Opleiding tot Bouwkundig tekenaar

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauHbo-niveau Bouwkunde
VooropleidingHavo of Vwo
VooropleidingMiddenkaderfunctionaris bouw (Mbo 4)
VooropleidingMiddenkaderfunctionaris infra (Mbo 4)
VervolgopleidingArchitect (WO)
VervolgopleidingVakopleiding Aannemer Bouw- en Infrabedrijf
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Hbo-opleiding bouwkundig tekenaar

De meeste bouwkundig tekenaars kiezen na de Mbo-opleiding middenkaderfunctionaris bouwkunde of Infra niveau vier voor de vervolgopleiding Hbo-opleiding bouwkunde. Dit is niet altijd het geval, omdat er ook bouwkundig tekenaars werkzaam zijn met alleen één Mbo-opleiding bouwkunde. Het is echter wel verstandig om als bouwkundig tekenaar na je Mbo-opleiding door te leren, omdat de meeste werkgevers op zoek zijn naar Hbo-opgeleide werknemers. De Hbo-opleiding bouwkunde is geen makkelijke opleiding en gaat veel verder dan de Mbo-opleiding middenkaderfunctionaris bouwkunde of Infra. Tijdens de Hbo-opleiding bouwkunde is er veel aandacht voor architectonisch ontwerpen, bouwtechnisch ontwerpen, constructief ontwerpen en organiseren. De eerste twee jaar van de Hbo-opleiding bouwkunde zijn nog vrij algemeen. Aan het einde van het tweede leerjaar moet er een afstudeerrichting gekozen worden. Na het eerste leerjaar bouwkunde ga je in de meeste gevallen ook stage lopen, die ook in het buitenland gevolgd kan worden. Na de opleiding bouwkunde ken je het gehele bouwproces en kan je op een bedrijfskundige en bedrijfseconomisch verantwoorde manier leidinggeven, bouwprojecten uitvoeren en een bedrijf leiden. Bedrijfskunde, bedrijfseconomie, vakkennis, organiseren en management zijn belangrijke woorden binnen de Hbo-opleiding bouwkunde.

Opleidingsduur en niveau bouwkundig tekenaar

De Hbo-opleiding bouwkunde duurt over het algemeen vier jaar, maar kan ook in drie jaar afgerond worden met de de juiste vooropleidingen. Met het Mbo-diploma middenkaderfunctionaris bouwkunde op niveau vier is het automatisch mogelijk om door te groeien tot de Hbo-opleiding bouwkunde. Dan kan de Hbo-opleiding bouwkunde binnen drie jaar afgerond worden. De Hbo-opleiding bouwkunde is geen makkelijke opleiding en zal veel zelfstandigheid en doorzettingsvermogen vragen van de studenten. Tijdens de opleiding speelt wiskunde een grote rol, omdat je regelmatig ingewikkelde berekeningen zal moeten maken als bouwkundig tekenaar. Het is niet mogelijk om de Hbo-opleiding bouwkunde te volgen met een Mbo-diploma niveau drie.

Vervolgopleidingen bouwkundig tekenaar

Een vervolgopleiding als bouwkundig tekenaar, na een afgeronde Hbo-opleiding bouwkunde, kan de opleiding tot aannemer of  zijn, die over het algemeen nog eens één jaar in beslag zal nemen. Daarnaast kent de bouwsector veel externe cursussen, gericht op verschillende vakgebieden, die ook gezien kunnen worden als vervolgopleidingen.

Vooropleiding bouwkundig tekenaar

De meeste bouwkundig tekenaars hebben eerst de Mbo-opleiding middenkaderfunctionaris bouwkunde of Infra niveau vier doorlopen, voordat ze beginnen aan de Hbo-opleiding bouwkunde. Overigens is het in de meeste gevallen ook mogelijk om te starten met de Hbo-opleiding bouwkunde als je beschikt over een andere Mbo-opleiding niveau vier, gericht op de bouwsector.

Mijnzzp.nl