Apothekersassistent

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een apothekersassistent is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden, zoals het beheren van geneesmiddelen, het verstreken van geneesmiddelen en het voorzien van informatie aan mensen. Een apothekersassistent werkt over het algemeen met diverse collega's samen zoals andere apothekersassistenten, apotheekhulpen en apotheker(s), afhankelijk van de soort apotheek. Als apothekersassistent werk je dus in een apotheek waar mensen hun voorgeschreven medicijnen kunnen ophalen op doctorsrecept, of verkoop je medicijnen en andere middelen die vrij verkoopbaar zijn in de apotheek. Naast de verkoop en het uitleveren van medicijnen is ook het adviseren een belangrijke taak als apothekersassistent. Het beroep apothekersassistent is een beroep op Mbo-niveau vier en moet gezien worden als een beroep met grote verantwoordelijkheden, omdat er geen fouten gemaakt mogen worden. Als apothekersassistent kan je in verschillende soorten apotheken werkzaam zijn, afhankelijk van je voorkeur zoals in een reguliere apotheek, een ziekenhuisapotheek of bij een apotheekhoudende huisarts. Naast het werken met medicijnen en klanten zal je als apothekersassistent in veel gevallen ook verantwoordelijk zijn voor andere werkzaamheden zoals administratieve werkzaamheden.

Apothekersassistent adviseren

Voor veel mensen zijn de medicijnen die ze ophalen nadat ze bij de doctor zijn geweest nieuw, en dus soms ook onduidelijk. De apothekersassistent kan mensen informatie geven over de medicijnen die ze voorgeschreven hebben gekregen, zoals de bewaartijd van medicijnen, bewaarmethode, uitleggen van de medicijnen, hoeveel er gebruikt mag worden en wanneer, en natuurlijk informatie geven over de eventuele bijwerkingen van de medicijnen.

Taken van een apothekersassistent

Naast het uitgeven van medicijnen en het geven van advies aan cliënten heb je als apothekersassistent nog meer taken, zoals het klaarmaken van de medicijnen. Dit hoeft trouwens lang niet bij alle medicijnen te gebeuren, maar soms moeten er bepaalde capsules of zetpillen klaar gemaakt worden. Ook is het gebruikelijk in de apotheek dat de verschillende apothekersassistenten elkaars werk controleren omdat fouten eigenlijk niet gemaakt mogen worden. Verkeerde medicijnen meegeven aan mensen kan erg gevaarlijk zijn. Er moet daarom streng gecontroleerd worden voordat de medicijnen de apotheek verlaten.

Andere taken als apothekersassistent zijn het beheren van alle klantgegevens in de computer en het regelmatig overleggen met andere partijen in de gezondheidszorg, zoals met de huisarts, tandarts, zorgverzekering en leveranciers van de medicijnen. Kortom is het werken als apothekersassistent zeer gevarieerd, en houdt het beroep veel meer in dan alleen het uitgeven van medicijnen aan cliënten.

Apothekersassistent:

Opleidingen tot apothekersassistent

Wie als apothekersassistent wil gaan werken kan het beste een beroepsopleiding volgen op Mbo-niveau vier. De opleiding duurt over het algemeen drie jaar, afhankelijk van je vooropleiding. Tijdens de Mbo-opleiding apothekersassistent zal je ongeveer zestig procent van de tijd op school door brengen en voor de rest werkzaam zijn bij een apotheek als stage. Tijdens de opleiding leer je onder meer alles over het bieden van farmaceutische patiëntenzorg, het bereiden van geneesmiddelen en het uitvoeren van organisatie en professie gebonden taken. Voordat je kan deelnemen aan de opleiding tot apothekersassistent worden er bij sommige scholen zogenaamde intakegesprekken gehouden, om te kijken of de opleiding wel bij je past. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer. Zie ook de handige boeken: casuistiek voor apothekersassistenten, algemene geneesmiddelenkennis en praktijkorganisatie voor apothekersassistenten.

Bedrijven waar een apothekersassistent werkzaam kan zijn

Met de afgeronde opleiding tot apothekersassistent kan je gaan werken bij verschillende bedrijven in de gezondheidszorg zoals een apotheek, ziekenhuisapotheek, ziektekostenverzekeraars en in de farmaceutische industrie.

Competenties apothekersassistent

Als apothekersassistent is het erg belangrijk dat je secuur kunt werken zonder dat je fouten maakt. Om dit beroep op een goede manier uit te kunnen voeren is het daarom belangrijk dat je een serieuze persoonlijkheid hebt en dus professioneel met je werk bezig bent. Daarnaast heb je veel met cliënten te maken die soms erg emotioneel kunnen zijn aan de balie, en je hier moet je mee om kunnen gaan. Communicatie is in dit vak erg belangrijk, evenals het duidelijk en rustig kunnen uitleggen aan cliënten. Het werken als apothekersassistent is zeker niet voor iedereen weggelegd.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als apothekersassistent

Als goed opgeleide apothekersassistent is er doorgaans voldoende werk te vinden. Meestal stroom je vanuit je stageadres zo door naar een werkgever. Maar ook buiten de apotheek is er doorgaans voldoende vraag naar goed opgeleid personeel. Doorgroeien als apothekersassistent is niet mogelijk zonder verdere opleidingen. In de zorg draait alles om de juiste opleiding, en zonder deze zal je dus niet verder kunnen groeien.

Arbeidsvoorwaarden en salaris apothekersassistent

De arbeidsvoorwaarden van een apothekersassistent zijn lastig aan te geven omdat er verschillende soorten bedrijven zijn waar je kan komen te werken. Meestal heb je als apothekersassistent een vastgestelde cao waarin alle regelingen zijn opgenomen. Als apothekersassistent verdien je in loondienst doorgaans tussen de 1500 en 2600 euro bruto per maand, afhankelijk van je leeftijd en dienstjaren als apothekersassistent.

Mijnzzp.nl