Bestekschrijver

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een bestekschrijver is verantwoordelijk voor het opstellen of schrijven van een bestek. Het bestek is een document dat diverse informatie kan bevatten, zoals voorwaarden, tekeningen, werkzaamheden, bouwtijd, opleverdatum en kwaliteitseisen. Al deze gegevens worden uitgebreid opgenomen in het bestek zodat gebruikers, zoals aannemers, precies weten wat ze moeten doen en hoe ze bepaalde werkzaamheden moeten uitvoeren. In het bestek kan bijvoorbeeld opgenomen worden hoe een bepaalde dakconstructie precies uitgevoerd moet worden en welke garantietermijn van toepassing is op de dakconstructie wanneer de werkzaamheden volgens het bestek uitgevoerd zijn. Een bestekschrijver werkt over het algemeen veel samen met architecten, adviesbureaus en opdrachtgevers.

Het bestek of bestekboek moet gezien worden als een belangrijke handleiding waarin precies opgenomen is welke werkzaamheden uitgevoerd moeten worden en hoe ze uitgevoerd moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan RAL codes die opgenomen zijn in het bestek, zodat schilders weten in welke kleuren en hoe vaak de de kozijnen geschilderd moeten worden. Het bestek is voor bouwers een belangrijke toevoeging op de bouwtekeningen, omdat op de bouwtekening niet alle informatie opgenomen kan worden. Bouwers mogen niet zomaar afwijken van het bestek omdat het bestek gezien moet worden als een bindende overeenkomst tussen de opdrachtgever en de aannemer.

Welke informatie er precies opgenomen wordt in het bestek kan per bouwproject verschillen. Over het algemeen zal er veel informatie opgenomen worden in het bestek. Naast normen zal er bijvoorbeeld ook opgenomen hoe werkzaamheden precies uitgevoerd moeten worden en met welke materialen. Maar denk ook aan vergunningsaanvragen of aan verplichte controles die uitgevoerd moeten worden tijdens het bouwproces. Een belangrijke controle kan bijvoorbeeld zijn het controleren van de wapening voordat de beton gestort mag worden. Zie voor meer informatie ook de website van de Bond van Nederlandse Besteksdeskundigen (BNB) en de STABU.

Uitleg over de RAW bestekssystematiek:

Opleidingen tot bestekschrijver

Welke opleiding het beste past bij het beroep bestekschrijver kan per branche verschillen, omdat een bestekschrijver in meerdere branches werkzaam kan zijn. De meest voor de hand liggende opleiding is de Mbo-opleiding middenkaderfunctionaris bouw niveau vier of de Hbo-opleiding bouwkunde. Over het algemeen zal een Mbo-opleiding voldoende zijn om als bestekschrijver te kunnen werken. Maar er zijn wellicht ook bedrijven die liever een afgeronde Hbo-opleiding zien voor dit beroep.

Bedrijven waar een bestekschrijver werkzaam kan zijn

Een bestekschrijver werkt over het algemeen voor architectenbureaus, tekenbureaus of voor adviesbureaus. Een bestekschrijver kan in meerdere branches werkzaam zijn, zoals de bouwbranche en de infrabranche.

Competenties bestekschrijver

Als bestekschrijver is het belangrijk dat je secuur kunt werken en over voldoende vakinhoudelijke kennis beschikt, omdat je veel met regels en normen te maken zal krijgen binnen je werkzaamheden. Ook het werken met cijfers is iets wat bij je zal moeten passen als bestekschrijver. Daarnaast zal je communicatief gezien sterk onderlegd moeten zijn, omdat je met veel verschillende partijen te maken zal krijgen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bestekschrijver

Het arbeidsmarktperspectief als bestekschrijver is over het algemeen goed te noemen. Wel is het zo dat de meeste werkgevers het liefst iemand zien met een Hbo-opleiding. Het beroep bestekschrijver is lang niet bij iedereen even bekend, waardoor de concurrentie op de arbeidsmarkt voor dit beroep over het algemeen niet heel groot zal zijn. De doorgroeimogelijkheden als bestekschrijver moeten gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende baan of het doorleren van een Mbo-opleiding tot een Hbo-opleiding.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bestekschrijver

Er zijn geen voorbeelden te geven van specifieke arbeidsvoorwaarden, omdat je voor verschillende werkgevers werkzaam kan zijn in verschillende branches. Wat een bestekschrijver precies verdient is sterk afhankelijk van de genoten opleidingen. Een bestekschrijver met een Mbo-opleiding zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 1500 en 2600 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd en verantwoordelijkheden. Een bestekschrijver met een afgeronde Hbo-opleiding zal over het algemeen stukken meer kunnen verdienen.

Mijnzzp.nl