Betonstaalverwerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een betonstaalverwerker is een vakman die verantwoordelijk is voor het maken van wapening om betonconstructies te versterken. Een betonstaalverwerker verwerkt dus staal in een bekisting en geen beton, zoals de naam wellicht doet vermoeden. Andere benamingen voor het beroep betonstaalverwerker kunnen ook zijn betonstaalvlechter of ijzervlechter. Het aanbrengen van wapening in betonconstructies zoals funderingen, vloeren, kolommen en wanden is aan te merken als gespecialiseerde werkzaamheden, die alleen overgelaten kunnen worden aan de juiste vaklieden. Een betonstaalverwerker werkt vanaf een bouwtekening waarop precies staat aangeven welk soort wapening er aangebracht moet worden en hoeveel wapening er aangebracht moet worden. Ook worden alle dikte afmetingen van het wapeningsstaal precies aangegeven. Als betonstaalverwerker zal je over het algemeen ook te maken krijgen met voorgefabriceerde wapeningselementen die op de bouwlocatie verwerkt moeten worden. Een betonstaalverwerker is dus verantwoordelijk voor het op de juiste manier aanbrengen van wapeningsstaal in bekistingen. Pas als alle wapening is aangebracht en de wapening is goedgekeurd kan een aannemer de bekisting vol storten met beton. De werkzaamheden van een betonstaalverwerker zijn aan te merken als zeer belangrijke werkzaamheden, omdat betonconstructies alleen sterk zijn en ook blijven als een betonstaalverwerker op de juiste manier alle wapening heeft aangebracht. Als betonstaalverwerker zal je in de meeste gevallen samenwerken met diverse collega's. Het beroep betonstaalverwerker is aan te merken als een zwaar beroep en ook als een potentieel gevaarlijk beroep.

Als betonstaalverwerker ben je dus verantwoordelijk voor het aanbrengen van alle wapening in betonconstructies. Het aanbrengen van wapening in betonconstructies moet heel precies uitgevoerd worden, om in de toekomst mogelijke problemen te voorkomen. Het is niet alleen belangrijk dat er voldoende wapening aangebracht zal worden in bekistingen omdat ook de manier van aanbrengen heel erg belangrijk is om problemen te voorkomen. Denk hierbij aan het voldoende afstand houden tot aan de buitenkant van de beton, omdat er anders betonrot kan ontstaan. Betonrot heeft betrekking op wapeningsstaal dat kan gaan roesten als er vocht bij de wapening kan komen. Het is daarom erg belangrijk om voldoende afstand te houden tot de buitenkant van betonconstructies.

Het maken van wapening in bekistingen is in de meeste gevallen een samenspel van verschillende bouwvakkers die elkaar helpen. Als betonstaalverwerker heb je dan ook veel te maken met een betontimmerman die verantwoordelijk is voor het maken van de bekistingen. Net zo als de betonstaalverwerker werkt een betontimmerman ook vanaf een bouwtekening, waarop precies staat aangeven hoe een bekisting opgebouwd moet worden. Als betonstaalverwerker zal je dan ook regelmatig moeten overleggen met een betontimmerman, omdat een betontimmerman de bekisting pas kan afmaken als de betonstaalverwerker klaar is met het aanbrengen van alle wapening.

De werkzaamheden van een betonstaalverwerker zijn over het algemeen zo belangrijk dat er in de meeste gevallen eerst goedkeuring gegeven zal moeten worden door bouwinspecteur voordat een aannemer de bekisting mag volstorten met beton. Dit kan wel per opdracht verschillen, omdat ook een ervaren uitvoerder goedkeuring kan geven. Vooral bij grote en ook complexe werkzaamheden kan het erg belangrijk zijn dat voor het beton storten goedkeuring gegeven wordt door de juiste toezichtouder, zoals een bouwinspecteur. Deze goedkeuring kan ook weer onderdeel uitmaken van de verstrekte vergunningen met betrekking tot het bouwproject. Daarnaast kan deze goedkeuring onderdeel uitmaken van mogelijke garanties die een aannemer behoort te geven.

Beroep betonstaalverwerker:

Opleidingen tot betonstaalverwerker

Wie een carrière ambieert als betonstaalverwerker kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding betonstaalverwerker die over het algemeen twee tot vier jaar in beslag zal nemen. Tijdens de opleiding zal je meestal vier dagen werken en een dag in week naar school gaan om theorieles te volgen. Om de opleiding betonstaalverwerker te kunnen afronden worden er verschillende examens afgenomen, zowel in de praktijk als theoretisch. Tijdens de opleiding betonstaalverwerker leer je alles over het maken en toepassen van wapeningsstaal, ten behoeve van funderingen, vloeren en kolommen. Daarnaast leer je werken met verschillende buigmachines en knipmachines. Ook het leren lassen maakt over het algemeen onderdeel van de opleiding uit. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig werkende betonstaalverwerker.

Bedrijven waar een betonstaalverwerker werkzaam kan zijn

Een betonstaalverwerker is over het algemeen werkzaam voor een ijzervlechtersbedrijf. Als betonstaalverwerker ben je meestal op bouwlocaties werkzaam, maar als betonstaalverwerker kan het ook voorkomen dat je binnen een werkplaats voorbereidende werkzaamheden zal uitvoeren. Het is niet ondenkbaar dat een goede betonstaalverwerker ook werkzaam kan zijn als ondernemer.

Competenties betonstaalverwerker

De belangrijkste competentie van een betonstaalverwerker is het kunnen werken volgens de bouwtekening, omdat het zeer belangrijk is dat alle wapening volgens de de richtlijnen aangebracht zal worden. Omdat je veel zal samenwerken met diverse collega's en andere vaklieden moet je als betonstaalverwerker over goede communicatieve vaardigheden beschikken. Een andere belangrijke competentie als betonstaalverwerker is de algemene veiligheid, omdat het werken met wapeningsstaal potentieel gevaarlijk kan zijn. Denk hierbij aan het mogelijk kunnen struikelen over wapening in combinatie met scherpe uiteinden van wapening. Dit is ook een van de belangrijkste redenen dat een goede veiligheidscoördinator zal eisen dat alle uiteinden van wapening voorzien zal worden van speciale doppen om ongelukken te voorkomen. Algemeen belangrijke woorden als betonstaalverwerker zijn vakkennis, zelfstandigheid, inzicht, energie, presteren, controleren, maatvoering, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als betonstaalverwerker

Het arbeidsmarktperspectief als goed opgeleide betonstaalverwerker is over het algemeen zeer goed te noemen. De meeste vlechtbedrijven zitten te springen om goede vakmensen. Als betonstaalverwerker zal het verkrijgen van werk over het algemeen geen enkel probleem zijn. De doorgroeimogelijkheden als betonstaalverwerker kunnen gezien worden in de functie ploegbaas. Verdere doorgroeimogelijkheden zijn er over het algemeen niet echt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris betonstaalverwerker

Als betonstaalverwerker in loondienst zal je afhankelijk van je ervaring en opleiding tussen de 1700 en 2500 euro bruto per maand verdienen. Als zelfstandig ondernemer is het moeilijk om te starten als betonstaalverwerker, omdat het krijgen van opdrachten vaak lastig is. De meeste ijzervechtersbedrijven zijn groot en hebben veel mensen aan het werk.

Mijnzzp.nl