Betonreparateur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep betonreparateur
Werken als allround betonreparateur
Betonschade herstellen
Waarom betonreparateur worden?
Waar werk je allemaal als betonreparateur?
Wat doet een betonreparateur:
Beroepsfilm betonreparateur:
Film betonrot balkons:
Opleidingen tot betonreparateur
Bedrijven waar een betonreparateur werkzaam kan zijn
Competenties betonreparateur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als betonreparateur
Arbeidsvoorwaarden en salaris betonreparateur
Eigen bedrijf starten als Betonreparateur
Boekhoudprogramma vergelijken Betonreparateur

Beroep betonreparateur

Een betonreparateur is verantwoordelijk voor het uitvoeren van herstelwerkzaamheden aan betonconstructies. Als betonreparateur krijg je met verschillende werkzaamheden te maken, zoals het repareren van bruggen, het repareren van viaducten, of kan je bijvoorbeeld ingezet worden om een galerijvloer van een flatgebouw te repareren. Als betonreparateur voer je dus verschillende werkzaamheden uit die te maken hebben met het herstellen en onderhouden van betonnen elementen en betonnen constructies. Daarnaast kan een betonreparateur andere werkzaamheden uitvoeren, zoals het preventief controleren van beton. Eigenlijk kan een betonreparateur overal ingezet worden waar beton aanwezig is. Net zoals andere bouwmaterialen kan ook beton toe zijn aan onderhoud, dat uitgevoerd zal worden door een betonreparateur. Als beton niet goed onderhouden wordt kan er schade optreden aan gebouwen, bruggen en viaducten. Vooral oude gebouwen en constructies van beton kampen nogal eens met betonschade, waardoor het uitvoeren van onderhoud belangrijk is. De werkzaamheden van een betonreparateur zijn aan te merken als specialistische werkzaamheden, omdat het inspecteren en repareren van betonnen constructies alleen uitgevoerd kan worden door vaklieden die beschikken over de juiste kennis van de verschillende reparatietechnieken. Als betonreparateur is het daarnaast ook belangrijk dat je meetwerkzaamheden kan uitvoeren, om te kunnen bepalen of er sprake is van betonrot. Betonrot is niet in alle gevallen visueel zichtbaar. Deze meetresultaten worden ook bijgehouden om in de toekomst te kunnen bepalen of betonschade erger aan het worden is. Betonrot komt redelijk vaak voor en kan in sommige gevallen bouwconstructies ernstig verzwakken. Het is daarom zo belangrijk om schade aan betonnen constructies te verhelpen. In veel gevallen is betonrot zichtbaar door de aanwezigheid van roestplekken.

Werken als allround betonreparateur

Een betonreparateur is dus verantwoordelijk voor het inspecteren van betonnen bouwelementen die vaak een belangrijk onderdeel uitmaken van de constructie. Een betonreparateur zal in veel gevallen zelfstandig werken en kan wellicht ook andere werkzaamheden uitvoeren die met beton te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan het boren van gaten in beton als dit nodig mocht zijn. Andere werkzaamheden kunnen zijn het waterdicht maken van kelders of andere ruimtes. Daarnaast is het denkbaar dat er andere specialisten aanwezig zijn die allemaal hun specifieke werkzaamheden hebben zoals schilders of constructieschilders. Schilders kunnen alleen hun werkzaamheden uitvoeren nadat de betonreparateur de betonschade hersteld heeft. Afhankelijk van de werkzaamheden is het denkbaar dat een ingenieur verantwoordelijk is voor het inspecteren van betonnen elementen, zoals een brug. Een ingenieur kan hiervoor ook gebruikmaken van een drone. In sommige gevallen kan het nodig zijn om gebruik te maken van industrieel klimmers. Vanzelfsprekend hebben we het dan over civiele constructies die moeilijk toegankelijk zijn.

Betonschade herstellen

Schade aan beton kan op verschillende manieren veroorzaakt worden, maar één van de bekendste oorzaken van schade aan beton is betonrot. Betonrot wordt veroorzaakt door wapeningsstaal dat aanwezig is in het beton. Als wapeningsstaal te dicht geplaatst is aan de rand van beton kan dit gaan roesten waardoor het beton uiteindelijk kapot zal knappen. In dit geval is het belangrijk dat de betonreparateur het wapeningsstaal zal behandelen waardoor het niet meer kan roesten. Na het behandelen van het wapeningsstaal kan de betonreparateur de schade herstellen door het repareren van het beton. Het repareren van beton kan op verschillende manieren uitgevoerd worden, zoals door het spuiten van beton, het injecteren van beton of het handmatig repareren van het beton. Welke methodes een betonreparateur precies zal gebruiken is afhankelijk van de gestelde specificaties, omdat de eisen aan een dragende constructie anders zullen zijn dan aan een afwerklaag van beton die geen dragende functie heeft. In sommige gevallen kan betonrot ernstige schade veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan flatgebouwen die voorzien zijn van galerijen en balkons. In dit soort gevallen is het belangrijk om betonrot snel te herstellen. Afhankelijk van de schade kan het herstellen van betonrot kostbaar zijn.

Waarom betonreparateur worden?

Betonreparateur is een afwisselend beroep, en ook verantwoordelijk werk. Het is wel een beroep dat bij je zal moeten passen. Betonreparateur is een beroep voor mensen die geïnteresseerd zijn in het verrichten van handenarbeid. Het is een interessant vak, en relatief nieuw beroep. In de meeste gevallen zul je regelmatig op verschillende locaties werkzaam zijn. Het is dus een beroep met veel afwisseling.

Waar werk je allemaal als betonreparateur?

Als allround betonreparateur kan kun je overal in het land werken, en soms ook daarbuiten. Maar meestal werken ze in hun eigen regio, zodat ze zich niet voortdurend van de ene plaats naar de andere hoeven te verplaatsen. Eigenlijk kan je overal werken waar sprake is van beton. Dit kunnen flatgebouwen, tunnels, huizen en bruggen zijn. Overal zijn wel beschadigde betonconstructies, zoals wegen, muren en gescheurde kelders en funderingen te vinden.

Wat doet een betonreparateur:

  • Het visueel inspecteren van betonnen elementen.
  • Het uitvoeren van metingen aan betonnen elementen.
  • Het projectmatig administreren van bevindingen.
  • Het uitkrabben van betonschade.
  • Het impregneren van wapeningsstaal en beton.
  • Het herstellen van betonschade.

Beroepsfilm betonreparateur:

Film betonrot balkons:

Opleidingen tot betonreparateur

Wie een carrière ambieert als betonreparateur kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding Betonreparateur op niveau twee. Deze opleiding wordt tegenwoordig door de meeste Mbo-scholen aangeboden en moet gezien worden als een basisopleiding. Na het afronden van deze opleiding bestaan er nog uiteenlopende geschikte vervolgopleidingen. Ook het opzetten van de administratie is belangrijk als ondernemer in de bouw. Voor de bouwsector zijn diverse goede online boekhoudprogramma's beschikbaar. Dit werkt door middel van online boekhouden in de cloud.

Bedrijven waar een betonreparateur werkzaam kan zijn

Als betonreparateur werk je over het algemeen binnen de betonreparatiebranche of ben je bijvoorbeeld werkzaam als zelfstandig ondernemer. Ook is het denkbaar dat je voor een ander soort bedrijf werkzaam bent, die ook met beton te maken kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan een vochtweringsbedrijf. Een betonreparateur is over het algemeen werkzaam binnen de burger- en utiliteitsbouw en de weg- en waterbouw.

Competenties betonreparateur

De belangrijkste competentie als betonreparateur is de vakinhoudelijke kennis. Daarnaast kan het belangrijk zijn dat een betonreparateur over onderzoeksvaardigheden beschikt. In dat geval kan een betonreparateur ook aangemerkt worden als een niet destructief onderzoeker. Dit soort onderzoeksvaardigheden zijn belangrijk wanneer het om grote constructies gaat zoals bruggen en/of tunnels. Omdat een betonreparateur met verschillende vaklieden en toezichthouders te maken kan hebben moet een betonreparateur beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Ook het zelfstandig kunnen werken is binnen dit beroep een belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, verantwoordelijkheidsgevoel, milieubewustheid, veiligheid en verantwoordelijkheidsgevoel.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als betonreparateur

Het arbeidsmarktperspectief als betonreparateur is over het algemeen redelijk goed te noemen. Er zijn redelijk veel bedrijven actief op het gebied van betonreparaties, waardoor het verkrijgen van een baan vroeg of laat zeker mogelijk zal moeten zijn als je beschikt over de juiste opleidingen. De doorgroeimogelijkheden als betonreparateur moeten gezien worden in het volgen van extra opleidingen, zodat je meer verantwoordelijkheden zal krijgen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris betonreparateur

Als betonreparateur zul je doorgaans onder de cao betonproductie-industrie of de cao bouw vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een betonreparateur zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 1800 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Betonreparateur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Betonreparateur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Betonreparateur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Betonreparateur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Betonreparateur.

Mijnzzp.nl