Opleiding tot Projectleider bouw

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauHbo-niveau Bouwkunde
VooropleidingAssistent Uitvoerder (Mbo 4)
VooropleidingCalculator (Mbo 4)
VooropleidingHavo of Vwo
VooropleidingWerkvoorbereider bouw (Mbo 4)
VervolgopleidingArchitect (WO)
VervolgopleidingVakopleiding Aannemer Bouw- en Infrabedrijf
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Hbo-opleiding projectleider bouw

Er bestaan verschillende opleidingsmogelijkheden om als projectleider te kunnen werken, maar over het algemeen zal een projectleider de Hbo-opleiding bouwkunde genoten hebben. Tijdens de Hbo-opleiding bouwkunde is er veel aandacht voor architectonisch ontwerpen, bouwtechnisch ontwerpen, constructief ontwerpen en organiseren. De eerste twee jaar van de Hbo-opleiding bouwkunde zijn nog vrij algemeen. Aan het einde van het tweede leerjaar moet er een afstudeerrichting gekozen worden. Na het eerste leerjaar bouwkunde ga je in de meeste gevallen ook stage lopen, die ook in het buitenland gevolgd kan worden. Na de opleiding bouwkunde ken je het gehele bouwproces en kan je op een bedrijfskundige en bedrijfseconomisch verantwoorde manier leidinggeven, bouwprojecten uitvoeren en een bedrijf leiden. Bedrijfskunde, bedrijfseconomie, vakkennis, organiseren en management zijn belangrijke woorden binnen de Hbo-opleiding bouwkunde.

Opleidingsduur en niveau projectleider bouw

De Hbo-opleiding bouwkunde duurt over het algemeen vier jaar, maar kan ook in drie jaar afgerond worden met de de juiste vooropleidingen. Met het Mbo-diploma middenkaderfunctionaris bouwkunde op niveau vier is het automatisch mogelijk om door te groeien tot de Hbo-opleiding bouwkunde. Dan kan de Hbo-opleiding bouwkunde binnen drie jaar afgerond worden. De Hbo-opleiding bouwkunde is geen makkelijke opleiding en zal veel zelfstandigheid en doorzettingsvermogen vragen van de studenten. Tijdens de opleiding speelt wiskunde een grote rol omdat je regelmatig ingewikkelde berekeningen zal moeten maken als projectleider. Het is niet mogelijk om de Hbo-opleiding bouwkunde te volgen met een Mbo-diploma niveau drie.

Vervolgopleidingen projectleider bouw

Een vervolgopleiding als projectleider, na een afgeronde Hbo-opleiding bouwkunde, kan de opleiding tot aannemer zijn, die over het algemeen nog eens één jaar in beslag zal nemen. Daarnaast kent de bouwsector veel externe cursussen, gericht op verschillende vakgebieden die ook gezien kunnen worden als vervolgopleidingen.

Vooropleiding projectleider bouw

Zoals eerder aangegeven bestaan er verschillende opleidingen voor het beroep projectleider. Het is mogelijk om rechtstreeks de Hbo-opleiding bouwkunde te volgen wanneer je beschikt over een gerichte Mbo-opleiding binnen de bouwsector op niveau vier.

Mijnzzp.nl