Opleiding tot Betontimmerman

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau drie
VooropleidingBetontimmerman primair (Mbo 2)
VervolgopleidingAssistent-uitvoerder (Mbo 4)
VervolgopleidingCalculator (Mbo 4)
VervolgopleidingWerkvoorbereider bouw (Mbo 4)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding allround betontimmerman

Over het algemeen zal een allround betontimmerman de Mbo-opleiding voortgezet timmerman volgen, maar er zijn ook vakscholen die de specifieke Mbo-opleiding voortgezet betontimmerman aanbieden. De Mbo-opleiding voortgezet betontimmerman is meestal een uitstroomrichting van de opleiding timmerman. Tijdens deze opleiding werk over het algemeen vier dagen in de week en zal je één dag in de week theorieles volgen op school. Gedurende de opleiding zal je diverse praktijkexamens moeten afleggen in verschillende specialisaties, zoals het maken van een bekisting voor een fundering, het maken van een bekisting voor wanden en vloeren en bijvoorbeeld een viaduct. De praktijkexamens worden bij voorkeur afgenomen op de werklocatie onder begeleiding van een leermeester en stagebegeleider van school. Tijdens de theorielessen op school is er onder andere veel aandacht voor materiaalkennis en het technisch tekenen, maar ook andere vakken behoren tot de opleiding zoals de vakken rekenen en Nederlands. Het rekenen is als betontimmerman zeker belangrijk, omdat je veel met maatvoering te maken zal krijgen en je ook over voldoende kennis moet beschikken qua constructieberekeningen.

Opleidingsduur en niveau allround betontimmerman

De Mbo-opleiding tot allround betontimmerman neemt doorgaans drie tot vier jaar in beslag en is een opleiding op niveau drie.

Vervolgopleidingen allround betontimmerman

Wie na de Mbo-opleiding allround betontimmerman niveau drie nog verder wil leren kan kiezen voor een middenkaderopleiding bouwkunde op niveau vier. Denk hierbij aan de beroepen calculator, assistent-uitvoerder, projectleider en werkvoorbereider. Na het afronden van een Mbo-opleiding niveau vier is een gerichte Hbo-opleiding mogelijk, zoals de Hbo-opleiding bouwkunde.

Vooropleiding allround betontimmerman

De meeste vakopleidingen verwachten minimaal een vooropleiding aspirant timmerman of aspirant betontimmerman op niveau twee, voordat je aan de opleiding allround betontimmerman mag beginnen. Het is overigens aan te raden om eerst de basisopleiding te volgen, omdat de beroepen timmerman en betontimmerman zeer breed te noemen zijn en veel vakkennis en ervaring vragen.

Mijnzzp.nl