Lader en losser

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep lader en losser
Werken als lader en losser
Wat doet een lader en losser
Film opleiding logistiek:
Opleidingen tot lader en losser
Bedrijven waar een lader en losser werkzaam kan zijn
Competenties lader en losser
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als lader en losser
Arbeidsvoorwaarden en salaris lader en losser
Eigen bedrijf starten als Lader en losser
Boekhoudprogramma vergelijken Lader en losser

Beroep lader en losser

Een lader en losser is verantwoordelijk voor het laden en lossen van vrachtwagens, bestelwagens, schepen, treinen of vliegtuigen. Daarnaast is het denkbaar dat een lader en losser verantwoordelijk is voor het uitvoeren van andere werkzaamheden, zoals magazijnwerkzaamheden. Welke werkzaamheden een lader en losser precies uitvoert, is afhankelijk van de werkgever. Als lader en losser zal je meestal een heftruck tot je beschikking hebben waarmee de lading verplaatst kan worden. Als lader en losser heb je een verantwoordelijk beroep, omdat transportschade voorkomen moet worden. Daarnaast kan een lader te maken hebben met lading, die in de juiste volgorde ingeladen moet worden. Het is niet zo dat een lader automatisch aangemerkt kan worden als logistiek medewerker, omdat de werkzaamheden van een logistiek medewerker verder gaan dan alleen het laden en lossen van voertuigen. Een ander belangrijk verschil is dat een lader niet werkzaam hoeft te zijn voor transportbedrijven. Denk bijvoorbeeld aan middenstanders of fabrikanten, die beschikken over een eigen opslagruimte. De werkzaamheden van een lader zijn verder niet moeilijk, echter moet een lader wel over verantwoordelijkheidsgevoel beschikken, omdat lading kostbaar kan zijn. Als lader zal je in veel gevallen zelfstandig werkzaam zijn, maar sta je wel onder toezicht van een leidinggevende, zoals een magazijnchef. Als lader zal je meestal te maken krijgen met computers, die aangeven welke goederen er klaargezet moeten worden voor transport. Binnenkomende goederen worden opgeslagen aan de hand van opgegeven werkorders. Andere werkzaamheden waarvoor een lader verantwoordelijk is, zijn het ontvangen van chauffeurs, het helpen van chauffeurs en het controleren van de vrachtbrieven. Het beroep lader moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een lader voor verschillende bedrijven werkzaam kan zijn. Denk bijvoorbeeld ook aan het lossen en laden van auto's op zeeschepen of aan het laden en lossen van luchtvracht.

Werken als lader en losser

Een lader en losser is dus een medewerker, die in sommige gevallen aangemerkt kan worden als logistiek medewerker. Een belangrijke aanvulling hierop is dat de werkzaamheden van een logistiek medewerker verder gaan dan alleen het laden en lossen van lading. Een logistiek medewerker is in de meeste gevallen verantwoordelijk voor alle voorkomende werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het inpakken van lading, het administratief verwerken van lading en aan het bijhouden van het magazijn. Een lader is niet alleen verantwoordelijk voor het laden en lossen van voertuigen. Denk hierbij aan het ophalen of wegbrengen van auto's aan boord van zeeschepen, het laden en lossen van treinen of aan het laden en lossen van vrachtwagens. Ook het vastzetten van lading en het controleren van lading op beschadigingen behoort tot de werkzaamheden van een lader. Daarnaast kan een lader te maken krijgen met gevaarlijke goederen, die volgens wettelijke richtlijnen ingeladen moeten worden.

Wat doet een lader en losser

Een lader en losser is verantwoordelijk voor het laden en lossen van goederen en producten. Daarnaast is een lader verantwoordelijk voor het sorteren, verdelen, rangschikken, vastzetten en controleren van lading. Als een lader werkzaam is binnen een haven kan de benaming sjorder van toepassing zijn. Sjorders zijn verantwoordelijk voor het vastzetten en losmaken van containers. Een sjorder heeft verder niet te maken met de inhoud van containers. Zoals eerder omschreven is het niet zo dat alle laders werkzaam zijn binnen de transportsector. Denk ook aan bloementelers, fruittelers en aan groothandels, die veel te maken hebben met het laden en lossen van goederen of producten.

Film opleiding logistiek:

Opleidingen tot lader en losser

Er zijn geen opleidingsmogelijkheden voor het beroep lader en losser. Voor alleen het laden en lossen van goederen is het niet nodig dat je beschikt over een gerichte beroepsopleiding. Wel zal je in de meeste gevallen het heftruckcertificaat moeten behalen. Ook het volgen van een VCA cursus is in de meeste gevallen verplicht. Over het algemeen is het zo dat nieuwe laders en lossers ingewerkt worden door ervaren collega's, die in dat geval gezien kunnen worden als leermeester. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk wanneer je als zzp'er in de logistiek start. Hiervoor kun je het beste gebruikmaken van goede zzp boekhoudsoftware.

Bedrijven waar een lader en losser werkzaam kan zijn

Een lader en losser kan voor verschillende bedrijven werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan expediteurs, transportbedrijven, overslagcentrum, distributiecentrums of aan middenstanders, die beschikken over een eigen magazijn. Daarnaast kan een lader en losser werkzaam zijn voor fabrikanten, die te maken hebben met veel goederen. Het is dus niet zo dat een lader en losser alleen werkzaam kan zijn binnen de logistiek.

Competenties lader en losser

De belangrijkste competentie van een lader en losser is verantwoordelijkheidsgevoel. Dit heeft vooral betrekking op de veiligheid en het voorkomen van schade. Daarnaast kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat je als lader en losser in de meeste gevallen te maken hebt met verschillende collega's en leidinggevenden. Ook zorgvuldigheid kan gezien worden als belangrijke competentie, omdat een lader geen fouten mag maken. Algemeen belangrijke woorden zijn flexibiliteit, stressbestendigheid, plannen, organiseren, energie, inzicht, controleren en zelfstandigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als lader en losser

Het arbeidsmarktperspectief van een lader en losser is over het algemeen goed te noemen. Wel is het zo dat het beroep lader en losser gezien kan worden als ongeschoolde arbeid, waardoor er sprake is van redelijk veel concurrentie. Het beroep lader en losser komt in de praktijk op verschillende manieren voor, waardoor het verkrijgen van werk als lader en losser vroeg of laat moet lukken. Er zijn als lader en losser geen echte doorgroeimogelijkheden zonder het volgen van aanvullende opleidingen. Wel is het denkbaar dat een ervaren lader kan fungeren als ploegbaas of als laadmeester.

Arbeidsvoorwaarden en salaris lader en losser

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat een lader en losser werkzaam kan zijn binnen verschillende branches. Een lader en losser zal in de meeste gevallen een salaris verdienen tussen de 1700 en 2300 euro per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Een lader en losser kan parttime werkzaam zijn. In dat geval zal het salaris geheel anders uitvallen.

Eigen bedrijf starten als Lader en losser

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Lader en losser, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Lader en losser

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Lader en losser bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Lader en losser.

Mijnzzp.nl