Betontimmerman

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een betontimmerman is een timmerman die zich heeft gespecialiseerd in het maken betonbekistingen. Deze betonbekistingen worden gebruikt om betonconstructie te kunnen maken. Als betontimmerman werk je over het algemeen met bekistingen van hout en metaal. De werkzaamheden van een betontimmerman zijn gericht op het maken van bekistingen die later voorzien worden van beton. In veel gevallen betreft dit dragende constructies die volgens strike eisen opgebouwd moeten worden. Een betontimmerman is aan te merken als een echte vakman, omdat het maken van goede bekistingen niet eenvoudig is. Daarnaast moet een betontimmerman goed vanaf een bouwtekening kunnen werken, omdat een betontimmerman alle maatvoeringen moet doorvoeren op de juiste plek. Als bijvoorbeeld betonwanden op de verkeerde plek geplaatst worden zal dit grote gevolgen hebben voor de rest van de bouw. Het maken van bekistingen is zeer verantwoordelijk werk, omdat een bekisting sterk genoeg gemaakt moet worden om de druk van beton te kunnen houden. Ondanks dat een betontimmerman soms ook gebruik kan maken van prefab elementen worden de meeste bekistingen met de hand opgebouwd door een betontimmerman. Het beroep betontimmerman is over het algemeen alleen voorbehouden aan ervaren bouwvakkers die in alle gevallen aangemerkt moeten worden als allround vaklieden. Naast het maken van bekistingen is een betontimmerman in de meeste gevallen ook verantwoordelijk voor het storten van beton en voor het verwijderen van bekistingen na het storten van de beton. Ook het schoonmaken van bekisting zodat de bekisting opnieuw gebruikt kan worden behoort tot de verantwoordelijkheid van een betontimmerman.

Als betontimmerman ben je dus gespecialiseerd in het opbouwen van bekistingen. In de meeste gevallen zal een betontimmerman regelmatig samenwerken met een betonstaalverwerker die weer verantwoordelijk is voor het plaatsen van alle wapening in de bekisting. Als de bekisting voorzien is van alle wapening zal een betontimmerman ook weer verantwoordelijk zijn voor het storten van beton in de bekisting. Tijdens het beton storten zal een betontimmerman over het algemeen gebruik maken van een speciale trilnaald om luchtbellen in het beton te kunnen verwijderen. Als het beton eenmaal is uitgehard zal de betontimmerman de bekisting verwijderen. Het komt regelmatig voor dat de bekisting na het schoonmaken opnieuw gebruikt zal worden. Om een betonbekisting na het storten soepel te kunnen lossen zal een betontimmerman in de meeste gevallen de bekisting inspuiten met een speciale olie. Het werken als betontimmerman is aan het merken als zware arbeid, omdat een betontimmerman in veel gevallen te maken zal hebben met zware materialen. Als betontimmerman maak je over het algemeen regelmatig gebruik van een bouwkraan, echter zal een betontimmerman ook veel handwerkzaamheden uitvoeren om bekistingen te kunnen opbouwen.

Het maken van bekistingen als betontimmerman is specialistenwerk. Om bekistingen te kunnen maken zal een betontimmerman werken vanaf een bouwtekening waarop alle maten zijn aangegeven. Het belangrijkste tijdens het maken van bekistingen is dat bekistingen veilig zijn en ook sterk genoeg zijn om de druk van het beton te kunnen weerstaan. De meeste bekistingen zien er heel ingewikkeld uit, omdat er veel hulpmiddelen nodig zijn om de bekisting te kunnen maken. Als betontimmerman is het erg belangrijk om bekistingen op de juiste manier in te kunnen schatten zodat er tijdens het beton storten geen problemen kunnen ontstaan zoals het mogelijk spatten van een bekisting. De meeste uitvoerders zetten alleen de meeste ervaren vaklieden aan bekistingswerkzaamheden, omdat het maken van goede bekistingen om veel ervaring en kennis vraagt. Ook het toepassen van stempels op de juiste manier vraagt weer om de nodige vakkennis.

Beroep betontimmerman:

Opleidingen tot betontimmerman

Wie een carrière ambieert als betontimmerman kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding allround timmerman. De werkzaamheden van een betontimmerman behoren dan ook toe tot de werkzaamheden van een timmerman. Als betontimmerman ben je over het algemeen een allround timmerman die beschikt over de nodige kennis en ervaring. Betonbouw is een specialisatie die over het algemeen in de praktijk aangeleerd moet worden. Er bestaan verder geen specifieke Mbo-opleidingen tot betontimmerman. Zie daarnaast ook de website bouwbestel voor verschillende online bouwmaterialen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer. Zie ook de website gereedschapcentrum voor de verkoop van professioneel gereedschap tegen scherpe prijzen.

Bedrijven waar een betontimmerman werkzaam kan zijn

Een betontimmerman is over het algemeen werkzaam voor aannemersbedrijven. Daarnaast kan het beroep betontimmerman voorkomen binnen de civiele techniek. In dat geval zal een betontimmerman verantwoordelijk zijn voor het maken van betonconstructies voor bruggen en tunnels. Het is ook mogelijk dat een betontimmerman werkzaam is als ondernemer.

Competenties betontimmerman

De belangrijkste competentie van een betontimmerman is de allround vakkennis als betontimmerman. Het werken als betontimmerman is over het algemeen alleen mogelijk als we spreken van een allround vakman, omdat de werkzaamheden van een betontimmerman zeer precies uitgevoerd moeten worden. Ook maatvoering en het kunnen stellen van bekistingen komt zeer nauwkeurig. Een andere belangrijke competentie van een betontimmerman is veiligheid, omdat het werken met bekistingsmateriaal potentieel gevaarlijk kan zijn. Daarnaast heeft veiligheid betrekking op het opbouwen van veilige betonconstructies. Met andere woorden mag het niet voorkomen dat betonconstructies kunnen bezwijken tijdens het beton storten. Omdat een betontimmerman in de meeste gevallen zal samenwerken met diverse collega's kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, verantwoordelijkheidsgevoel, flexibiliteit, controleren, waakzaamheid, presteren en doorzettingsvermogen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als betontimmerman

Het arbeidsmarktperspectief als allround betontimmerman is zeer goed te noemen. De meeste aannemersbedrijven zitten te springen om goede betontimmerlieden, omdat de werkzaamheden van betontimmerlieden zo belangrijk zijn voor aannemers. Het verkrijgen van werk als betontimmerman zal dan ook in de meeste gevallen geen enkel probleem zijn. De doorgroeimogelijkheden als betontimmerman kunnen gezien worden in het worden van een ploegbaas die verantwoordelijk is voor verschillende vaklieden. Verdere doorgroeimogelijkheden zijn er niet echt als betontimmerman.

Arbeidsvoorwaarden en salaris betontimmerman

Een betontimmerman zal doorgaans onder het cao bouwnijverheid vallen waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een betontimmerman die werkzaam is in loondienst zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 2000 en 2600 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Een hoger salaris als betontimmerman is niet ondenkbaar als de betontimmerman over grote verantwoordelijkheden beschikt.

Mijnzzp.nl