Asfaltwerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep asfaltwerker
Wat doet een asfaltwerker
Informatie over asfalt
Film: werken als asfaltwerker:
Film: Opleiding Asfaltwerker/Balkman:
Opleidingen tot asfaltwerker
Bedrijven waar een asfaltwerker werkzaam kan zijn
Competenties asfaltwerker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als asfaltwerker
Arbeidsvoorwaarden en salaris asfaltwerker
Eigen bedrijf starten als Asfaltwerker
Boekhoudprogramma vergelijken Asfaltwerker

Beroep asfaltwerker

Een asfaltwerker is een civiele vakman die werkzaam is binnen de asfaltwegenbouw, wat meestal uit meerdere disciplines is samengesteld. Zo kennen we de zogenaamde balkmannen, sproeiwagen bestuurders en machinisten, die gezamenlijk asfaltwerkers genoemd worden. Binnen Nederland werken asfaltwerkers met grindasfaltbeton, steenslagasfaltbeton en met open en dicht asfaltbeton (ZOAB). Asfalt bestaat uit zand en grind en een bindmiddel, namelijk bitumen. Asfaltwerkers hanteren niet steeds dezelfde samenstelling van het asfalt. De samenstelling van asfalt kan verschillen per laag. De onderste asfaltlagen hebben als functie krachtoverdracht op de ondergrond. De bovenste asfaltlaag moet juist zorgen voor goede rijeigenschappen, zodat er een optimaal wegcontact ontstaat. Asfalt wordt normaliter verwerkt bij een temperatuur van honderdvijftig graden Celsius, maar tegenwoordig kan het ook verwerkt worden bij een lagere temperatuur van ongeveer zeventig graden Celsius. Het beroep asfaltwerker moet vrij algemeen gezien worden, omdat de term asfaltwerker betrekking kan hebben op verschillende vaklieden binnen de asfaltwegenbouw. Over het algemeen zal een asfaltwerker werkzaam zijn binnen een ploeg van asfaltwerkers, die allemaal verantwoordelijk zijn voor specifieke werkzaamheden, zoals het bedienen van asfaltafwerkmachines, het afwerken van randen of het egaliseren van asfalt. Over het algemeen zal een asfaltwerker veel in de avond of nacht werkzaam zijn om het verkeer zo min mogelijk te hinderen. Dit neemt niet weg dat asfaltwerkers ook overdag werkzaam kunnen zijn. Als asfaltwerker zal je over het algemeen werkzaam zijn binnen de grotere projecten, waarbinnen veel verschillende vaklieden werkzaam zijn. Een andere benaming voor asfaltwerker kan ook zijn asfaltwegenbouwer.

Wat doet een asfaltwerker

Een asfaltwerker is een wegenbouwer of wegwerker, die gespecialiseerd is in asfaltverwerking. Binnen het beroep asfaltverwerker kennen we verschillende specialisaties, die ook van opleidingsniveau kunnen verschillen. Het beroep asfaltwerker is een Mbo-beroep op niveau twee en het beroep balkman is een beroep op Mbo-niveau drie. De beroepen asfaltwerker en balkman zijn ongeveer gelijk qua werkzaamheden, maar als balkman leer je tijdens je opleiding meer vakkennis en vaardigheden waardoor je breder inzetbaar bent. Het is overigens niet zo dat een asfaltwerker alleen maar met asfalt bezig is. Als asfaltwerker krijg je ook te maken met meet- en uitzetwerk, voorbereidende werkzaamheden en het instellen of onderhouden van verschillende soorten machines, zoals grondverzetmachines, walsmachines en andere asfaltverwerkingsmachines. Het beroep asfaltwerker is dan ook een veelzijdig beroep dat meer inhoudt dan alleen het verwerken van asfalt.

