Opleiding tot Apothekersassistent

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau vier
VooropleidingVmbo-diploma, Havo of Vwo
VervolgopleidingFarmakunde (Hbo)
VervolgopleidingGezondheidszorg (Hbo)
VervolgopleidingMaatschappelijk Werk & Dienstverlening
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding apothekersassistent

De Mbo-opleiding apothekersassistent is via de meeste scholen alleen via de BOL-leerweg te volgen. Dit betekent dat je minimaal zestig procent van de opleiding op school zal doorbrengen en de rest van de tijd stage loopt bij erkende leerbedrijven, zoals een ziekenhuisapotheek of bij een farmaceutisch bedrijf, waar je onder toezicht staat van een leermeester en de stagebegeleider vanuit school. Tijdens de opleiding leer je onder andere het bieden van farmaceutische patiëntenzorg, het bereiden van geneesmiddelen, het uitvoeren van organisatie- en professie-gebonden taken, het geven van voorlichting. Ook zal er veel aandacht zijn voor je algemene communicatieve vaardigheden. Op school krijg je vakken als farmaceutische patiënten zorg (aannemen en afleveren van geneesmiddelen), bereiden van geneesmiddelen, anatomie, sport, Engels, Nederlands, rekenen, administratie en het vak loopbaan en burgerschap.

Opleidingsduur en niveau apothekersassistent

De Mbo-opleiding apothekersassistent zal over het algemeen drie jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau vier.

Vervolgopleidingen apothekersassistent

Na het afronden van de Mbo-opleiding apothekersassistent niveau vier is het automatisch mogelijk om door te groeien tot een passende Hbo-opleiding, zoals de Hbo-opleiding gezondheidszorg, de Hbo-opleiding farmakunde of de Hbo-opleiding maatschappelijk werk & dienstverlening. Een gemiddelde Hbo-opleiding zal nog eens vier jaar in beslag nemen, maar is meestal ook sneller af te ronden wanneer je over de juiste vooropleidingen beschikt.

Vooropleiding apothekersassistent

De meeste scholen verwachten minimaal een Vmbo-diploma of enkele jaren havo of vwo voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding apothekersassistent niveau vier. De meeste scholen houden tegenwoordig eerst een intakegesprek met nieuwe studenten om te bekijken op deze opleiding wel bij je past. Overigens is de Mbo-opleiding apothekersassistent een populaire opleiding en kan het dus zijn dat er wachtlijsten bestaan voor deze opleiding.

Mijnzzp.nl