Asfaltwerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een asfaltwerker is werkzaam binnen de asfaltwegenbouw, die meestal uit meerdere vakmensen is samengesteld. Zo kennen we de zogenaamde balkmannen, sproeiwagenbestuurders en machinisten, die gezamenlijk ook wel asfaltwerkers genoemd worden. Binnen Nederland werken asfaltwerkers met grindasfaltbeton, steenslagasfaltbeton en met open en dicht asfaltbeton (ZOAB). Asfalt bestaat uit zand en grind en een bindmiddel, namelijk bitumen. Asfaltwerkers hanteren niet steeds de zelfde samenstelling van het asfalt. De samenstelling van asfalt kan verschillen per laag. De onderste asfaltlagen hebben als functie krachtoverdracht op de ondergrond. De bovenste asfaltlaag moet juist zorgen voor goede rijeigenschappen, zodat er een optimaal wegcontact ontstaat. Asfalt wordt normaliter verwerkt bij een temperatuur van 150 graden Celsius, maar tegenwoordig kan het ook verwerkt worden bij lagere temperatuur van 70 graden Celsius.

Een asfaltwerker is een wegenbouwer of wegwerker, die gespecialiseerd is in asfaltverwerking. Binnen het beroep asfaltverwerker kennen we verschillende specialisaties, die ook van opleidingsniveau kunnen verschillen. Het beroep asfaltwerker is een Mbo-beroep op niveau twee en het beroep balkman is een beroep op Mbo-niveau drie. De beroepen asfaltwerker en balkman zijn ongeveer gelijk qua werkzaamheden, maar als balkman leer je tijdens je opleiding meer vakkennis en vaardigheden waardoor je breder inzetbaar bent.

Het is overigens niet zo dat een asfaltwerker alleen maar met asfalt bezig is. Als asfaltwerker krijg je ook te maken met meet- en uitzetwerk, voorbereidende werkzaamheden en het instellen of onderhouden van verschillende soorten machines, zoals grondverzetmachines, walsmachines en andere asfaltverwerkingsmachines. Het beroep asfaltwerker is dan ook een veelzijdig beroep dat meer inhoudt dan alleen het verwerken van asfalt.

Asfalt

Asfalt is een ideaal wegverhardingsmateriaal vanwege zijn uitstekende eigenschappen zoals de belastbaarheid, rijcomfort, stroefheid, geluidseigenschappen en zichtbaarheid. De zichtbaarheid van asfalt heeft betrekking op toegevoegde gekleurde mineralen waardoor het asfalt beter zichtbaar is. Ook uit economische oogpunt is asfalt aantrekkelijk, omdat asfalt relatief gezien niet duur is. Vooral de goede rijeigenschappen van asfalt zijn zeer prettig.

Opleiding Asfaltafwerker/Balkman:

Asfalt op Kaagbaan:

Opleidingen tot asfaltwerker

Wie een carrière als asfaltwerker wil kan kiezen voor de Mbo-opleiding allround vakman gww (vakman gww), waarbinnen meestal ook de mogelijkheid bestaat om te kiezen voor een gerichte opleiding tot vakman asfalt. Zoals eerder aangegeven bestaan er twee verschillende opleidingsniveaus binnen het beroep asfaltwerker, namelijk op niveau twee en drie. Niveau drie heeft betrekking op de functie balkman en zal je iets meer verantwoordelijkheden geven als asfaltwerker. Een opleiding tot asfaltwerker zal ongeveer drie jaar in beslag nemen. Een andere mogelijke opleiding is een opleiding tot machinist.

Bedrijven waar een asfaltwerker werkzaam kan zijn

Als asfaltwerker werk je over het algemeen voor bedrijven gericht op de infrastructuur, zoals grond- water- en wegenbouw bedrijven. Dit zijn over het algemeen de grotere bedrijven.

Competenties asfaltwerker

De competenties van een asfaltwerker kunnen verschillen per functie. Over het algemeen kunnen we stellen dat je teamspeler moet zijn, omdat je meestal met diverse soorten collega's aan het werk bent. Algemene communicatieve vaardigheden zijn dan ook belangrijk. Daarnaast zal je moeten beschikken over een groot verantwoordelijkheidsgevoel, omdat veiligheid binnen dit beroep een grote rol speelt. Andere belangrijke woorden zijn flexibiliteit, doorzettingsvermogen, zelfstandigheid en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als asfaltwerker

Het arbeidsmarktperspectief als asfaltwerker is over het algemeen goed te noemen als je beschikt over de juiste opleidingen. De doorgroeimogelijkheden als asfaltwerker moeten gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden. Dit kan inhouden de functie balkman of een leidinggevende functie, zodat je meer verantwoordelijkheden krijgt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris asfaltwerker

Als asfaltwerker zal je over het algemeen onder de cao Bouw & Infra vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een asfaltwerker zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1500 en 2500 bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl