Opleiding tot Kraanmachinist (bouw)

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau drie
VervolgopleidingCalculator (Mbo 4)
VervolgopleidingWerkvoorbereider bouw (Mbo 4)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding kraanmachinist

Er bestaan verschillende vakopleidingen voor het beroep kraanmachinist die allemaal op Mbo-niveau zijn. Tijdens de meeste vakopleidingen is het gebruikelijk dat je vier dagen werkt en één dag in de week naar school gaat voor de theorielessen. Gedurende de opleiding zal je onder toezicht staan van een leermeester en stagebegeleider van school en zal je op verschillende momenten tijdens de opleiding praktijkexamens moeten afleggen. Alle losse praktijkexamens samen met de theorie-examens vormen het Mbo-diploma kraanmachinist. Er bestaan verschillende soorten opleidingen binnen de categorie machinistenopleiding, zoals machinist sloopwerken, machinist wegenbouw, machinist freeswerken, machinist funderingswerken en de vakopleiding machinist hijswerken, die allemaal op Mbo-niveau drie zijn. De opleiding kraanmachinist is dan ook een uitstroomrichting binnen de opleiding machinist. Als machinist kan je natuurlijk voor verschillende bedrijven werkzaam zijn binnen verschillende sectoren, maar over het algemeen zal een kraanmachinist werkzaam zijn binnen de utiliteitsbouw, civiele sector of de grond-, weg- en waterbouw.

Opleidingsduur en niveau kraanmachinist

De Mbo-opleiding kraanmachinist zal over het algemeen drie jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau drie.

Vervolgopleidingen kraanmachinist

Na de afgeronde Mbo-opleiding kraanmachinist niveau drie is het automatisch mogelijk om door te groeien tot een Mbo-opleiding niveau vier, zoals de opleiding werkvoorbereider of calculator. Na het behalen van een niveau vier diploma is het nog mogelijk om door te groeien tot een gerichte Hbo-opleiding.

Vooropleiding kraanmachinist

De meeste vakscholen verwachten minimaal een Vmbo-diploma of een gelijkwaardig diploma voordat je kan starten aan de Mbo-opleiding kraanmachinist niveau drie.

Mijnzzp.nl