Autojournalist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een autojournalist heeft als taak om over auto’s en ontwikkelingen in de autobranche te schrijven. Een van de werkzaamheden is het uitvoeren van testritten in auto’s om aan de hand van de ervaring een verhaal te schrijven. Het rijden en testen van auto’s vormen namelijk de basis om een tekst te schrijven. De werkzaamheden bestaan niet alleen uit het schrijven van teksten. Het is ook mogelijk dat een autojournalist video’s maakt en deze bewerkt en monteert voor een divers publiek. Verder is het belangrijk om de auto ook in beeld te brengen door foto’s te maken. Daarbij gaat het niet alleen om de buitenkant van de auto, maar ook om de binnenkant met oog voor details. Bijvoorbeeld met een foto van het dashboard of van het stuur en van de stoelbekleding. Daarnaast is het doorgaans eveneens een taak om op social media aandacht te besteden aan filmpjes of aan teksten. Het autorijden en testen van de auto’s is nodig om er een recensie over te kunnen maken. Voordat de autorit plaatsvindt, is er doorgaans overleg binnen het redactieteam. In de vergadering komt de agenda aan bod met welke auto’s op de planning staan om getest te worden. Vergaderen met het team maakt dan ook deel uit van de werkzaamheden van een autojournalist. Daar hoort het plegen van overleg eveneens bij net als het contact hebben met dealers. Een autojournalist krijgt de auto namelijk voor een bepaalde tijd te leen van een merkdealer. Bij het maken van een recensie is het belangrijk dat de autojournalist de eigen ervaring beschrijft. Daarbij is het uiteraard eveneens van belang om de specifieke kenmerken van de auto te benoemen en te beschrijven. Op deze manier schept de autojournalist een compleet beeld van de auto inclusief eventuele voordelen en nadelen. Een kritische blik is daarom belangrijk, want het gaat wel om het uitbrengen van een objectief verhaal op basis van de rijervaring en kenmerken van de auto.

Een autojournalist is dus een journalist die aangemerkt kan worden als criticus die een oordeel vormt over auto’s. Er is met meerdere beroepen een link te leggen, want een autojournalist is vaak ook een redactiemedewerker. Indien de focus op beeld is gericht, is het ook mogelijk dat er sprake is van de functie van programmamaker. Doorgaans is er een combinatie van tekst, foto’s een filmpjes om een zo breed mogelijk publiek aan te spreken. In het verlengde van de functie van autojournalist is er bovendien een relatie te leggen met het beroep van auto-ontwerpen en autoverkoper. Het is als autojournalist belangrijk om een objectief oordeel te vellen over het rijden in en testen van een auto. Het is bijvoorbeeld van belang om als testredacteur na te gaan of klanten waar voor hun geld krijgen. Voorziet de auto in wat de fabrikant daarin belooft of komt de werkelijkheid niet met de beloftes overeen? Ook maken autojournalisten vaak een vergelijking met vergelijkbare auto’s in de markt.

HOE WORD JE AUTOJOURNALIST

Het is om autojournalist te worden belangrijk om een passie voor auto’s en autorijden te hebben. Bovendien is het van belang dat je over schriftelijke vaardigheden beschikt om recensies over auto’s te maken. Een passie voor schrijven en auto’s komt dan ook van pas om dit beroep te gaan uitoefenen. Verder is het van belang om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in de automotive sector. Denk daarbij aan technische ontwikkelingen en andere innovaties. Er zijn verschillende manieren om als autojournalist te gaan werken. Bijvoorbeeld door zelfstandig te beginnen met een autoblog en deze steeds verder uitbreiden. Het is ook mogelijk om te solliciteren op vacatures waarin autojournalisten worden gevraagd. Of om op social media een kanaal te starten met daarin je belevenissen. Het is natuurlijk wel zo dat het als beginner erg lastig is om auto’s te leen te krijgen van merkdealers. Die vertrouwen dat eerder toe aan de gevestigde orde. Doorzettingsvermogen is in dat opzicht dan ook van belang.

