Betonreparateur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een betonreparateur is een gespecialiseerde vakman die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van betonreparaties. Als betonreparateur krijg je met verschillende soorten werkzaamheden te maken, zoals het repareren van bruggen en het repareren van viaducten, of kan je bijvoorbeeld ingezet worden om een galerijvloer van een flatgebouw te repareren. Als betonreparateur voer je dus verschillende werkzaamheden uit die te maken hebben met het herstellen en onderhouden van betonnen elementen en betonnen constructies. Daarnaast kan een betonreparateur andere werkzaamheden uitvoeren, zoals het preventief controleren van beton. Eigenlijk kan een betonreparateur overal ingezet worden waar beton aanwezig is. Net zoals andere bouwmaterialen kan ook beton toe zijn aan onderhoud, dat uitgevoerd zal worden door specialisten zoals een betonreparateur. Als beton niet goed onderhouden wordt kan er schade optreden aan gebouwen, bruggen en viaducten. Vooral oude gebouwen en constructies van beton kampen nogal eens met betonschade, waardoor het uitvoeren van onderhoud belangrijk is. De werkzaamheden van een betonreparateur zijn aan te merken als gespecialiseerde werkzaamheden, omdat het inspecteren en repareren van betonnen constructies alleen uitgevoerd kan worden door de juiste vaklieden die beschikken over de juiste kennis en reparatiemethodes. Als betonreparateur is het over het algemeen ook belangrijk dat je meetwerkzaamheden kan uitvoeren, om te kunnen bepalen of er sprake is van betonrot. Betonrot hoeft niet in alle gevallen visueel zichtbaar te zijn. Dit soort meetresultaten wordt over het algemeen ook weer nauwkeurig bijgehouden om in de toekomst te kunnen bepalen of betonschade erger aan het worden is.

Een betonreparateur zal in veel gevallen zelfstandig werken en kan wellicht ook andere werkzaamheden uitvoeren die met beton te maken hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het boren van gaten in beton als dit nodig mocht zijn. Andere werkzaamheden kunnen weer zijn het waterdicht maken van kelders of andere ruimtes. Daarnaast is het niet ondenkbaar dat er andere specialisten aanwezig zijn die allemaal hun specifieke werkzaamheden hebben zoals schilders of constructieschilders. Schilders kunnen alleen hun werkzaamheden uitvoeren nadat de  betonreparateur de betreffende betonschade hersteld heeft.

Schade aan beton kan op verschillende manieren veroorzaakt worden, maar één van de bekendste oorzaken van schade aan beton is betonrot. Betonrot wordt veroorzaakt door wapeningsstaal dat aanwezig is in de beton. Als wapeningsstaal te dicht geplaatst is aan de rand van beton kan dit gaan roesten waardoor het beton uiteindelijk kapot zal knappen. In dit geval is het belangrijk dat de betonreparateur het wapeningsstaal zal behandelen waardoor het niet meer kan roesten. Na het behandelen van het wapeningsstaal kan de betonreparateur de schade herstellen door het repareren van het beton. Het repareren van beton kan op verschillende manieren uitgevoerd worden, zoals door het spuiten van beton, het injecteren van beton of het handmatig repareren van het beton. Welke methodes een betonreparateur precies zal gebruiken is doorgaans afhankelijk van de gestelde specificaties, omdat de eisen aan een dragende constructie anders zullen zijn dan aan een afwerklaag van beton die geen dragende functie heeft.

Beroep betonreparateur:

Betonrot balkons:

Opleidingen tot betonreparateur

Wie een carrière ambieert als betonreparateur kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding Betonreparateur op niveau twee. Deze opleiding wordt tegenwoordig door de meeste Mbo-scholen aangeboden en moet gezien worden als een basisopleiding. Na het afronden van deze opleiding bestaan er nog uiteenlopende geschikte vervolgopleidingen. Zie ook de website bouwbestel voor verschillende online bouwmaterialen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een betonreparateur werkzaam kan zijn

Als betonreparateur werk je over het algemeen binnen de betonreparatiebranche of ben je bijvoorbeeld werkzaam als zelfstandig ondernemer. Ook is het denkbaar dat je voor een ander soort bedrijf werkzaam bent, die ook met beton te maken kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan vochtweringsbedrijven. Een betonreparateur is over het algemeen werkzaam binnen de burger- en utiliteitsbouw en de weg- en waterbouw.

Competenties betonreparateur

De belangrijkste competentie als betonreparateur is de vakinhoudelijke kennis. Daarnaast kan het belangrijk zijn dat een betonreparateur over onderzoeksvaardigheden beschikt. In dat geval kan een betonreparateur ook aangemerkt worden als een niet destructief onderzoeker. Dit soort onderzoeksvaardigheden zijn belangrijk wanneer het om grote constructies gaat zoals bruggen en/of tunnels. Omdat een betonreparateur met verschillende vaklieden en toezichthouders te maken kan hebben moet een een betonreparateur beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Ook het zelfstandig kunnen werken is binnen dit beroep een belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, verantwoordelijkheidsgevoel, milieubewustheid, veiligheid en verantwoordelijkheidsgevoel.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als betonreparateur

Het arbeidsmarktperspectief als betonreparateur is over het algemeen redelijk goed te noemen. Er zijn redelijk veel bedrijven actief op het gebied van betonreparaties, waardoor het verkrijgen van een baan vroeg of laat zeker mogelijk zal moeten zijn mits je beschikt over de juiste opleidingen. De doorgroeimogelijkheden als betonreparateur moeten gezien worden in het volgen van extra opleidingen, zodat je meer verantwoordelijkheden zal krijgen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris betonreparateur

Als betonreparateur zal je doorgaans onder de cao betonproductie-industrie of de cao bouw vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een betonreparateur zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 1800 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl