Schoorsteenveger

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep schoorsteenveger
Werken als zelfstandig schoorsteenveger
Allesbrander
Zelf de schoorsteen vegen
Schoorsteenpijp schoon houden
Film schoorsteenveger:
Film schoorsteenveger:
Opleidingen tot schoorsteenveger
Bedrijven waar een schoorsteenveger werkzaam kan zijn
Competenties schoorsteenveger
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als schoorsteenveger
Arbeidsvoorwaarden en salaris schoorsteenveger
Eigen bedrijf starten als Schoorsteenveger
Boekhoudprogramma vergelijken Schoorsteenveger

Beroep schoorsteenveger

Een schoorsteenveger is een dienstverlener die schoorstenen schoonmaakt en/of schoonveegt. Dit doet een schoorsteenveger door het laten zakken of vallen van een speciale schoorsteenborstel in het schoorsteenkanaal. Door het gebruiken van deze speciale schoorsteenborstel wordt het vuil aan de binnenkant van het schoorsteenkanaal losgemaakt, waardoor het vuil naar beneden zal vallen. Hoe vaak een schoorsteen precies schoongemaakt moet worden is meestal afhankelijk van het stookgedrag en de frequentie van het stoken. Een algemene regel is dat schoorsteenkanalen minimaal één keer per jaar schoongemaakt moeten worden. Veel verzekeringsmaatschappijen verlangen van hun klanten dat de schoorsteen regelmatig schoongemaakt wordt om schoorsteenbrand te voorkomen. Een schoorsteenveger zal in de meeste gevallen via het dak de schoorsteen schoonmaken. Hiervoor maakt een schoorsteenveger gebruik van een lader of hoogwerker om de schoorsteen te kunnen bereiken. Een schoorsteenveger moet de juiste voorzorgsmaatregelen nemen voordat hij of zij het dak opgaat om ongelukken te voorkomen. Denk hierbij vooral aan een speciale valbeveiliging, die voorkomt dat de schoorsteenveger kan vallen. Bij open haarden en bij allesbranders is het erg belangrijk om regelmatig het schoorsteenkanaal te laten vegen om creosoot in het schoorsteenkanaal te verwijderen. Creosoot is een ophoping aan de binnenkant van schoorsteenkanalen dat bestaat uit roet. Creosoot is in de meeste gevallen de oorzaak van schoorsteenbranden, omdat creosoot zeer brandbaar is. In de meeste gevallen kan een schoorsteenveger ook andere kanalen vegen, zoals kanalen voor cv-installaties. Ook cv-kanalen moeten regelmatig gecontroleerd worden om eventuele koolmonoxidevergiftiging te voorkomen. Het beroep schoorsteenveger is aan te merken als een redelijk zwaar beroep, omdat een schoorsteenveger veel moet klimmen. Daarnaast is het belangrijk dat een schoorsteenveger geen last heeft van hoogtevrees.

Werken als zelfstandig schoorsteenveger

Een schoorsteenveger is dus een dienstverlener die de schoorsteen schoonmaakt van mensen. Wie gebruikmaakt van een open haard of allesbrander zal regelmatig zijn schoorsteen moeten laten vegen. Doorgaans wordt er geadviseerd dit één keer per jaar te laten doen. Echter, wie een open haard of allesbrander als hoofdverwarming gebruikt zal dat twee keer per jaar moeten laten doen. Om schoorsteenbrand te voorkomen doet men er verstandig aan om hout alleen op een juiste manier te stoken. Zo is het stoken van te nat hout niet goed en kan het stoken van hout met veel hars vroeg of laat problemen opleveren. Roet ontstaat door een onvolledige verbranding van koolstofhoudende brandstoffen. Dit kunnen vaste brandstoffen zijn als hout en steenkool of vloeibare brandstoffen, zoals benzine en diesel. Roet bestaat hoofdzakelijk uit zeer fijne verdeelde amorfe koolstof. Een schoorsteenbrand kan alleen ontstaan als er te veel roet in een schoorsteenkanaal zit. Het voorkomen van veel roet zal er dan voor zorgen dat er geen schoorsteenbrand kan ontstaan. Een beginnende schoorsteenbrand is meestal makkelijk te herkennen, doordat er dan een sterke rookontwikkeling zal plaatsvinden. In alle gevallen is het belangrijk om met droog hout te stoken, omdat nat hout veel extra overlast en vervuiling zal veroorzaken. Goede houthakkers en/of houtleveranciers verkopen droog hout dat geen problemen oplevert.

