Opleiding tot Gewichtsconsulent

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauCursus & Opleiding Mbo-niveau
NiveauCursus & Opleiding Hbo-niveau
VooropleidingMbo-niveau vier
VervolgopleidingVoeding en Diëtetiek (Hbo)

Opleiding gewichtsconsulent

De vakopleiding gewichtsconsulent is geschikt voor beginnende gewichtsconsulenten die op zoek zijn naar een passende erkende opleiding. Tijdens deze opleiding is er ook aandacht voor algemene ondernemersvaardigheden, omdat veel gewichtsconsulenten vroeg of laat hun eigen praktijk willen beginnen. De opleiding gewichtsconsulent bestaat over het algemeen uit vier studieprogramma's namelijk diëtetiek, begeleidingsvaardigheden en motiveren, voedingsleer en algemene ondernemersvaardigheden. Enkele losse onderdelen van deze opleiding zijn bijvoorbeeld meettechnieken, eetstoornissen, verborgen vetten, afslanktheorieën, anatomie, fysiologie, pathologie, mineralen en vitamines, adviseren over voeding, vaststellen van overgewicht en motiveren en begeleiden. Er worden veel opleidingen/cursussen aangeboden voor het beroep gewichtsconsulten, maar lang niet alle vakopleidingen worden geaccrediteerd door de beroepsvereniging gewichtsconsulenten Nederland (BGN).

Opleidingsduur en niveau gewichtsconsulent

De vakopleiding gewichtsconsulent zal over het algemeen één jaar in beslag nemen. De opleiding is niet heel moeilijk maar vraagt natuurlijk wel om de juiste personen met de juiste instelling. Er worden binnen deze opleiding diverse praktijkgerichte examens afgenomen per module.

Vervolgopleidingen gewichtsconsulent

Er bestaan geen echter vervolgopleidingen na de opleiding gewichtsconsulent. Wel is het denkbaar dat er soortgelijke opleidingen of cursussen bestaan op dit vlak die ook nuttig kunnen zijn. Wie zich aan wil sluiten bij de beroepsvereniging gewichtsconsulenten Nederland (BGN) zal overigens wel regelmatig bijscholing moeten volgen om aangesloten te blijven. Daarnaast is er nog de Hbo-opleiding voeding en diëtetiek die zeer geschikt kan zijn als gewichtsconsulent. De Hbo-opleiding voeding en diëtetiek is alleen toegankelijk wanneer je minimaal over een Mbo-diploma niveau vier beschikt, en zal over het algemeen vier jaar in beslag nemen. De Hbo-opleiding voeding en diëtetiek is een populaire Hbo-opleiding, die tegenwoordig dan ook een numerus fixus kent omdat er ieder jaar meer aanmeldingen zijn dan plaatsen.

Vooropleiding gewichtsconsulent

Er zijn geen over het algemeen geen eisen qua vooropleiding om deel te kunnen nemen aan de opleiding gewichtsconsulent. Wel is het denkbaar dat iemand al binnen de gezondheidszorg werkzaam is en zich verder wil specialiseren, zoals verplegers.

Mijnzzp.nl