Architect

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Architect?

Een architect of architecte is een ontwerper die gebouwen ontwerpt en deze visualiseert in ontwerp- en bouwtekeningen. Daarnaast kan een architect betrokken zijn bij verbouwingen en renovatieprojecten. De ideeën die een architect heeft zet hij of zij op papier in de vorm van een tekening. Meestal gaan er heel wat ideeën en concepttekeningen vooraf aan een definitief ontwerp. Als een ontwerp tot uitvoer gebracht wordt zal een architect het project blijven volgen en regelmatig overleggen met de betrokken partijen, zoals aannemers, de gemeente en de opdrachtgever. Als architect ben je een creatief persoon die ideeën weet om te zetten in gebouwen, die ook nog eens functioneel moeten zijn voor de uiteindelijke gebruikers. Het beroep architect is een mooi beroep waarbinnen vormgeving, gebruikersgemak en duurzaamheid meestal een belangrijke rol spelen. Ondanks dat een architect veel vrijheden heeft binnen zijn beroep werkt een architect over het algemeen niet alleen. Het ontwerpen van gebouwen is een samenspel tussen verschillende vakmensen. Ook kan een architect te maken hebben met stedenbouwkundige die verantwoordelijk zijn voor de ruimtelijke ordening van woonwijken of andere locaties. Een architect kan woningen, fabrieken, kantoren, kerken en degelijke ontwerpen. In het verleden werd een architect ook wel een bouwmeester genoemd. Architectuur is in het kort het beste te omschrijven als de kunst en wetenschap van het ontwerpen van de gebouwde omgeving. Als een woning door een architect is ontworpen zie je dat vaak terug bij de verkoop. In de folder staat dan onder architectuur gebouwd. Het beroep architect is binnen Nederland een beschermd beroep, dus niet iedereen mag zich zomaar uitgeven als architect. Er zijn tegenwoordig verschillende specialisaties mogelijk wanneer het aankomt op het werken als architect. Er zijn redelijk veel architecten werkzaam als zelfstandig ondernemer.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Architect

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Opleiding tot Architect

Welke opleiding is nodig om Architect te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Architect? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Architect

Wat is het salaris en tarief van een Architect? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Architect in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Aanverwante beroepen

Leden van Mijnzzp.nl met het beroep Architect zijn vaak ook:

Boekhoudprogramma vergelijken Architect

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Architect bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl