Betontimmerman

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een betontimmerman is timmerman gespecialiseerd in betonbekistingen, wat betrekking kan hebben op bekistingen van hout en metaal. De werkzaamheden van een betontimmerman zijn dan ook gericht op het maken van bekistingen die later voorzien worden van beton. In veel gevallen betreft dit dragende constructies die volgens strike eisen opgebouwd moeten worden. Een  betontimmerman is dan ook aan te merken als een echte vakman, omdat het maken van goede bekistingen niet eenvoudig is. Daarnaast moet een betontimmerman goed vanaf een bouwtekening kunnen werken, omdat een betontimmerman alle maatvoeringen moet doorvoeren op de juiste plek. Als betonwanden op de verkeerde plek geplaatst worden zal dit grote gevolgen hebben voor de rest van de bouw. Het maken van bekistingen is zeer verantwoordelijk werk, omdat een bekisting sterk genoeg gemaakt moet worden om de druk van beton te kunnen houden. Ondanks dat een betontimmerman soms ook gebruik kan maken van prefab elementen worden de meeste bekistingen met de hand opgebouwd door de betontimmerman.

Een betontimmerman moet ook rekening houden met de ijzervlechter die de wapening in de bekisting moet werken. De ijzervlechter heeft ook tekeningen om te bepalen waar en hoeveel staal er verwerkt moet worden in de bekistingen.

Vaak stort de betontimmerman ook zelf de beton in de bekisting. Wanneer de betontimmerman het beton stort zal hij ook met een trilnaald in de beton gaan om de luchtbellen te verwijderen. Als de beton dan uitgehard is zal de betontimmerman de bekisting vaak ook zelf verwijderen. Het komt regelmatig voor de de bekisting na het schoonmaken weer gebruikt moet worden. Om de bekisting soepel los te kunnen krijgen wordt er vaak aan de binnenkant olie op gespoten.

Werken als betontimmerman

Werken als betontimmerman is zwaar te noemen, omdat de materialen vaak zwaar zijn en de timmerman vaak door de modder moet lopen om zijn werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Ook is het doorgaans gevaarlijk werk, omdat er snel ongelukken kunnen gebeuren zoals vallen. De materialen waar mee gewerkt wordt zijn groot en zwaar. Ook zal er vaak gewerkt worden met een kraan, om de bekisting op zijn plek te kunnen krijgen.

Maken van bekistingen

Het maken van een bekisting door een betontimmerman is specialistenwerk. Het maken van de bekisting wordt gedaan vanaf tekening, waar alle maten op aangegeven staan. Het uitzetten en maken van de bekisting is werk wat aan vakmensen overgelaten moet worden. De meeste aannemers hebben een aantal mensen in dienst die niks anders doen dan dit werk en precies weten wat en hoe ze een bekisting moeten maken.

Het belangrijkste tijdens het maken van een bekisting is dat deze veilig is en sterk genoeg is om de druk van het beton te kunnen weerstaan. De meeste bekistingen zien er heel ingewikkeld uit, omdat er veel hulpmiddelen nodig zijn om de bekisting te kunnen maken. Tijdens het storten krijgt de betonbekisting met grote krachten en druk te maken, die deze moet kunnen weerstaan. Ook het bedienen van de betonkubel met beton is iets wat door ervaren mensen gedaan moet worden. Het in een keer lossen van het beton uit de kubel is zeker niet goed, omdat dan de bekisting kapot kan gaan. Het lossen moet geleidelijk gedaan worden wat vaak niet heel makkelijk is door de druk in de kubel door het beton.

Ook het trillen van het beton met een trilnaald brengt extra druk in de bekisting en mag niet eindeloos gedaan worden. Een trilnaald moet men snel laten zakken in de bekisting en dan langzaam naar boven halen zodat het beton kan verdichten en de lucht weg gaat.

Het storten van beton wordt over het algemeen in een team gedaan, waarin iedereen zijn taak heeft, zodat er niks mis kan gaan tijdens het storten. Tijdens het storten is de druk vaak hoog binnen het team, omdat de tijd een grote invloed heeft op de werkzaamheden.

