Bestelwagenchauffeur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een bestelwagenchauffeur is een chauffeur van bestelwagens. Binnen het bedrijfsleven wordt veel gebruik gemaakt van bestelwagens, omdat ze zo praktisch zijn voor ondernemers. De combinatie van personenvervoer en ladingvervoer maakt bestelbusjes in veel gevallen geschikt voor uiteenlopende soorten werkzaamheden. Als bestelwagenchauffeur is het belangrijk dat je over het rijbewijs B beschikt, zodat je met een bestelbus mag rijden. Als bestelwagenchauffeur kan je voor uiteenlopende soorten bedrijven werkzaam zijn, omdat binnen alle branches gebruikt gemaakt wordt van bestelbusjes. Bestelwagenchauffeur is verder geen echt specifiek beroep, maar als bestelwagenchauffeur zijn er wel veel beroepen denkbaar die raakvlakken hebben met het beroep bestelwagenchauffeur, zoals het beroep koerier of het beroep personenvervoerder met een taxibus. De meeste bestelwagens doen vandaag de dag niet meer onder aan luxe auto's. Door betere motoren, isolatie, rijeigenschappen en de luxe afwerking is het dan ook geen straf meer om in een bus te moeten rijden. Een bedrijfsmatige bestelwagen heeft een zogenaamd grijs kenteken. Een grijs kenteken staat voor een bestelwagen die gekocht is met belastingvoordeel. Een grijs kenteken is te herkennen aan de begin letter van het kenteken B of V.

Bestelwagens zijn populair onder ondernemers, door hun grote opslagruimte en de aantrekkelijke belastingregels. De bestelwagens worden in bijna alle denkbare branches gebruikt om spullen in te vervoeren. Per branche is de inrichting vaak specifiek omdat bedrijfswagens voor verschillende werkzaamheden gebruikt kunnen worden. Bedrijfswagens zoals bestelwagens die zware spullen vervoeren zijn vaak voorzien van een speciale laadklep en voorzien van extra zware veren. Bedrijfswagens die binnen de bouw gebruikt worden hebben zijn over het algemeen voorzien van veel schappen voor het gereedschap. Door het grote aantal webshops zijn er tegenwoordig ook veel bussen die pakketjes rondbrengen. Omdat het aanschaffen van een bestelwagen over het algemeen kostbaar zal zijn kiezen veel ondernemers ervoor om bedrijfswagens te leasen. Het leasen van bedrijfswagens heeft diverse voordelen ten opzicht van zelf kopen. Of een ondernemer een bedrijfswagen wenst te leasen of te kopen is persoonlijk.

Voordelen bestelwagen

Iedereen met een rijbewijs B mag een busje besturen, en kan hier dus mee rijden zonder dat er een vrachtwagenrijbewijs gehaald hoeft te worden. Wel is het zo dat een bus met laadklep bijna geen extra gewicht mag vervoeren, omdat men dan over de 3500 kilo grens heen gaat. Deze bussen zijn zwaar door de laadklep. Om toch te mogen rijden boven de 3500 kilo is het tegenwoordig mogelijk om het rijbewijs C1 te halen. Het C1 rijbewijs is voor campers en busjes zwaarder dan 3500 kilo maar lichter dan 7500 kilo. Door dit rijbewijs hoeft een bestelwagenchauffeur niet meteen het vrachtwagenrijbewijs te halen.

Ondanks dat men in een bus mag rijden met het rijbewijs B is het voor nieuwe bestuurders vaak wennen om met een bus te rijden. Om ongelukken te voorkomen is het belangrijk om goed te kijken en te spiegelen in een bus. Bij het afslaan zijn er geen ruiten waarin men kan zien of er een fietser aan komt. Ook het fileparkeren is een stuk lastiger, omdat de bussen nu eenmaal groter zijn dan een auto.

Bedrijfswageninrichting:

Film over een pakketdienst:

Opleidingen tot bestelwagenchauffeur

Er zijn geen specifieke opleidingen nodig om een bestelwagen te kunnen besturen. Wel moet de bestuurder natuurlijk het B rijbewijs bezitten om een bestelbus te mogen besturen. Een extra rijvaardigheidscursus kan handig zijn voor iemand die veel onderweg is met een bestelwagen, omdat bestelbussen anders reageren dan personenauto's. Dit is zeker het geval wanneer de bestelbus beladen is. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een bestelwagenchauffeur werkzaam kan zijn

Een bestelwagenchauffeur kan voor verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan expediteurs die ook gebruik maken van bestelwagens. Daarnaast zijn er veel andere beroepen denkbaar die allemaal gebruik maken van een bestelwagen, zoals een timmerman, schilder, koerier, loodgieter of bijvoorbeeld internetondernemers die zelf ook goederen bezorgen.

Competenties bestelwagenchauffeur

De competenties als bestelwagenchauffeur zijn niet zomaar aan te geven, omdat deze per bestelwagenchauffeur kunnen verschillen. In zijn algemeenheid kunnen we stellen dat een bestelwagenchauffeur over goede rijeigenschappen moet beschikken. Ook verantwoordelijkheidsgevoel is aan te merken als een belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn veiligheid, inzicht, zelfstandigheid en voorzichtigheid. Verdere competenties zijn afhankelijk van het specifieke beroep als bestelwagenchauffeur.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bestelwagenchauffeur

Als chauffeur voor een bestelbus is er doorgaans voldoende werk te vinden, al is het wel zo dat de werkzaamheden doorgaans niet alleen zullen bestaan uit het besturen van een bestelbus. Dit kan bijvoorbeeld wel het geval zijn als koerier. Doorgroeimogelijkheden als bestelwagenchauffeur zijn er niet, omdat het hebben van het rijbewijs niet voldoende is om door te kunnen groeien.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bestelwagenchauffeur

Dit beroep is te specifiek om arbeidsvoorwaarden of een salaris weer te kunnen geven. Als bestelwagenchauffeur kan je bij heel veel soorten bedrijven werken in verschillende functies.

Mijnzzp.nl