Kraanmachinist (bouw)

Overzichtspagina

Avatar van Team Mijnzzp

Wat doet een Kraanmachinist (bouw)?

Een kraanmachinist of hijskraanmachinist binnen de bouwsector kan betrekking hebben op verschillende soorten machinisten. Welke kraanmachines er precies gebruikt worden op een bouwlocatie is over het algemeen afhankelijk van de soort werkzaamheden. De grote hijskranen, zoals de bekende torenkranen, zijn over het algemeen alleen te vinden op de grotere bouwlocaties. Het hijsen van werkmaterialen als kraanmachinist op een bouwlocatie betreft verantwoordelijke werkzaamheden, omdat er geen ongelukken mogen plaatsvinden. In de meeste gevallen krijgt een kraanmachinist op de grond hulp van een hijsbegeleider, die in contact staat met de kraanmachinist door middel van een walkietalkie. Op deze manier heeft een kraanmachinist extra ogen, die hem kunnen helpen om zijn werk veilig te kunnen uitvoeren. De hijsbegeleider op de grond ziet er ook op toe dat de werkmaterialen op de juiste manier in de takels gehangen worden. Dit is erg belangrijk, omdat de lading anders geheel of gedeeltelijk kan vallen met alle gevolgen van dien. Ook kan het zijn dat een kraanmachinist niet alles kan zien van uit zijn kraan. In dat geval is het de verantwoordelijkheid van de hijsbegeleider om duidelijke aanwijzingen door te geven aan de kraanmachinist. De inhoudelijke werkzaamheden van een kraanmachinist hebben in alle gevallen te maken met het hijsen c.q. verplaatsen van werkmaterialen, echter kan een kraanmachinist wel werkzaam zijn op verschillende soorten kraanmachines of hijsmachines. Welke kraanmachine een aannemer zal gebruik is sterk afhankelijk van de soort werkzaamheden waarmee een aannemer te maken heeft. Als het een simpele verbouwing van een woonhuis betreft zal er over het algemeen gebruik gemaakt worden van een mobiele kraan, die na de werkzaamheden zal vertrekken.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Kraanmachinist (bouw)

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Opleiding tot Kraanmachinist (bouw)

Welke opleiding is nodig om Kraanmachinist (bouw) te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Kraanmachinist (bouw)? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Kraanmachinist (bouw)

Wat is het salaris en tarief van een Kraanmachinist (bouw)? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Kraanmachinist (bouw) in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Aanverwante beroepen

Leden van Mijnzzp.nl met het beroep Kraanmachinist (bouw) zijn vaak ook:


Mijnzzp.nl