Veiligheid beton storten

Veiligheid is van groot belang tijdens het opbouwen en storten van beton en het afbreken van de bekisting. Omdat dit vaak een fase is in de bouw waar veel materialen op de bouw liggen die groot en zwaar zijn. Zo is wapeningsstaal erg gevaarlijk omdat er veel scherpe uiteindes zijn waar iemand zich makkelijk aan kan bezeren. Wapeningsstaal moet om deze reden dan ook voorzien zijn van plastic doppen.

Stempels

Om een bekisting veilig te bouwen worden er regelmatig stempels gebruikt. Deze stempels werken als een tijdelijke ondersteuning totdat de beton voldoende uitgehard is. Het is erg belangrijk om stempels op een juiste manier te plaatsen om ongelukken te voorkomen.

Veiligheid stempels
 

  • Plaats de stempels altijd op een stevige balk (badding) op de vloer.
  • Zorg dat de stempel alleen verticaal belast wordt.
  • Sluit de badding aan de bovenkant op met wiggen.
  • Zorg dat de pinnen door de gaten van de stempel de originele zijn. Soms gebruikt men stukken wapeningsstaal als deze verdwenen zijn. Deze zijn veel minder sterk dan de originele pennen.
  • Gebruik geen stempels die te kort zijn. Het schroefdraad van de stempel mag niet zichtbaar zijn.
  • Alle stempels moeten onderling verbonden worden met latten om verschuiven of omvallen te voorkomen.

Valveiligheid

Tijdens het bouwen in de ruwe fase zijn er vaak nog geen trappen of wanden aanwezig. Dit betekent dat er een kans bestaat dat medewerkers kunnen vallen en zich bezeren of erger. Sparingen in de vloer moeten dan ook dichtgelegd worden door bijvoorbeeld betonplex. Aan de randen van een gebouw moeten tijdelijke leuningen aangebracht worden.

Informatiefilm over het beroep betontimmerman:

Opleidingen tot betontimmerman

Er zijn niet echt veel specifieke opleiding tot betontimmerman, omdat het vak betontimmerman eigenlijk het zelfde is als die van timmerman. Een betontimmerman is een timmerman die gericht is op betonbouw. Bij grote aannemers zijn er vaak vaste ploegen met timmerlieden die allemaal een vaste taak hebben binnen het bedrijf, zoals timmerlieden die de bekistingen maken. Het vak als betontimmerman leert men dan ook in de praktijk. Wel is het zo dat er op school ook uitgebreid aandacht is voor de werkzaamheden als betontimmerman.

Bedrijven waar een betontimmerman werkzaam kan zijn

Een betontimmerman is doorgaans werkzaam voor aannemers, of voor een bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van betonwerken. Dit zijn dan meestal ingewikkelde constructies zoals tunnels en bruggen.

Competenties betontimmerman

Ondanks dat beton een ruw materiaal is om mee te werken is het werken als betontimmerman echt wel specialistenwerk, omdat de fundering en andere dragende betonconstructies zeer belangrijk zijn om verder te kunnen bouwen. Het is daarom belangrijk dat de betontimmerman de diverse bekistingen heel precies stelt, zodat er later geen problemen ontstaan. Het werken als betontimmerman is zwaar omdat er veel grote bouwmaterialen bij komen kijken, die doorgaans zwaar zijn. Ondanks dat er tegenwoordig veel met de kraan gedaan wordt, is en blijft het een zwaar beroep.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als betontimmerman

Voor een goede betontimmerman is er volop werk te vinden. Het uitzetten van funderingen, gebouwen en het maken van een bekisting is niet iets wat iedereen zomaar kan. Als betontimmerman is er doorgaans veel ervaring nodig, voordat alle werkzaamheden zelfstandig kunnen worden uitgevoerd. Als betontimmerman kan je doorgroeien als teamleider van de stelploeg. Als baas van de betontimmermannen is het houden van toezicht en het controleren van de bekisting een belangrijk onderdeel, zodat het beton storten goed gaat.

Arbeidsvoorwaarden en salaris betontimmerman

Als betontimmerman zijn de verdiensten vaak wat hoger dan van een normale timmerman, omdat het werk zwaar is en een grote verantwoordelijkheid kent. Ook tijdens het beton storten zijn de werkdagen vaak lang, omdat er pas gestopt kan worden als alle beton gestort is. Een goede betontimmerman kan afhankelijk van zijn ervaring tot wel 2600 euro bruto per maand verdienen.

Mijnzzp.nl