Betonstaalverwerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een betonstaalverwerker verwerkt staal in een bekisting en geen beton zoals de naam wellicht doet vermoeden. Dit beroep wordt ook wel betonstaalvlechter of ijzervlechter genoemd. Een betonstaalverwerker werkt regelmatig in overleg met een betontimmerman om te bepalen hoe ze het best te werk kunnen gaan. Soms moet de timmerman wachten met het dichtmaken van de bekisting tot de staalwerker klaar is met de bewapening. Een betonstaalverwerker heeft een tekening op de bouwlocatie waar op staat welk soort staal en hoeveel zij moeten verwerken in een bekisting. In bijna iedere betonconstructie moet staal verwerkt worden. Dit kunnen onder andere funderingen, vloeren, wanden, kolommen of lateien zijn.

Wapeningsstaal beton

De vlechter maakt het wapeningsstaal op maat door deze te knippen of buigen. Het wapeningsstaal wordt dan door middel van ijzerdraad aan elkaar verbonden. Als het om grote projecten gaat kan er ook een heleboel staal in de werkplaats voorgefabriceerd worden wat op de bouw zelf een hoop tijd scheelt. Het is belangrijk dat het staal niet gelijk komt te liggen met de zijkant van het beton. Hierdoor kan betonrot ontstaan. Om dit te voorkomen worden afstandhouder om het staal gedaan zodat deze nooit gelijk komen te liggen met de zijkant van de bekisting.

Het verwerken van staal op de bouwlocatie is geen licht werk. Over het algemeen zal de staalwerker heel veel moeten bukken wat een zware aanslag op het lichaam kan zijn. Er zijn ook methodes om de bewapening na het storten op spanning te brengen. Dit doen ze door middel van een buiten- en een binnenslang die in het beton gegoten zijn en die dan door een hydraulische kracht aangetrokken worden.

Waarom wapeningsstaal gebruiken

Het verwerken van staal in beton is specialistisch werk en is zeer belangrijk. Zonder staal in het beton is er eigenlijk niet te bouwen, omdat het staal alle krachten opvangt in het beton. De controles voor het storten zijn dan ook erg belangrijk, om latere problemen te voorkomen. Vroeger waren de controles minder streng. Dat geeft nu problemen, zoals betonrot.

Betonrot is erg vervelend omdat dit het beton kapot maakt. Betonrot komt voor omdat er te dicht aan het oppervlakte van het beton is gestort. Zo kan er water bij komen en het ijzer gaat roesten. De reparatiekosten van betonrot kunnen dan ook fors zijn. Ook constructies die bezwijken omdat er verkeerd of te weinig staal is gebruikt veroorzaken grote problemen. Het kan soms zelfs betekenen dat een gebouw gesloopt moet worden, omdat het herstellen niet meer mogelijk is. Dit alles heeft er voor gezorgd dat er strenge regels in het leven zijn geroepen.

Informatiefilm over het beroep betonstaalverwerker:

Opleidingen tot ijzervlechter

IJzervlechter kan je worden door een opleiding te volgen die twee tot vier jaar kan duren. Tijdens de opleiding ga je meestal vier dagen werken en een dag naar school om de theorie te leren. Om de opleiding te kunnen afronden worden er verschillende examens afgenomen, zowel in de praktijk als in de theorie. Tijdens de opleiding leer je alles over het maken en toepassen van wapeningsstaal, ten behoeve van funderingen, vloeren en kolommen. Alle onderdelen worden mogelijk gemaakt door de ijzervlechter. Het vak ijzervlechter is een vak waar veel ervaring voor nodig is voordat het zelfstandig uitgevoerd kan worden. De wapening is zeer belangrijk in de beton.

Bedrijven waar een ijzervlechter werkzaam kan zijn

Een ijzervlechter werkt doorgaans bij een ijzervlechtersbedrijf. De werkzaamheden kunnen in de werkplaats voorbereid worden en op locatie uitgevoerd worden door de ijzervlechter. Bij grote opdrachten is er vaak veel voorbereiding nodig, zodat alles op de bouwlocatie in elkaar gezet kan worden.

Competenties ijzervlechter

Als ijzervlechter is het belangrijk om goed tekening te kunnen lezen zodat de wapening in de bekisting precies opgebouwd wordt zoals vermeld op de tekening. Het werken als ijzervlechter kan nogal zwaar zijn en ook lastig, omdat het wapeningsstaal soms diep weggewerkt moet worden in de bekisting. Ook is het zo dat een ijzervlechter meestal erg smerig zal worden van de werkzaamheden.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als ijzervlechter

Als goed opgeleid ijzervlechter is er voldoende werk te vinden. Het aanbod van goede ijzervlechters is niet zo heel erg groot. Doorgroeimogelijkheden als ijzervlechter zijn er niet echt. Het werk wordt meestal met een team mensen gedaan, en wellicht kan de ijzervlechter ploegbaas worden van de andere ijzervlechters.

Arbeidsvoorwaarden en salaris ijzervlechter

Als ijzervlechter in loondienst zal je afhankelijk van je ervaring en opleiding tussen de 1700 en 2500 euro bruto per maand verdienen. Als zelfstandig ondernemer is het moeilijk om te starten als ijzervlechter, omdat het krijgen van opdrachten vaak lastig is. De meeste ijzervechtersbedrijven zijn groot en hebben veel mensen aan het werk.

Mijnzzp.nl