Machinist wegenbouw

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep machinist wegenbouw
Wat doet een machinist wegenbouw
Bulldozer wegenbouw
Shovel wegenbouw
Aanleggen en vernieuwen van infrastructuur
Film: machinist wegenbouw:
Film: vakman grond water- en wegenbouw:
Opleidingen tot machinist wegenbouw
Bedrijven waar een machinist wegenbouw werkzaam kan zijn
Competenties machinist wegenbouw
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als machinist wegenbouw
Arbeidsvoorwaarden en salaris machinist wegenbouw
Eigen bedrijf starten als Machinist wegenbouw
Boekhoudprogramma vergelijken Machinist wegenbouw

Beroep machinist wegenbouw

Een machinist wegenbouw is werkzaam met wegenbouwmachines binnen de grond-, weg- en waterbouw. Als machinist wegenbouw werk je over het algemeen met verschillende soorten wegenbouwmachines, afhankelijk van de soort werkzaamheden. Deze wegenbouwmachines worden gebruikt om verschillende materialen te kunnen vervoeren, zoals zand, asfalt en stenen. Daarnaast kunnen wegenbouwmachines gebruikt worden om materialen te verwerken, zoals het geval is bij asfaltwerkzaamheden. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een machinist wegenbouw het beste omschrijven als het walsen en aanbrengen van verhardingen op de grond door het gebruikmaken van verschillende wegenbouwmachines. Het beroep machinist wegenbouw moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat er binnen de wegenbouw veel verschillende machines gebruikt worden voor verschillende werkzaamheden. Een machinist wegenbouw kan bijvoorbeeld werkzaam zijn met een walsmachine, een mobiele kraan of met een asfaltmachine. Door het gebruiken van wegenbouwmachines worden de werkzaamheden van wegenbouwers en/of stratenmakers veel makkelijker en lichter. Het werken in de wegenbouw is redelijk zwaar te noemen en wordt door middel van wegenbouwmachines, zoals mobiele kranen en shovels, zo licht mogelijk gemaakt voor de werknemers. Zo hoeft een wegenbouwer en stratenmaker niet de hele tijd te sjouwen met klinkers, maar zet de machinist de werkmaterialen zo gunstig mogelijk neer. Een machinist wegenbouw werkt vaak voor een civiele aannemer, die de opdracht heeft om een weg aan te leggen of te vernieuwen. Doorgaans moeten er veel materialen aan- en afgevoerd worden om dit soort werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Voor dit soort werkzaamheden zal er gebruikgemaakt worden van verschillende wegenbouwmachines en andere soorten voertuigen. Als machinist wegenbouw heb je een verantwoordelijke baan waarbinnen veiligheid een belangrijke rol heeft.

Wat doet een machinist wegenbouw

Een machinist wegenbouw is dus werkzaam binnen de wegenbouw, wat betrekking kan hebben op verschillende bedrijven. Het is niet zo dat alle wegenbouwers gespecialiseerd zijn in alle vormen van wegenbouw. Het aanleggen en/of vernieuwen van snelwegen door middel van asfalt kan bijvoorbeeld niet zomaar vergeleken worden met het aanleggen van klinkerwegen, omdat hiervoor andere technieken en machines nodig zijn. Daarnaast is het zo dat niet alle machinisten wegenbouw fulltime werkzaam zijn als machinist. Het is denkbaar dat een machinist wegenbouw ook aangemerkt kan worden als stratenmaker en grondwerker. Het is ook denkbaar dat een machinist wegenbouw aangemerkt kan worden als machinist grondverzet, afhankelijk van de soort werkzaamheden. Het is over het algemeen niet zo dat een machinist wegenbouw aangemerkt kan worden als vrachtwagenchauffeur, omdat vrachtwagens niet gezien kunnen worden als wegenbouwmachines. Vrachtwagens behoren toe tot de categorie voertuigen. Wegenbouwers maken wel veel gebruik van vrachtwagens.

Bulldozer wegenbouw

Bulldozers komen binnen de wegenbouw veel voor, omdat bulldozers ideale machines zijn voor grondverzet. Bulldozers zijn zeer geschikt om grote hoeveelheden zand te verplaatsen en om terreinen vlak te maken. Bulldozers zijn krachtige grondschuivers, die voorzien zijn van rupsbanden. Als een machinist wegenbouw werkzaam is op een bulldozer kan ook de benaming machinist grondverzet van toepassing zijn. Een nadeel van bulldozers is wel dat bulldozers minder flexibel zijn dan shovels qua werkzaamheden. Bulldozers worden meestal alleen gebruikt als het om grote werkzaamheden gaat, waarbinnen veel grond verplaats moet worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanleggen van nieuwe snelwegen.

Shovel wegenbouw

Een shovel is bijna hetzelfde als een bulldozer met het belangrijke verschil dat de shovel een beweegbaar blad heeft waarmee de machine ook materiaal kan optillen om te vervoeren. In tegenstelling tot een bulldozer heeft de shovel vaak luchtbanden. Doordat de shovel luchtbanden heeft, is de kans op schade aan de bestrating een stuk kleiner. Een groot voordeel van shovels is dat de shovel op een brede manier inzetbaar is voor verschillende grondwerkzaamheden en andere soorten werkzaamheden. Een shovel kan bijvoorbeeld ook prima gebruikt worden voor het vervoeren van verschillende werkmaterialen. Omdat de shovel op een brede manier gebruikt kan worden komen shovels niet alleen voor binnen de wegenbouw. Denk bijvoorbeeld ook aan loonwerkers, die voor boeren werkzaam zijn.

