Apothekersassistent

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een apothekersassistent is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden, zoals het beheren van geneesmiddelen, het verstrekken van geneesmiddelen en het voorzien van informatie aan mensen. Een apothekersassistent werkt over het algemeen met diverse collega's samen, zoals andere apothekersassistenten, apotheekhulpen en apotheker(s), afhankelijk van de soort apotheek. Als apothekersassistent werk je dus in een apotheek waar mensen hun voorgeschreven medicijnen ophalen op doktersrecept, of verkoop je medicijnen en andere middelen die vrij verkoopbaar zijn in de apotheek. Naast de verkoop en het uitleveren van medicijnen is het adviseren een belangrijke taak van een apothekersassistent. Het beroep apothekersassistent is een beroep op Mbo-niveau vier en moet gezien worden als een beroep met grote verantwoordelijkheden, omdat er geen fouten gemaakt mogen worden. Als apothekersassistent kan je in verschillende soorten apotheken werkzaam zijn, afhankelijk van je voorkeur, zoals in een openbare apotheek, een ziekenhuisapotheek of bij een apotheekhoudende huisarts. Naast het werken met medicijnen en klanten zal je als apothekersassistent verantwoordelijk zijn voor andere werkzaamheden, zoals administratieve werkzaamheden en eenvoudige voorbereidingswerkzaamheden. Ook het invoeren en verwerken van simpele recepten behoort tot de werkzaamheden van de apothekersassistent. Als er onduidelijkheden zijn met betrekking tot recepten, worden dit meestal gedaan door de apotheker. Een van de belangrijkste taken van een apothekersassistent is het informeren van mensen over hun geneesmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan informatie over het gebruik, de bijwerkingen, de bewaarmethode en de manier, waarop geneesmiddelen gebruikt moeten worden. In de meeste gevallen zul je als apothekersassistent achter de balie staan om mensen te kunnen helpen.

Een apothekersassistent is dus verantwoordelijk voor ondersteunende werkzaamheden om de apotheker te ontlasten. Als apothekersassistent kan je in veel gevallen aangemerkt worden als baliemedewerker, omdat je verantwoordelijk bent voor het helpen van mensen aan de balie. Voor veel mensen zijn de medicijnen die ze ophalen nieuw, en soms onduidelijk. De apothekersassistent kan mensen informatie geven over voorgeschreven medicijnen, zoals de bewaartijd van medicijnen, de bewaarmethode, de bijwerking van medicijnen en de hoeveelheid die ingenomen mag worden. Naast het uitgeven van medicijnen en het geven van advies aan cliënten heb je als apothekersassistent meer taken, zoals het klaarmaken van de medicijnen. Dit hoeft trouwens lang niet bij alle medicijnen te gebeuren, maar soms moeten er bepaalde capsules of zetpillen klaar gemaakt worden. Ook is het gebruikelijk dat de verschillende apothekersassistenten elkaars werk controleren om fouten te voorkomen. Verkeerde medicijnen meegeven aan mensen kan erg gevaarlijk zijn. Andere werkzaamheden van een apothekersassistent zijn administratieve werkzaamheden, kassawerkzaamheden, voorraadbeheer en het aannemen en aanschrijven van recepten. Een recept is een schriftelijke opdracht van een bevoegde persoon, zoals een arts, huisarts, tandarts of verloskundige om geneesmiddelen te leveren aan de betreffende cliënt.

Werkzaamheden apothekersassistent

Andere taken van een apothekersassistent zijn het beheren van alle klantgegevens in de computer en het regelmatig overleggen met andere partijen in de gezondheidszorg, zoals met de huisarts, tandarts, zorgverzekering en leveranciers van de medicijnen. Kortom, is het werken als apothekersassistent zeer gevarieerd, en houdt het beroep veel meer in dan alleen het uitgeven van medicijnen aan cliënten. Een apothekersassistent is dus op een brede manier verantwoordelijk voor ondersteunende werkzaamheden binnen de apotheek. Het beroep apothekersassistent kan niet aangemerkt worden als apotheekhulp of apotheek-medewerker, omdat dit een ander beroep betreft. Een apotheek-medewerker is verantwoordelijk voor facilitaire werkzaamheden, zoals het schoonmaken van de apotheek en het verzorgen van koffie en thee. Het beroep apotheek-medewerker komt over het algemeen alleen voor binnen de grotere apotheken.

