Opleiding tot Bandenmonteur

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauNiet van toepassing
VervolgopleidingAutotechnicus (Mbo 2)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Opleiding bandenmonteur

Er bestaan geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor het beroep bandenmonteur via reguliere Mbo-scholen. De meeste bandenmonteurs worden intern opgeleid door ervaren collega's, die gezien kunnen worden als leermeester. Naast het monteren van banden leren de meeste bandenmonteurs ook schokbrekers vervangen, uitlaten vervangen en natuurlijk velgen monteren. Wie toch op zoek is naar een passende opleiding zal al snel uitkomen bij de Mbo-opleiding automonteur, die verschillende niveaus kent. Het is overigens niet zo dat alle bandenmonteurs ongeschoold hoeven te zijn, omdat de grotere bandenbedrijven doorgaans ook monteurs aan het werk hebben die meer specialistische werkzaamheden uitvoeren aan voertuigen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Apk-keuring of klein onderhoud aan auto's. Een bandenmonteur kan in veel gevallen ook ingezet worden voor vrachtwagenbanden, maar dit zijn over het algemeen twee verschillende specialisaties. Dit omdat het vervangen van een vrachtwagenband een stuk moeilijker is dan van een personenauto. Het leren vervangen van banden is niet heel moeilijk en de meeste bandenmonteurs kunnen na enkele weken volledig zelfstandig werken.

Opleidingsduur en niveau bandenmonteur

Er bestaan geen opleidingen via scholen voor het beroep bandenmonteur. Het vervangen van banden zal over het algemeen in de praktijk geleerd worden of tijdens de opleiding tot automonteur.

Vervolgopleidingen bandenmonteur

Er bestaan geen vervolgopleidingen, omdat er ook geen basisopleidingen bestaan voor het beroep bandenmonteur. Wie toch een passende opleiding zoekt zal al snel uitkomen bij de Mbo-opleiding automonteur of de Mbo-opleiding bedrijfswagenmonteur.

Vooropleiding bandenmonteur

De meeste werkgevers verwachten minimaal een Vmbo-diploma of gelijkwaardig diploma. Het is overigens niet ondenkbaar dat een bandenmonteur helemaal geen vakopleiding genoten heeft richting de autobranche. Zoals eerder aangegeven hoeft het niet zo te zijn dat alle bandenmonteurs geen opleiding hebben, omdat de grotere bandenbedrijven wel degelijk goed opgeleide automonteurs in dienst kunnen hebben.

Mijnzzp.nl