Opleiding tot Architect

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauWO-niveau
VooropleidingBouwkunde (Hbo)
VooropleidingCiviele Techniek (Hbo)
VooropleidingVwo

Universitaire opleiding architect

Wie binnen Nederland als erkend architect wil gaan werken zal de universitaire opleiding architectuur moeten volgen. Met het diploma Master of Science (MSc) is het mogelijk om ingeschreven te worden in het architectenregister. Het is binnen Nederland niet mogelijk om met een Hbo-opleiding als architect ingeschreven te worden bij het architectenregister. De universitaire opleiding tot architect is binnen Nederland op diverse universiteiten te volgen, zoals aan de technische universiteit Twente en de technische universiteit Delft door het volgen van de opleiding architecture, building & planning. Na de bachelor periode, die nog vrij algemeen is, kun je je verder gaan specialiseren in de master. Enkele specialisaties en afstudeerrichtingen zijn architecture, building physics & services, real estate management & development, structural design, urban design & planning. Het is ook mogelijk om je master periode in het buitenland te volgen. Nadat je de master periode succesvol hebt afgerond, mag je de titel architect officieel gebruiken en kun je inschreven worden in het architectenregister. De titel architect Master of Science (MSc) is binnen Nederland een beschermde titel en mag niet zomaar gebruikt worden.

Opleidingsduur en niveau architect

De universitaire opleiding architecture, building & planning zal minimaal vier jaar in beslag nemen en is zeker geen makkelijke opleiding te noemen. Zoals eerder omschreven is de officiële titel architect alleen voorbehouden aan universitaire studenten met een afgeronde opleiding master of science (MSc).

Vervolgopleidingen architect

Er bestaan geen echte vervolgopleidingen na de opleiding architecture, building & planning, maar het is zeker mogelijk om verder te leren binnen de architectuur. De architectuur kent namelijk verschillende vakgebieden en specialisaties, zoals de specialisatie stedenbouwkundige of landschapsarchitect.

Vooropleiding architect

Om deel te kunnen nemen aan de universitaire opleiding architecture, building & planning zal je minimaal over een gerichte Hbo-opleiding moeten beschikken, zoals de Hbo-opleiding bouwkunde of de Hbo-opleiding civiele techniek. Wanneer je beschikt over een andere Hbo-opleiding is het in de meeste gevallen nodig om getoetst te worden door een mastertoelatingscommissie van de universiteit, waarna deelname eventueel mogelijk is.

Mijnzzp.nl