Diverse taken apothekersassistent zijn:

  • Het informeren van mensen
  • Het aannemen van recepten
  • Het aanschrijven van recepten
  • Het onderhouden van contacten (leveranciers, specialisten)
  • Het afrekenen van geneesmiddelen
  • Het uitvoeren van administratieve werkzaamheden
  • Het klaarmaken van geneesmiddelen
  • Het ondersteunen van de apotheker

Apothekersassistent:

Opleidingen tot apothekersassistent

Wie als apothekersassistent wil gaan werken kan het beste een beroepsopleiding volgen op Mbo-niveau vier. De opleiding duurt over het algemeen drie jaar, afhankelijk van je vooropleiding. Tijdens de Mbo-opleiding apothekersassistent zal je ongeveer zestig procent van de tijd op school door brengen en voor de rest werkzaam zijn bij een apotheek als stage. Tijdens de opleiding leer je onder meer alles over het bieden van farmaceutische patiëntenzorg, het bereiden van geneesmiddelen en het uitvoeren van organisatie en professie gebonden taken. Voordat je kan deelnemen aan de opleiding tot apothekersassistent worden er bij sommige scholen zogenaamde intakegesprekken gehouden, om te kijken of de opleiding wel bij je past. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een apothekersassistent werkzaam kan zijn

Een apothekersassistent is werkzaam in een apotheek, wat betrekking kan hebben op verschillende apotheken. Denk bijvoorbeeld aan openbare apotheken, ziekenhuisapotheken, huisarts-apotheken en aan andere zorginstellingen die beschikken over een apotheek. Daarnaast kan een apothekersassistent werkzaam zijn binnen een gespecialiseerde bereidingsapotheek.

Competenties apothekersassistent

Als apothekersassistent is het belangrijk dat je secuur werkt zonder fouten te maken. Om dit beroep op een goede manier uit te kunnen voeren is het daarom belangrijk dat je professioneel met je werk bezig bent. Daarnaast heb je veel met cliënten te maken, die soms emotioneel kunnen zijn aan de balie. Inlevingsvermogen en stressbestendigheid zijn daarom belangrijke competenties. Ook zul je moeten beschikken over goede communicatieve vaardigheden, omdat je met veel verschillende mensen te maken krijgt. Algemeen belangrijke woorden zijn plannen, organiseren, motivatie, controleren, waakzaamheid, wet- en regelgeving, overleggen, mensenkennis en nauwkeurigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als apothekersassistent

Als goed opgeleide apothekersassistent is er voldoende werk te vinden. Meestal stroom je vanuit je stageadres zo door naar een werkgever. Ook buiten openbare apotheken is er voldoende vraag naar goed opgeleid personeel. Doorgroeien als apothekersassistent is niet mogelijk zonder verdere opleidingen. In de zorg draait alles om de juiste opleiding, en zonder deze zul je dus niet verder kunnen groeien. Een apothekersassistent die beschikt over aanvullende opleidingen kan eventueel doorgroeien tot teamleider of farmaceutisch consulent.

Arbeidsvoorwaarden en salaris apothekersassistent

De arbeidsvoorwaarden van een apothekersassistent zijn lastig aan te geven omdat er verschillende soorten bedrijven zijn waar je kan komen te werken. Meestal heb je als apothekersassistent een vastgestelde cao waarin alle regelingen zijn opgenomen. Als apothekersassistent verdien je in loondienst doorgaans tussen de 1700 en 2700 euro bruto per maand, afhankelijk van je leeftijd en dienstjaren als apothekersassistent.

Mijnzzp.nl