Aanleggen en vernieuwen van infrastructuur

Bij het aanleggen of vernieuwen van infrastructuur zijn machines zoals shovels, kranen en andere machines tegenwoordig onmisbaar voor de werknemers. Niet alleen kan een opdracht veel sneller uitgevoerd worden, maar is het werk tegenwoordig ook een stuk lichter geworden voor de arbeiders. De ontwikkeling in de wegenbouw staat nog steeds niet stil, en steeds zoekt men naar nieuwe technieken die het werk makkelijker maken. Tegenwoordig zijn er al machines die automatisch de grond vlak kunnen maken, en ook automatisch de stenen neer kan leggen zonder dat dit door een stratenmaker gedaan hoeft te worden. Als machinist in de wegenbouw is het erg belangrijk om veilig met de machines te kunnen werken, omdat er anders snel ongelukken kunnen gebeuren tijdens het werk. Het vervoeren van zware lasten waar veel mensen aan het werk zijn kan dus gevaarlijk zijn. Naast het veilig kunnen werken met de machines krijgen de bestuurders tijdens hun opleiding ook les in het onderhouden van de machines en het herkennen van mankementen. Bij het graven in de grond is het ook belangrijk dat de machinist goed oplet, omdat het vaak voorkomt dat kabels of buizen anders in de grond liggen dan aangegeven, of helemaal niet bekend zijn bij de uitvoerder. Met een zware machine is het heel makkelijk om een kabel of buis kapot te trekken met alle gevolgen van dien.

Film: machinist wegenbouw:

Film: vakman grond water- en wegenbouw:

Opleidingen tot machinist wegenbouw

Wie een carrière ambieert als machinist wegenbouw kan het beste kiezen voor Mbo-opleiding allround vakman grond-, weg- en waterbouw op niveau drie. De Mbo-opleiding allround vakman grond-, weg- en waterbouw zal over het algemeen twee tot drie jaar in beslag nemen. In de meeste gevallen zullen leerling-machinisten wegenbouw een praktijkgerichte opleiding volgen, waarbinnen je vier dagen in de week zal werken en één dag in de week theorieles zal volgen op school. Zoals eerder omschreven moet het beroep machinist wegenbouw wel vrij algemeen gezien worden, omdat er als machinist wegenbouw ook diverse specialisaties mogelijk zijn. Het werken op mobiele kranen, bulldozers en shovels kan niet zomaar met elkaar vergeleken worden. Tijdens de opleiding tot machinist wegenbouw zal je over het algemeen veel zelfstandig werken, echter zal je wel onder begeleiding staan van een ervaren collega, die aangemerkt kan worden als leermeester. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een machinist wegenbouw werkzaam kan zijn

Een machinist wegenbouw is over het algemeen werkzaam voor aannemersbedrijven binnen de grond-, water- en wegenbouw. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op wegenbouwers of op klassieke stratenmakersbedrijven. Zoals eerder omschreven komt het beroep machinist wegenbouw in de praktijk op verschillende manieren voor. Het is niet zo dat alle machinisten binnen de wegenbouw aangemerkt kunnen worden als fulltime machinist. Het is dan ook prima denkbaar dat een machinist ook verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden.

Competenties machinist wegenbouw

De belangrijkste competentie van een machinist wegenbouw is de algemene veiligheid, omdat wegenbouwmachines potentieel gevaarlijke machines kunnen zijn. Daarnaast moet schade aan wegenbouwmachines door ongelukken voorkomen worden, omdat wegenbouwmachines over het algemeen kostbare machines zijn. Met andere woorden moet een machinist wegenbouw beschikken over een professionele werkhouding. Daarnaast moet een machinist wegenbouw aangemerkt kunnen worden als allround technicus en monteur, omdat het onderhouden van wegenbouwmachines tot de verantwoordelijkheden kan behoren. Een andere belangrijke competentie is communicatie, omdat je als machinist wegenbouw in veel gevallen te maken heeft met diverse collega's. Algemeen belangrijke woorden voor een machinist wegenbouw zijn passie, vakmanschap, energie, motivatie, zelfstandigheid, samenwerken, doorzettingsvermogen, presteren, plannen en organiseren. Als een machinist wegenbouw ook aangemerkt kan worden als allround wegenbouwer binnen de grond-, weg- en waterbouw kan er sprake zijn van aanvullende competenties.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als machinist wegenbouw

Het arbeidsmarktperspectief van een machinist wegenbouw is over het algemeen goed te noemen, als je beschikt over de juiste opleidingen. Daarnaast kan je als machinist wegenbouw werkzaam zijn voor uiteenlopende bedrijven, waardoor het verkrijgen van werk in de meeste gevallen geen enkel probleem is. Wel komt het beroep machinist wegenbouw in de praktijk op verschillende manieren voor. Het is denkbaar dat je binnen bepaalde bedrijven ook verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden. Met andere woorden kan het ook belangrijk zijn dat je beschikt over andere kennis en/of opleidingen. De doorgroeimogelijkheden van een machinist wegenbouw zijn over het algemeen beperkt. Wel is het denkbaar dat een machinist wegenbouw werkzaam is als tijdelijke assistent-uitvoerder of als ploegbaas. Dit kan wel verschillen per opdracht en soort werkgever.

Arbeidsvoorwaarden en salaris machinist wegenbouw

Als machinist in de wegenbouw zal je afhankelijk van je leeftijd en ervaring in loondienst tussen de 2000 en 2800 euro bruto per maand verdienen. Een wegenbouwer die regelmatig in de avond of weekend werkt, zal doorgaans meer verdienen door de onregelmatige werktijden. Als zelfstandig ondernemer kunnen we geen inschatting geven, omdat het beroep niet veel voorkomt als zelfstandig ondernemer.

Eigen bedrijf starten als Machinist wegenbouw

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Machinist wegenbouw, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Machinist wegenbouw

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Machinist wegenbouw bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Machinist wegenbouw.

Mijnzzp.nl