WAAROM ZIJN AUTOJOURNALISTEN BELANGRIJK

Er zijn meerdere redenen waarom autojournalisten belangrijk zijn. Het is onder meer voor merkdealers net als voor auto-ontwerpers en garagehouders belangrijk om nieuwe auto’s te laten testen. Aan de hand daarvan is het onder meer mogelijk om de uitkomsten ervan te betrekken in de marketingplannen. Bijvoorbeeld door specifieke kenmerken te belichten in een verkooptekst. Merkdealers zien graag dat nieuwe auto’s in de publiciteit komen. De merkdealers maken daarvoor zelf reclame maar lenen ook auto’s uit aan autojournalisten. Die geven een objectieve mening en daarmee is er sprake van het creëren van extra publiciteit.

WAT DOET EEN AUTOJOURNALIST:

  • Rijden in nieuwe auto’s
  • Auto’s testen
  • Vergaderen
  • Overleggen
  • Foto’s maken
  • Video’s maken
  • Teksten schrijven
  • Autorecensies maken
  • Ontwikkelingen volgen
  • Autonieuws bijhouden

Autojournalist worden:

Wat doet een autojournalist:

OPLEIDINGEN TOT AUTOJOURNALIST

Er is geen specifieke opleiding tot autojournalist, maar er zijn wel een aantal opleidingen die een goede basis bieden. Bijvoorbeeld de opleiding tot journalist om gecombineerd met je passie later als autojournalist te werken. Het is ook mogelijk om een technische auto-opleiding te volgen. De basiskennis van auto’s komt uitstekend van pas als je als autojournalist aan de slag wilt gaan, zoals je leert tijdens een opleiding tot auto-ontwerper. Het is ook mogelijk om zonder opleiding, maar met passie voor auto’s jezelf te ontwikkelen tot autojournalist.

BEDRIJVEN WAAR EEN AUTOJOURNALIST WERKZAAM KAN ZIJN

Een autojournalist kan werkzaam zijn als freelance ondernemer voor uiteenlopende opdrachtgevers. Het is ook mogelijk om als autojournalist onderdeel uit te maken van een redactie van een uitgever of online uitgever van autobladen. Of door aan de slag te gaan voor een internetredactie.

COMPETENTIES AUTOJOURNALIST

Een autojournalist dient echt over een passie voor auto’s te beschikken. De passie vormt de basis voor alle kennis en ervaring die je opdoet. Het is verder van belang om over communicatieve vaardigheden te beschikken, zoals in schrift, maar ook in beeld. Je hebt een zelfstandige taak als autojournalist met het testen van auto’s. Daarom is het belangrijk over een verregaande mate van zelfstandigheid en onafhankelijkheid te beschikken. Een onderzoekende aard komt eveneens van pas net als een kritische blik.

ARBEIDSMARKTPERSPECTIEF EN DOORGROEIMOGELIJKHEDEN ALS AUTOJOURNALIST

Het beroep van autojournalist is een op zichzelf staande functie en biedt een redelijk arbeidsmarktperspectief. De vraag naar autojournalisten is niet heel groot, maar deze functie is nu en ook in de toekomst wel van belang. Auto’s maken ook in de toekomst deel uit van de maatschappij, zij het wel met toepassing van innovatieve ontwikkelingen. Denk maar aan elektrisch rijden dat de nieuwe norm gaat zijn. Van doorgroeien is niet echt sprake, maar er zijn wel andere functies te vervullen. Bijvoorbeeld die van webredacteur of door zelf uitgever te worden.

ARBEIDSVOORWAARDEN EN SALARIS AUTOJOURNALIST

Het salaris van een autojournalist is te vergelijken met het salaris van een journalist dat tussen de 2.500 euro en 3.500 euro bruto ligt. Indien er sprake is van een grote naamsbekendheid als autojournalist geldt uiteraard dat er een hoger salaris denkbaar is.

Mijnzzp.nl