Betonboorder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een betonboorder is verantwoordelijk voor het boren van gaten in beton. Daarnaast kan een betonboorder verantwoordelijk zijn voor het zagen van beton. Als betonboorder boor je over het algemeen niet alleen in beton, omdat je als betonboorder ook te maken kan krijgen met andere steenachtige materialen. In veel gevallen zal een betonboorder ingeschakeld worden door opdrachtgevers, als er gaten geboord moeten worden voor afvoeren of sparingen gezaagd moeten worden in beton of andere steenachtige materialen. Afhankelijk van de soort werkzaamheden zal een betonboorder uit de hand werken of gebruik maken van een speciale geleiderail die vast geboord wordt. In veel gevallen zal een betonboorder gebruik maken van zware boor- en zaagmachines die voorzien zijn van speciale diamantboren en diamantzaagbladen. Het boren en zagen in beton is aan te merken als zwaar werk, dat potentieel ook gevaarlijk kan zijn. Een betonboorder zal in de meeste gevallen alleen ingeschakeld worden door opdrachtgevers als het harde materialen betreft waarvoor alleen speciale diamantboren en diamantzaagbladen gebruikt kunnen worden. Het zelf boren van grote gaten in beton of ander soort steenachtige materialen is vaak lastig, omdat de meeste mensen niet beschikken over de juiste boormachines en boren.

Een betonboorder is dus niet alleen verantwoordelijk voor boorwerkzaamheden maar ook voor zaagwerkzaamheden. Het zagen van beton kan bijvoorbeeld nodig zijn als in een betonconstructie een sparing gemaakt moet worden. Als betonboorder werk je in veel gevallen voor verschillende soorten opdrachtgevers, zoals aannemers, keukenboeren en voor grond-, weg- en waterbouwbedrijven, waarbinnen je verantwoordelijk zal zijn voor verschillende werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld ook aan het boren van gaten in betonnen rioleringen. Het komt ook wel eens voor dat bij nieuwbouwwerkzaamheden blijkt dat een betonnen constructie te breed is gestort. Als dit het geval is zal de betonboorder met een grote cirkelzaag komen om een rand van de beton weg te zagen. Het zagen van beton is net zo als het boren in beton specialistenwerk.

Boren met diamant

Ronde sparingen van 12 mm T/M 1000 mm kunnen snel, vakkundig en op de millimeter nauwkeurig geboord worden met een diamantboor. Afhankelijk van de diameter of de situatie gebeurt dat vaak elektrisch, hydraulisch of door middel van perslucht. Het boren met een diamantboor zal meestal met water gedaan worden om slijtage te voorkomen aan de boor. Alleen wanneer het echt niet anders kan zal dit droog gedaan worden, wat wel veel meer geld kost omdat de boor harder slijt.

Een gat in beton boren kan door een speciaal bedrijf gedaan worden, of met een gehuurde boor. Het huren van een betonboor werkt vaak prima voor wie een gat moet boren. Maar bij grote gaten kan men beter een bedrijf laten komen om dit te doen. Vooral gaten groter dan 150 millimeter zijn lastig, omdat de boor dan niet meer in de hand te houden is. De boor moet dan vastgeschroefd worden aan de grond. Ook zijn de grote betonboren erg kostbaar in de aanschaf. Dit maakt dit het niet rendabel om ze zelf aan te schaffen voor een of twee gaten. Het boren van gaten in beton kan in huizen ook gedaan worden zonder water. Dit kost extra geld, omdat de boor veel harder zal slijten dan met water. De reden om zonder water te boren is omdat het water niet op te vangen is. Het zal dan een grote bende worden in de woning.

Het boren van grote gaten komt niet alleen in beton voor maar ook in steen. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn wanneer er een nieuwe ketel opgehangen moet worden en er een rond gat geboord moet worden voor de rookgasafvoer. Maar ook bij het plaatsen van een nieuwe keuken moet er vaak een rond gat door de gevel geboord worden. Het boren van een rond gat is vaak zelf wel te doen door met een boor ronde gaten te boren in een gevel, en deze later uit te hakken met een hamer en beitel. Echter kost dit vaak zoveel tijd dat een gat boren veel sneller gaat en ook minder schade aan de gevel maakt dan het boren met een steenboor. Bij het steeds boren van kleine gaatjes in de muur is de kans groot dat de gevelsteen buiten kapot springt.

Informatie over het boren in beton:

Opleidingen tot betonboorder

Voor het beroep betoboorder bestaan in Nederland enkele Mbo-opleidingen. Het vak betonboren wordt over het algemeen in de praktijk geleerd bij betonboringsbedrijven. Er is voor dit werk dan ook geen echte opleiding vereist. Affiniteiten met de bouw of het handig zijn is natuurlijk wel meegenomen om dit werk te kunnen doen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig werkende betoboorder.

Bedrijven waar een betonboorder werkzaam kan zijn

Een betonboorder is over het algemeen werkzaam voor gespecialiseerde betonboorbedrijven. Een betonboorder kan ook werkzaam zijn voor aannemersbedrijven die zelf veel te maken hebben met boorwerkzaamheden. Daarnaast is het niet ondenkbaar dat een betonboorder werkzaam is als ondernemer.

Competenties betonboorder

De belangrijkste competentie van een betonboorder is de algemene veiligheid, omdat het boren en zagen in beton potentieel gevaarlijk kan zijn. Daarnaast moet een betonboorder aan te merken zijn als allround monteur en technicus, omdat een betonboorder werkzaam zal zijn met complexe machines. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, vakkennis, zelfstandigheid, verantwoordelijkheidsgevoel en secuur.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als betonboorder

Als betonboorbedrijf is er redelijk veel werk te vinden. Het aantal bedrijven dat gespecialiseerd is op betonzagen of boren is niet heel erg groot. Er zijn ook wel zelfstandig ondernemers te vinden die zich gespecialiseerd hebben in het betonzagen en -boren.

Arbeidsvoorwaarden en salaris betonboorder

Een betonboorder in loondienst zal afhankelijk van zijn leeftijd ergens tussen de 1700 en 2500 euro bruto per maand verdienen. Als zelfstandige is het meestal moeilijk rondkomen van dit vak, omdat het verkrijgen van voldoende opdrachten meestal niet makkelijk is. Ook de investering om te starten is vrij hoog, omdat er veel verschillende machines, diamantboren, diamantzaagbladen en een bedrijfsauto gekocht moeten worden.

Mijnzzp.nl