Informatie over asfalt

Asfalt is een ideaal wegverhardingsmateriaal vanwege zijn uitstekende eigenschappen zoals de belastbaarheid, rijcomfort, stroefheid, geluidseigenschappen en zichtbaarheid. De zichtbaarheid van asfalt heeft betrekking op toegevoegde gekleurde mineralen waardoor het asfalt beter zichtbaar is. Ook uit economische oogpunt is asfalt aantrekkelijk, omdat asfalt relatief gezien niet duur is. Vooral de goede rijeigenschappen van asfalt zijn zeer prettig. Ook uit milieuoogpunt is asfalt tegenwoordig steeds aantrekkelijker aan het worden, omdat asfalt tegenwoordig voor tot wel zestig procent kan bestaan uit gerecycled materiaal. Asfalt is dan ook duurzaam te noemen, omdat er in lang niet alle gevallen gebruikgemaakt hoeft te worden van nieuwe grondstoffen. Wegen die opgebouwd zijn uit asfalt gaan ongeveer zeven tot vijftien jaar mee, afhankelijk van het gebruik. Asfaltwegen hebben te maken met slijtage en beschadigingen, die in de meeste gevallen prima gerepareerd kunnen worden. Het uitvoeren van herstelwerkzaamheden aan asfaltwegen heeft vaak de voorkeur, omdat het vervangen van asfalt in de meeste gevallen veel tijd in beslag neemt. Daarnaast is het vervangen van asfaltwegen kostbaar.

Film: werken als asfaltwerker:

Film: Opleiding Asfaltwerker/Balkman:

Opleidingen tot asfaltwerker

Wie een carrière als asfaltwerker wil kan kiezen voor de Mbo-opleiding allround vakman gww (vakman gww), waarbinnen meestal ook de mogelijkheid bestaat om te kiezen voor een gerichte opleiding tot vakman asfalt. Zoals eerder aangegeven bestaan er twee verschillende opleidingsniveaus binnen het beroep asfaltwerker, namelijk op niveau twee en drie. Niveau drie heeft betrekking op de functie balkman en zul je iets meer verantwoordelijkheden geven als asfaltwerker. Een opleiding tot asfaltwerker zal ongeveer drie jaar in beslag nemen. Een andere mogelijke opleiding is een opleiding tot machinist. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een asfaltwerker werkzaam kan zijn

Als asfaltwerker werk je over het algemeen voor bedrijven gericht op de infrastructuur, zoals grond- water- en wegenbouwbedrijven. Dit zijn over het algemeen de grotere bedrijven. Als asfaltwerker werk je over het algemeen voor bedrijven gericht op de infrastructuur, zoals grond-, water- en wegenbouwbedrijven. Dit zijn over het algemeen de grotere bedrijven, die gebruikmaken van uiteenlopende vaklieden. Zoals eerder omschreven moet de term asfaltwerker vrij algemeen gezien worden, omdat een asfaltwerker verantwoordelijk kan zijn voor verschillende werkzaamheden, afhankelijk van de specifieke functie en het opleidingsniveau.

Competenties asfaltwerker

De competenties van een asfaltwerker kunnen verschillen per functie. Over het algemeen kunnen we stellen dat je teamspeler moet zijn, omdat je meestal met diverse soorten collega's aan het werk bent. Algemene communicatieve vaardigheden zijn dan ook belangrijk. Daarnaast zul je moeten beschikken over een groot verantwoordelijkheidsgevoel, omdat veiligheid binnen dit beroep een grote rol speelt. Daarnaast kan het voor een asfaltwerker belangrijk zijn dat je aangemerkt kan worden als monteur en technicus, afhankelijk van de specifieke werkzaamheden. Vooral asfaltwerkers die met machines werken moeten beschikken over technische kennis. Andere belangrijke woorden zijn flexibiliteit, doorzettingsvermogen, zelfstandigheid, waakzaamheid, verantwoordelijkheidsgevoel en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als asfaltwerker

Het arbeidsmarktperspectief van een asfaltwerker is over het algemeen goed te noemen, als je beschikt over de juiste opleidingen. Binnen de infrastructuur is er over het algemeen voldoende vraag naar de juiste vaklieden. De doorgroeimogelijkheden van een asfaltwerker moeten gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden. Dit kan bijvoorbeeld inhouden de functie balkman of een leidinggevende functie, zodat je meer verantwoordelijkheden krijgt. Een mogelijke leidinggevende functie als asfaltwerker is de functie ploegbaas. Een andere functie is de functie assistent-uitvoerder. De doorgroeimogelijkheden zijn wel sterk afhankelijk van het opleidingsniveau, de werkervaring en soort werkgever.

Arbeidsvoorwaarden en salaris asfaltwerker

Als asfaltwerker zal je over het algemeen onder de cao Bouw & Infra vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een asfaltwerker zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2000 en 2500 bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Asfaltwerker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Asfaltwerker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Asfaltwerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Asfaltwerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Asfaltwerker.

Mijnzzp.nl