Bouwkundig tekenaar

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Bouwkundig tekenaar?

Een bouwkundig tekenaar is verantwoordelijk voor het uitwerken en maken van bouwkundige tekeningen voor bouwkundige toepassingen, constructies en gebouwen. Het tekenen van technische bouwtekeningen is niet makkelijk, omdat bouwkundige tekeningen aan veel eisen moeten voldoen voordat ze door de opdrachtgever en gemeente geaccepteerd worden. Een bouwkundig tekenaar zal in de meeste gevallen verschillende concepttekeningen maken, voordat er uiteindelijke goedkeuring kan plaatsvinden. Over het algemeen is het zo dat technische bouwtekeningen zeer uitgebreid zijn, omdat er veel informatie opgenomen moet worden binnen de technische tekeningen. Daarnaast is het zo dat technische tekeningen voorzien kunnen zijn van diverse detailtekeningen en bestektekeningen. Binnen deze detailtekeningen en bestektekeningen worden bepaalde constructies vergroot uitgelegd, zodat er makkelijker te zien is hoe de constructie precies opgebouwd moet worden. De werkzaamheden van een bouwkundig tekenaar zijn aan te merken als specialistische werkzaamheden, die ook om de nodige vakkennis en bouwkennis vragen. Tijdens het bouwkundig tekenproces zijn meestal diverse partijen betrokken zoals de opdrachtgever, de architect, de aannemer en de gemeente. Al deze partijen bekijken en beoordelen de bouwtekeningen op de voor hun belangrijke punten. Als bouwkundig tekenaar zul je vandaag de dag vaak met het tekenprogramma AutoCAD werken. Het tekenprogramma AutoCAD maakt het mogelijk om technische bouwkundige tekeningen op de computer uit te werken. Daarnaast is het denkbaar dat een bouwkundig tekenaar met de hand bepaalde tekeningen maakt. Het is de bouwkundige tekenaar die de visie van een architect uitwerkt tot een gebouw dat daadwerkelijk gebouwd kan worden. Zonder bouwkundige tekeningen is het niet mogelijk om een bouwproject te realiseren. Ook onderaannemers zijn sterk afhankelijk van de bouwtekeningen.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Bouwkundig tekenaar

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Opleiding tot Bouwkundig tekenaar

Welke opleiding is nodig om Bouwkundig tekenaar te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Bouwkundig tekenaar? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Bouwkundig tekenaar

Wat is het salaris en tarief van een Bouwkundig tekenaar? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Bouwkundig tekenaar in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Aanverwante beroepen

Leden van Mijnzzp.nl met het beroep Bouwkundig tekenaar zijn vaak ook:

Boekhoudsoftware vergelijken voor Bouwkundig tekenaar

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Bouwkundig tekenaar bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl