Betonboorder
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep betonboorder
• Werken als betonboorder
• Wat doet een betonboorder?
• Boren met diamant
• Gaten boren in beton
• Gat boren voor afzuiger of ketel
• Taken als betonboorder:
• Informatie over het boren in beton:
Opleidingen tot betonboorder
Bedrijven waar een betonboorder werkzaam kan zijn
Competenties betonboorder
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als betonboorder
Arbeidsvoorwaarden en salaris betonboorder
Eigen bedrijf starten als Betonboorder
Boekhoudprogramma vergelijken Betonboorder
Beroep betonboorder
Een betonboorder is verantwoordelijk voor het boren van gaten in beton. Als betonboorder boor je meestal niet alleen in beton, omdat je ook te maken kan krijgen met andere steenachtige materialen. Daarnaast kan een betonboorder verantwoordelijk zijn voor het zagen van beton of andere steenachtige materialen. In veel gevallen zal een betonboorder ingeschakeld worden door opdrachtgevers, als er gaten geboord moeten worden voor afvoeren of sparingen. Afhankelijk van de werkzaamheden zal een betonboorder uit de hand werken of gebruikmaken van een speciale geleiderail die vast geboord wordt. In de meeste gevallen zal een betonboorder gebruikmaken van zware boor- en zaagmachines die voorzien zijn van speciale diamantboren en diamantzaagbladen. Het boren en zagen in beton is aan te merken als zwaar werk, dat potentieel gevaarlijk kan zijn. Een betonboorder zal in de meeste gevallen alleen ingeschakeld worden door opdrachtgevers als het harde materialen betreft waarvoor alleen speciale diamantboren en diamantzaagbladen gebruikt kunnen worden. Het zelf boren van grote gaten in beton of ander soort steenachtige materialen is lastig, omdat de meeste mensen niet beschikken over de juiste boormachines en boren. Als betonboorder is het belangrijk dat je nauwkeurig en veilig werkt. Een betonboorder kan ook verantwoordelijk zijn voor bijkomende werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van puin en aan het eventueel droogmaken van de werkplek. Een betonboorder kan ook ingehuurd worden door een milieubureau die grondonderzoek moeten uitvoeren. In dat geval gaat het vaak om het boren in asfalt. Ook zaagwerkzaamheden komen als betonboorder vaak voor. Zoals eerder omschreven speelt veiligheid een belangrijke rol binnen het beroep betonboorder. Dit heeft vooral betrekking op de zware machines waarmee je werkt.
Werken als betonboorder
Een betonboorder is dus niet alleen verantwoordelijk voor boorwerkzaamheden, maar ook voor zaagwerkzaamheden. Het zagen van beton kan bijvoorbeeld nodig zijn als in een betonconstructie een sparing gemaakt moet worden. Als betonboorder werk je in veel gevallen voor verschillende opdrachtgevers, zoals aannemers, keukenboeren en voor grond-, weg- en waterbouwbedrijven, waarbinnen je verantwoordelijk bent voor verschillende werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het boren van gaten in betonnen rioleringen. Het komt ook wel eens voor dat bij nieuwbouw werkzaamheden blijkt dat een betonnen constructie te breed is gestort. Als dit het geval is zal de betonboorder met een grote cirkelzaag een rand van het beton wegzagen. Het zagen van beton is net zo als het boren in beton specialistenwerk. Zoals eerder omschreven kan een betonboorden ook werkzaam zijn voor bodemonderzoekers of wegenbouwers. Als betonboorder is het belangrijk om op je persoonlijke veiligheid te letten.
Wat doet een betonboorder?
Een betonboorder is een vakman die gespecialiseerd is in het boren, zagen en snijden van beton en andere harde materialen. Ze gebruiken gespecialiseerde apparatuur en gereedschappen om nauwkeurige gaten, sleuven, uitsparingen en doorvoeringen in betonconstructies te maken. Enkele taken en verantwoordelijkheden van een betonboorder zijn:
- Boren van gaten: Een betonboorder boort gaten in betonnen oppervlakken voor verschillende toepassingen. Dit kunnen gaten zijn voor het plaatsen van leidingen, kabels, ventilatiesystemen, ankers of andere constructiedoeleinden. Ze maken gebruik van diamantboren die in staat zijn om door het harde beton te boren en nauwkeurige gaten te creëren.
- Zagen en snijden: Naast boren kan een betonboorder ook beton zagen en snijden. Ze maken gebruik van zaagmachines met diamantzaagbladen om rechte lijnen, uitsparingen, sleuven of specifieke vormen in beton te creëren. Dit kan nodig zijn voor het plaatsen van ramen en deuren, het maken van uitsparingen voor leidingen of het verwijderen van delen van betonconstructies.
- Betonverwijdering: Soms is het nodig om beton te verwijderen, bijvoorbeeld bij renovatiewerkzaamheden of het herstellen van beschadigde betonconstructies. Een betonboorder kan beton zagen of boren om het vervolgens te verwijderen met behulp van speciale gereedschappen en apparatuur.
- Precisiewerk: Betonboringen vereisen precisie en vakmanschap. Een betonboorder moet in staat zijn om nauwkeurige metingen te maken, de juiste boortechnieken toe te passen en ervoor te zorgen dat de gaten en zaagsneden voldoen aan de specificaties en vereisten van het project.
- Veiligheid en milieu: Bij het uitvoeren van betonboor werkzaamheden is het belangrijk om veiligheidsvoorschriften en milieuvoorschriften in acht te nemen. Betonboren kan stof en lawaai genereren, daarom moeten betonboorders de juiste beschermende uitrusting dragen en passende maatregelen nemen om de omgeving te beschermen.
Betonboorders werken vaak in bouw- en constructieprojecten, zowel in de commerciële sector als bij particuliere woningbouw. Ze werken samen met aannemers, bouwteams en andere vakmensen om ervoor te zorgen dat de betonboor werkzaamheden op de juiste manier worden uitgevoerd en aan de vereisten voldoen.
Boren met diamant
Ronde sparingen van 12 mm tot en met 1000 mm kunnen snel, vakkundig en op de millimeter nauwkeurig geboord worden met een diamantboor. Afhankelijk van de diameter of de situatie gebeurt dat vaak elektrisch, hydraulisch of door middel van perslucht. Het boren met een diamantboor zal meestal met water gedaan worden om slijtage te voorkomen aan de boor. Alleen wanneer het niet anders kan zal dit droog gedaan worden, wat wel veel meer geld kost omdat de boor harder slijt.
Gaten boren in beton
Een gat in beton boren kan door een betonboorbedrijf gedaan worden, of met een gehuurde boor. Het huren van een betonboor werkt vaak prima voor wie een enkel gat moet boren. Maar bij grote gaten kan dit beter overgelaten worden aan een betonboorbedrijf. Vooral gaten groter dan 150 millimeter zijn lastig, omdat de boor dan niet meer in de hand te houden is. De boor moet dan vastgeschroefd worden aan de grond. Ook zijn de grote betonboren erg kostbaar in de aanschaf. Dit maakt het dus niet rendabel om zelf een boor aan te schaffen voor een of twee gaten. Het boren van gaten in beton kan binnen een woning ook gedaan worden zonder water. Dit kost meestal wel extra geld, omdat de boor veel harder zal slijten dan met water het geval is. De reden om zonder water te boren is meestal omdat het water niet opgevangen kan worden.
Gat boren voor afzuiger of ketel
Het boren van gaten komt niet alleen in beton voor, maar ook in steen. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn wanneer er een nieuwe ketel opgehangen moet worden en er een gat geboord moet worden voor de rookgasafvoer. Maar ook bij het plaatsen van een nieuwe keuken moet er vaak een gat door de gevel geboord worden. Het boren van een rond gat is vaak zelf wel te doen door met een boor ronde gaten te boren in de gevel, en deze later uit te hakken met een hamer en beitel. Echter, kost dit meestal zoveel tijd dat een gat boren veel sneller gaat en ook minder schade aan de gevel maakt dan het boren met een steenboor. Bij het steeds boren van kleine gaatjes in de muur is de kans groot dat de gevelsteen buiten kapot springt.
Taken als betonboorder:
- Het boren van gaten in beton en andere steenachtige materialen.
- Het wegzagen van beton en andere steenachtige materialen.
- Het boren van gaten in gevels voor afzuigkappen en c.v. ketels.
- Het opruimen en schoonmaken van de werkplek.
Informatie over het boren in beton:
Opleidingen tot betonboorder
Voor het beroep betonboorder bestaan in Nederland enkele Mbo-opleidingen. Het vak betonboren wordt over het algemeen in de praktijk geleerd bij betonboringsbedrijven. Er is voor dit werk dan ook geen echte opleiding vereist. Affiniteiten met de bouw of het handig zijn is natuurlijk wel meegenomen om dit werk te kunnen doen. Ook de boekhouding opzetten en bijhouden is belangrijk als zelfstandig werkende betonboorder. Hiervoor zijn verschillende goede boekhoudpakketten beschikbaar.
Bedrijven waar een betonboorder werkzaam kan zijn
Een betonboorder is over het algemeen werkzaam voor gespecialiseerde betonboorbedrijf. Er zijn redelijk veel betonboorbedrijven actief die zicht richten op de bouw en civiele techniek. Een betonboorder kan ook werkzaam zijn voor aannemersbedrijven die zelf veel te maken hebben met boorwerkzaamheden. Daarnaast is het denkbaar dat een betonboorder werkzaam is als ondernemer binnen een eigen betonboor bedrijf.
Competenties betonboorder
De belangrijkste competentie van een betonboorder is de algemene veiligheid, omdat het boren en zagen in beton potentieel gevaarlijk kan zijn. Daarnaast moet een betonboorder aan te merken zijn als allround monteur en technicus, omdat een betonboorder werkzaam zal zijn met complexe machines. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, vakkennis, zelfstandigheid, verantwoordelijkheidsgevoel en secuur.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als betonboorder
Als betonboorder is er redelijk veel werk te vinden. Het aantal bedrijven dat gespecialiseerd is op betonzagen of boren is niet heel erg groot. Er zijn ook wel zelfstandig ondernemers te vinden die zich gespecialiseerd hebben in het betonzagen en boren. Als betonboorder is het wel belangrijk om samen te werken met voldoende opdrachtgevers. Dit is het geval omdat de meeste opdrachten van korte duur zijn.
Arbeidsvoorwaarden en salaris betonboorder
Een betonboorder in loondienst zal afhankelijk van zijn leeftijd ergens tussen de 1700 en 2500 euro bruto per maand verdienen. Als zelfstandige is het meestal moeilijk rondkomen van dit vak, omdat het verkrijgen van voldoende opdrachten meestal niet makkelijk is. Ook de investering om te starten is vrij hoog, omdat er veel verschillende machines, diamantboren, diamantzaagbladen en een bedrijfsauto gekocht moeten worden. De meeste betonboorders vallen onder de Cao Bouw & Infra.
Eigen bedrijf starten als Betonboorder
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Betonboorder, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Betonboorder
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Betonboorder bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Betonboorder.
Mijnzzp.nl