Allesbrander

Wie een allesbrander heeft en aan de binnenkant van de kachel een zwarte teerachtige laag ziet zitten moet gaan oppassen. Deze teerachtige laag betekent dat de kachel niet warm genoeg wordt of dat het rookkanaal onvoldoende trekt. Deze teerachtige laag gaat ook aan de binnenkant van de kachelpijp zitten en veroorzaakt creosoot. Creosoot hoopt zich op en vormt een soort stenen die steeds groter worden. Deze ophoping van creosoot kan uiteindelijk een keer in brand vliegen met een schoorsteenbrand als gevolg. Wie een kachel wil plaatsen doet er verstandig aan informatie in te winnen bij een kachelbouwer om later problemen te voorkomen.

Zelf de schoorsteen vegen

Zoals de meeste mensen wel weten, is het advies de schoorsteen minimaal een tot twee keer per jaar te laten vegen door een schoorsteenveger. De meeste mensen laten dit doen, zodat de eigenaar kan laten zien dat de schoorsteen geveegd is. Toch zijn er ook mensen die zelf hun schoorsteen vegen. Er zijn op de markt stokken te koop van een meter die men in elkaar kan schroeven tot een lange stok. Aan het einde van de stok kan een kunststof of stalen borstel geschroefd worden. Ook is de schoorsteen-stok flexibel, zodat men ook door bochten kan vegen. Het zelf vegen is op zich best te doen, maar men heeft geen rekening voor de verzekering.

Schoorsteenpijp schoon houden

Wie de schoorsteenpijp schoon wil houden moet zich aan een aantal spelregels houden qua stoken. Nat hout zorgt voor een slechte verbranding en veel roet in de pijp. Ook het stoken van geschilderd hout is erg slecht voor de pijp en voor het milieu. De onverbrande deeltjes komen vast te zitten in de schoorsteen, doordat schoorsteenpijp niet heet genoeg is. Dat deze niet warm genoeg wordt, komt doordat het vuur niet goed brandt en/of de luchttoevoer niet goed open staat. Wanneer er blauwe vlammen uit het vuur komen heeft de kachel de optimale verbranding en komt er geen roet uit het vuur. Mocht er toch een keer een schoorsteenbrand ontstaan, dan is deze makkelijk te herkennen aan het loeiende geluid uit de schoorsteen. Ook kan het zijn dat er vonken of vuur te zien zijn uit de schoorsteen. Bij een schoorsteenbrand kan men het beste de luchttoevoer afsluiten en de hulpdiensten waarschuwen.

Film schoorsteenveger:

Film schoorsteenveger:

Opleidingen tot schoorsteenveger

Voor het beroep schoorsteenveger bestaan tegenwoordig ook speciale opleidingen, die over het algemeen aangeboden worden door brancheverenigingen. Het volgen van een korte opleiding als Gezel-schoorsteenveger is belangrijk om ongelukken te voorkomen tijdens het vegen van schoorsteenkanalen. Daarnaast is het zo dat het beroep schoorsteenveger tegenwoordig breder gezien moet worden dan alleen het vegen van schoorsteenkanalen, omdat een schoorsteenveger ook andere werkzaamheden kan uitvoeren, zoals het inspecteren van kanalen door middel van camera's, of wellicht ingezet kan worden om schoorsteenkanalen te repareren. Ook het volgen van een VCA cursus is als schoorsteenveger over het algemeen raadzaam, omdat een schoorsteenveger veel op hoogte werkzaam is. Het beroep schoorsteenveger kent verder geen beroepsbescherming, waardoor iedereen zich kan uitgeven voor schoorsteenveger. Het is dan ook mogelijk dat nieuwe schoorsteenvegers het vegen van schoorsteenkanalen aanleren in de praktijk van ervaren collega's, die gezien kunnen worden als leermeester. Zie voor meer informatie ook de algemene schoorsteenvegers patroons bond. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende zzp boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste online boekhoudprogramma.

Bedrijven waar een schoorsteenveger werkzaam kan zijn

Over het algemeen is het zo dat de meeste schoorsteenvegers werkzaam zijn als ondernemer. Daarnaast kan een schoorsteenveger in loondienst werkzaam zijn voor een schoorsteenveegbedrijf. Zoals eerder omschreven is het tegenwoordig mogelijk dat een schoorsteenveger ook andere werkzaamheden uitvoert, die met onderhoud en/of reparaties te maken hebben van schoorsteenkanalen. Het is dus denkbaar dat een schoorsteenveger ook aangemerkt kan worden als klusjesman of als voeger, omdat oude schoorstenen in sommige gevallen ook gerenoveerd moeten worden.

Competenties schoorsteenveger

De belangrijkste competentie van een schoorsteenveger is de algemene veiligheid, omdat het beroep schoorsteenveger aan te merken is als een potentieel gevaarlijk beroep. Daarnaast moet een schoorsteenveger over voldoende vakinhoudelijke kennis beschikken om schoorsteenkanalen op de juiste manier schoon te kunnen maken. Omdat een schoorsteenveger in de meeste gevallen ook verantwoordelijk is voor het geven van preventieve tips kan ook communicatie in het algemeen aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden voor een schoorsteenveger zijn lef, doorzettingsvermogen, inzicht, controleren, zelfstandigheid, plannen en waakzaamheid. Als je als schoorsteenveger werkzaam bent als ondernemer zal je ook moeten kunnen netwerken en over een commerciële instelling moeten beschikken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als schoorsteenveger

Het arbeidsmarktperspectief als schoorsteenveger is over het algemeen redelijk goed te noemen, omdat er veel schoorsteenkanalen zijn die regelmatig schoongemaakt moeten worden. Daarnaast is het zo dat er niet veel mensen zijn, die willen werken als fulltime schoorsteenveger, waardoor er niet veel sprake is van concurrentie. Wel is het zo dat iedereen kan werken als schoorsteenveger, omdat het werken schoorsteenveger gezien moet worden als ongeschoolde arbeid. Het beroep schoorsteenveger kent verder dan ook geen echte beroepsbescherming. De doorgroeimogelijkheden als schoorsteenveger zijn over het algemeen zeer beperkt. Eigenlijk kan alleen het doorleren of het starten van een eigen schoorsteenveegbedrijf gezien worden als doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris schoorsteenveger

Een schoorsteenveger in loondienst zal afhankelijk van zijn leeftijd tussen de 1600 en 2400 euro per maand verdienen. Een zelfstandig ondernemer met het beroep schoorsteenveger kan doorgaans stukken meer verdienen, mits deze voldoende opdrachten heeft. Het verkrijgen van veel opdrachten is vaak lastig als schoorsteenveger en soms kan het nodig zijn om lange afstanden te rijden tussen de klussen door. Dit betekent dat een schoorsteenveger niet de hele dag door opdrachten kan uitvoeren, maar ook veel reistijd kwijt is.

Eigen bedrijf starten als Schoorsteenveger

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Schoorsteenveger, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Schoorsteenveger

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Schoorsteenveger bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Schoorsteenveger.

Mijnzzp.nl