen precies omschreven staat welke bouwmaterialen toegepast moeten worden. Bij ernstige gebreken kan een bouwinspecteur werkzaamheden afkeuren. Dit kan ook het geval zijn als er verkeerde bouwmaterialen toegepast worden. Deskundig advies is dus belangrijk om onnodige kosten te vermijden. Bouwmaterialen kennen over het algemeen verschillende kwaliteitsnormen, die niet altijd even duidelijk zijn voor klanten, maar wel belangrijk zijn. Er zijn bijvoorbeeld verschillende isolatiematerialen beschikbaar, die verschillen isolerende eigenschappen kunnen hebben.

Groothandel als bouwpartner

Bouwgroothandels moeten in veel gevallen gezien worden als belangrijke partner tijdens bouwprojecten. Denk niet alleen aan het geven van advies, maar ook aan het leveren van bouwmaterialen op de bouwlocatie. De meeste bouwmaterialen zijn groot, zwaar en kostbaar, waardoor het uitleveren van de bouwmaterialen op het juiste moment belangrijk is. De meeste bouwgroothandels beschikken over een eigen vrachtwagen, waardoor klanten geen risico lopen bij het vervoeren van bouwmateriaal. Ook zijn de meeste vrachtwagens voorzien van een heftruck, waardoor bouwmaterialen op de juiste plek gezet kunnen worden.

Wat doet een groothandel:

  • Het inkopen en doorverkopen van goederen.
  • Het fungeren als kennispartner voor de afzetmarkt.
  • Het ondersteunen van afnemers (productinformatie).
  • Het zoeken naar passende oplossingen voor afnemers.
  • Het eventueel voorfinancieren van handel.
  • Het promoten en demonstreren van merken of diensten.

Informatiefilm over een groothandel:

Opleidingen tot groothandelaar

Een groothandelaar binnen de bouwsector kan verschillende geschikte opleidingen volgen. Denk bijvoorbeeld aan een hbo-opleiding richting management en ondernemerschap of aan de hbo-opleiding bouwkunde. Welke opleiding het beste zal passen is ook deels afhankelijk van de verantwoordelijkheden. Een groothandelaar die aangemerkt moet worden als bedrijfsleider heeft over het algemeen voldoende aan de hbo-opleiding bouwkunde. Het beroep groothandelaar gericht op de bouwsector is wel een beroep waarbinnen kennis en ervaring belangrijk zijn. Daarnaast kan een andere opleiding van toepassing zijn, omdat de bouwsector verschillende groothandels kent. Zie ook de website bouwbestel voor verschillende online bouwmaterialen. Als groothandelaar heb je veel te maken met administratie en boekhouden. Hiervoor kun je het beste gebruikmaken van een goed boekhoudpakket.

Bedrijven waar een groothandelaar werkzaam kan zijn

Een groothandelaar zal in de meeste gevallen aangemerkt moeten worden als ondernemer. Als een groothandelaar werkzaam is in loondienst is de benaming bedrijfsleider van toepassing. In sommige gevallen kan een groothandelaar ook aangemerkt worden als franchisenemer. Een groothandelaar kan niet aangemerkt worden als middenstander, omdat middenstanders zich richten op particulieren.

Competenties groothandelaar

De belangrijkste competentie van een groothandelaar bouw is de algemene bouwkundige kennis. Daarnaast moet een groothandelaar beschikken over goede communicatieve vaardigheden, omdat je meestal te maken heeft met verschillende klanten en toeleveranciers. Ook algemene managementvaardigheden mogen niet ontbreken als groothandelaar. Omdat een groothandelaar met kostbare bouwmaterialen werkt, zul je ook moeten beschikken over kennis van contractmanagement. Algemeen belangrijke woorden zijn onderhandelen, netwerken, innovatie, plannen, organiseren, delegeren, controleren, waakzaamheid en financieel management.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als groothandelaar

Het arbeidsmarktperspectief van een groothandelaar is niet echt van toepassing, omdat een groothandelaar werkzaam is als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door succesvol te ondernemen. Vanzelfsprekend kan een groothandelaar ook in loondienst werkzaam zijn als bedrijfsleider. In dat geval is het arbeidsmarktperspectief over het algemeen goed te noemen als je beschikt over de juiste opleidingen en kennis. De doorgroeimogelijkheden van een groothandelaar moeten gezien worden in het mogen aansturen van een belangrijke vestiging.

Arbeidsvoorwaarden en salaris groothandelaar

Een groothandelaar in de bouwsector zal in de meeste gevallen onder het cao bouwmaterialenhandel vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een groothandelaar in loondienst zal afhankelijk van leeftijd, opleiding en ervaring een salaris verdienen tussen de 3000 en 4500 euro bruto per maand. Een belangrijke aanvulling hierop is dat de meeste groothandelaars te maken hebben met een bonusregeling, waardoor het salaris hoger kan uitvallen. Dit is meestal sterk afhankelijk van de behaalde jaaromzet.

Eigen bedrijf starten als Groothandelaar (bouwsector)

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Groothandelaar (bouwsector), waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Groothandelaar (bouwsector)

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Groothandelaar (bouwsector) bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Groothandelaar (bouwsector).

Mijnzzp.nl