Bestelwagenchauffeur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een bestelwagenchauffeur is een chauffeur van bestelwagens. Binnen het bedrijfsleven wordt veel gebruik gemaakt van bestelwagens, omdat ze zo praktisch zijn voor ondernemers. De combinatie van personenvervoer en ladingvervoer maakt bestelbusjes geschikt voor uiteenlopende soorten werkzaamheden. Als bestelwagenchauffeur is het belangrijk dat je over het B rijbewijs beschikt, zodat je met een bestelbus mag rijden. Als bestelwagenchauffeur kan je overal werkzaam zijn, omdat binnen alle branches gebruikt gemaakt wordt van bestelbusjes. Bestelwagenchauffeur is verder geen echt beroep, maar als bestelwagenchauffeur zijn er wel veel beroepen denkbaar die raakvlakken hebben met een bestelwagenchauffeur, zoals het beroep koerier of het beroep personenvervoerder met een taxibus. Bestelwagenchauffeur is een algemene benaming voor iemand die ook andere beroepen kan uitoefenen.

De meeste bestelwagens van vandaag de dag doen meer onder aan luxe auto's. Door betere motoren, isolatie, rijeigenschappen en de luxe afwerking is het dan ook geen straf meer om in een bus te moeten rijden. Tegenwoordig hebben de meeste automerken in de gaten dat er voor de bestelwagen een groeimarkt is en komen er steeds meer merken met diverse soorten bestelwagens. De keus van bestelwagens is tegenwoordig zeer uitgebreid van groot naar klein.

Grijs kenteken

Een bestelwagen heeft een zogenaamd grijs kenteken. Een grijs kenteken staat voor een bestelwagen die gekocht is met belastingvoordeel. Een grijs kenteken is te herkennen aan de begin letter van het kenteken B of V.

Bestelwagens zijn populair onder ondernemers, door hun grote opslagruimte en de aantrekkelijke belastingregels. De bestelwagens worden in bijna alle denkbare branches gebruikt om spullen in te vervoeren. Per branche is de inrichting vaak specifiek. Bussen die zware spullen vervoeren hebben vaak een laadklep en extra zware veren. Bussen die in de bouw gebruikt worden hebben vaak veel schappen om gereedschap in te kunnen vervoeren. Door het grote aantal webshops zijn er tegenwoordig ook veel bussen die pakketjes rondbrengen.

Voordelen bestelwagen

Iedereen met een rijbewijs B mag een busje besturen, en kan hier dus mee rijden zonder dat er een vrachtwagenrijbewijs gehaald hoeft te worden. Wel is het zo dat een bus met laadklep bijna geen extra gewicht mag vervoeren, omdat men dan over de 3500 kilo grens heen gaat. Deze bussen zijn zwaar door de laadklep. Om toch te mogen rijden boven de 3500 kilo is het tegenwoordig mogelijk om het rijbewijs C1 te halen. Het C1 rijbewijs is voor campers en busjes zwaarder dan 3500 kilo maar lichter dan 7500 kilo. Door dit rijbewijs hoeft een bestelwagenchauffeur niet meteen het vrachtwagenrijbewijs te halen.

Ondanks dat men in een bus mag rijden met het rijbewijs B is het voor nieuwe bestuurders vaak wennen om met een bus te rijden. Om ongelukken te voorkomen is het belangrijk om goed te kijken en te spiegelen in een bus. Bij het afslaan zijn er geen ruiten waarin men kan zien of er een fietser aan komt. Ook het fileparkeren is een stuk lastiger, omdat de bussen nu eenmaal groter zijn dan een auto.

Enkele populaire bestelwagens:

Volkswagen Transporter

  • De Transporter is al sinds de jaren 50 op de markt. Er zijn intussen al heel wat nieuwe modellen op de markt gebracht met de naam Transporter. Het idee van de echte Transporter zoals wij die nu kennen stamt af van de Nederlands Volkswagen importeur Ben Pon. Inmiddels worden deze bussen door heel veel bedrijven op verschillende manieren gebruikt.

Ford Transit

  • De eerste bussen van het type Transit stammen alweer uit het jaar 1953. Inmiddels zijn er van dit type al meer dan 5 miljoen exemplaren gebouwd. Deze bestelwagens zijn dan ook in veel verschillende uitvoeringen te verkrijgen.

Renault Master

  • Ook deze bestelwagens zijn redelijk populair in Nederland. De Ranault Master is inmiddels alweer toe aan zijn derde generatie. Het type twee model is tot 2010 gebouwd en krijgt nu zijn opvolger. Dit Franse merk bestelwagens wordt in Batilly gebouwd.

Bedrijfswageninrichting:

Film over een pakketdienst:

Opleidingen tot bestelwagenchauffeur

Er zijn geen specifieke opleidingen nodig om een bestelwagen te kunnen besturen. Wel moet de bestuurder natuurlijk het B rijbewijs bezitten om een bestelbus te mogen besturen. Een extra rijvaardigheidscursus kan handig zijn voor iemand die veel onderweg is met een bestelwagen, omdat bestelbussen anders reageren dan personenauto's. Dit is zeker het geval wanneer de bestelbus beladen is.

Bedrijven waar een bestelwagenchauffeur werkzaam kan zijn

Als bestelwagenchauffeur kan je bij veel verschillende soorten bedrijven werken, zoals een koeriersbedrijf of een transportbedrijf. Er zijn eindeloos veel bedrijven die gebruik maken van een bestelbus voor hun werkzaamheden.

Competenties bestelwagenchauffeur

Als chauffeur heb je geen bijzondere competenties nodig om een bestelbus te kunnen besturen. Wel moet iemand natuurlijk het rijbewijs bezitten en veilig kunnen rijden met de bestelbus.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bestelwagenchauffeur

Als chauffeur voor een bestelbus is er doorgaans voldoende werk te vinden, al is het wel zo dat de werkzaamheden doorgaans niet alleen zullen bestaan uit het besturen van een bestelbus. Dit kan bijvoorbeeld wel het geval zijn als koerier. Doorgroeimogelijkheden als bestelwagenchauffeur zijn er niet, omdat het hebben van het rijbewijs niet voldoende is om door te kunnen groeien.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bestelwagenchauffeur

Dit beroep is te specifiek om arbeidsvoorwaarden of een salaris weer te kunnen geven. Als bestelwagenchauffeur kan je bij heel veel soorten bedrijven werken in verschillende functies.

Mijnzzp.nl