Heier

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een heier is een vakman die verantwoordelijk is voor diverse werkzaamheden die betrekking hebben op heiwerkzaamheden. Een heier werkt over het algemeen veel samen met de machinist van de hei- of funderingsinstallatie. De diverse werkzaamheden waarvoor een heier verantwoordelijk is zijn onder andere het opstellen van de heistelling, het bedrijfsklaar maken van de heistelling, het strijken van de heistelling, het vervoeren van de heistelling en onderhoudswerkzaamheden aan de heistelling. Daarnaast kan het voorkomen dat een heier met een schop werkt, om bijvoorbeeld zand te verplaatsen rondom de heipaal. De inhoudelijke werkzaamheden als heier kunnen wel verschillen per funderingstechniek, omdat het slaan van heipalen een andere techniek is dan het ter plekke boren en storten van heipalen. Bij ter plekke gestorte heipalen zal de heier de palen ook moeten voorzien van wapening en is hij of zij verantwoordelijk voor het verwijderen van de tijdelijke heibuis. Deze heibuis zal door de machinist na het aanbrengen van de wapening en het beton uit de grond getrokken worden. Een heier is dus een vakman die werkzaam is binnen de funderingstechniek. Funderingstechniek is een breed vakgebied dat niet alleen betrekking heeft op heipalen. Een heier kan ook verantwoordelijk zijn voor het plaatsen van damwanden. Andere werkzaamheden als heier kunnen zijn het aanbrengen of verleggen van rijplaten voor de machinist. De werkzaamheden van een heier zijn verder geen moeilijke werkzaamheden, echter moet een goede heier wel over een groot verantwoordelijkheidsgevoel beschikken omdat ongelukken in alle gevallen voorkomen moeten worden.

Andere werkzaamheden die een heier kan uitvoeren zijn het plaatsen van houten of stallen damwanden. Ook deze werkzaamheden worden uitgevoerd in samenwerking met een machinist. Deze houten of stalen damwanden worden in de grond gebracht door heien, trillen of drukken. Damwanden kunnen nodig zijn om verschillende redenen. Ze kunnen permanent geplaatst worden of het betreft een tijdelijke voorziening. Een voorbeeld van permanente damwanden zijn damwanden ten behoeve van een kademuur langs een haven of als oeverbescherming. Tijdelijke damwanden kunnen nodig zijn voor een bouwput. Wanneer een aannemer een kelder gaat maken zal hij of zij soms gebruik moeten maken van damwanden om grondwater buiten te houden en om instortingsgevaar te voorkomen.

Paalfundering

Een paalfundering is een fundering waarbij alle krachten overgebracht worden naar de dragende ondergrond. Funderingspalen worden toegepast als de draagkrachtige laag te diep ligt voor een reguliere fundering, zoals een fundering op staal. Om het draagvermogen van de grond te kunnen bepalen wordt een sonderingsonderzoek uitgevoerd. Een sonderingsonderzoek geeft onder andere aan of er geheid moet worden en tot welke diepte dit uitgevoerd moet worden.

Heimachine en heistelling

Een heimachine is een grote kraan die voorzien is van een heiblok. Een heiblok is zwaar blok dat iedere keer van een bepaalde hoogte naar beneden valt, waardoor heipalen of damwanden de grond in worden geslagen. Deze techniek noemt men heien. Moderne heiblokken zijn meestal voorzien van een hydraulische impacthamer, waardoor het laten vallen van een heiblok van grote hoogte niet meer nodig is.

Funderingstechniek:

Opleidingen tot heier

Er bestaan binnen Nederland geen specifieke opleidingen tot heier. Ervaring speelt binnen dit beroep meestal een grotere rol dan een gerichte opleiding. Een cursus VCA basisveiligheid is meestal wel verplicht om als heier te kunnen werken. Voor het bedienen van een heimachine is doorgaans wel een opleiding nodig. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer. Zie voor meer informatie over dit onderwerp ook het beroep funderingsspecialist.

Bedrijven waar een heier werkzaam kan zijn

Een heier is over het algemeen werkzaam voor een hei- of funderingsbedrijf dat heiwerkzaamheden uitvoert.

Competenties heier

De belangrijkste competentie als heier is je verantwoordelijkheidsgevoel. Heiwerkzaamheden kunnen gevaarlijk zijn als ze niet op een professionele manier uitgevoerd worden. Algemeen belangrijke competenties als heier zijn samenwerken, communicatie en doorzettingsvermogen. Doorzettingsvermogen heeft voornamelijk betrekking op mogelijke weersomstandigheden in combinatie met de heilocatie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als heier

Het arbeidsmarktperspectief als heier is over het algemeen matig te noemen. Het betreft een vrij specifiek beroep waarbinnen niet veel bedrijven actief zijn. Daarnaast kan de concurrentie groot zijn als er een mogelijke vacature vrijkomt, omdat er meestal geen specifieke opleidingen verwacht worden. Als heier bestaan er geen echte doorgroeimogelijkheden zonder verdere opleidingen. Een vervolgfunctie binnen dit beroep kan zijn de functie heibaas.

Arbeidsvoorwaarden en salaris heier

Als heier val je meestal onder de cao bouw, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een heier in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1800 en 2600 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl