Ballonvaarder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een ballonvaarder is een piloot van een luchtballon, dat aangemerkt moet worden als luchtvaartuig. Luchtballons zijn bijzondere luchtvaartuigen, omdat de ballonvaarders wel de hoogte van het luchtvaartuig kunnen beïnvloeden maar niet de richting, waarop ze vliegen, omdat dit door de wind bepaald wordt. Een luchtballon drijft dan ook met de wind mee. Een luchtballon is voorzien van een mand onder de ballon waarin de ballonvaarder en eventuele passagiers staan. Onder de luchtballon hangt een brander, die voorzien is van propaangas of LPG, waarmee de ballonvaarder de lucht in de ballon kan verhitten, zodat deze opstijgt. Als de lucht in de ballon afkoelt zakt de luchtballon. Over het algemeen maken ballonvaarders geen gebruik meer van zandzakken, zoals dit vroeger het geval was. Het zijn alleen de authentieke ballons, die gebruikmaken van helium of waterstof, die niet kunnen opstijgen zonder het lossen van zandzakken. Er bestaan verschillende luchtballons, zoals heteluchtballon, gasballons en de rozièreballon. De meest voorkomende luchtballons zijn de heteluchtballons. Het beroep of de hobby ballonvaarder is aan te merken als bijzonder beroep, omdat het ballonvaren gezien moet worden als bijzondere ervaring. Een ballonvaarder heeft in de meeste gevallen te maken met betalende passagiers, die willen genieten van het uitzicht. Ballonvluchten zijn voor veel mensen een speciaal dagje uit, omdat ze bijvoorbeeld een ballonvlucht cadeau gekregen hebben van familie of vrienden. Het zijn de ballonvaarders, die de ballonvlucht mogelijk maken en het zijn de ballonvaarders, die toezien op de veiligheid. Een ballonvaarder mag alleen opstijgen als de weersomstandigheden goed zijn en blijven. Omdat luchtballons gevoelig zijn voor thermiek (stijg- en dalwinden) vertrekken ballonvaarders altijd vroeg in de morgen of in de avond, als de kans hierop het kleinst is. Een ballonvaarder mag alleen overdag ballonvaren bij goed weer.

Een ballonvaarder is dus een piloot van een luchtballon, wat betrekking kan hebben op verschillende luchtballons. De meest voorkomende luchtballon is de heteluchtballon, die gebruikmaakt van propaangas of LPG. Een heteluchtballon kenmerkt zich meestal door zijn bolvormige bovenkant en trechtervormige opening aan de onderkant. De lucht in een heteluchtballon kan verhit worden tot ongeveer honderd graden, waardoor de ballonvaarder kan stijgen. Heteluchtballonnen kunnen zakken, omdat de lucht in de ballon afkoelt of omdat de ballonvaarder een speciaal ventiel opentrekt aan de bovenkant van de ballon, waardoor hete lucht kan ontsnappen. Over het algemeen is de gemiddelde vaarhoogte van luchtballons honderdvijftig tot driehonderd meter, omdat op deze hoogte het landschap goed te bewonderen is. Een ballonvaarder werkt niet alleen maar heeft een team van crewleden tot zijn beschikking om te kunnen ballonvaren. De crewleden helpen de ballonvaarder met het voorbereiden van de ballonvaart en houden tijdens de ballonvaart contact met de ballonvaarder, omdat ze helpen met het inpakken van de ballon. Dit betekent dat de crewleden met auto en aanhanger achter de ballonvaarder aanrijden. Daarnaast kunnen crewleden verantwoordelijke zijn voor het informeren van landeigenaren over de aanstaande landing van de luchtballon.

Ballonvaren

Het ballonvaren is vooral populair onder mensen die een bijzondere vlucht willen maken. Het grote voordeel van een luchtballon is dat mensen langer de tijd hebben om te genieten van het uitzicht. Omdat veiligheid een belangrijke rol speelt bij het ballonvaren is het zo dat ballonvaarders alleen onder de juiste weersomstandigheden mogen ballonvaren. Denk hierbij aan overdag, geen kans op onweer, geen mist, aan hoge wolken, het zicht en aan de wind, die niet te sterk mag zijn. Omdat ballonvaarder met de wind mee varen is het zo dat het ballonvaren niet koud zal aanvoelen. Een gemiddelde ballonvlucht zal minimaal een uur in beslag nemen en zal een afstand afleggen tussen de tien en twintig kilometer. In de meeste gevallen zal er verwacht worden dat passagiers na de vlucht helpen met het inpakken van de luchtballon.

Luchtballon thermiek:

Opleidingen tot ballonvaarder

Ballonvaarders moeten over een vliegbrevet beschikken om te mogen ballonvaren. Er bestaan twee brevetten, namelijk het Balloon Pilot License (BPL) en het brevet Commercial Pilot License (CPL). Beide opleidingen bestaan uit theorie- en praktijkexamens waarbij de vakken meteorologie, navigatie, communicatie en voorschriften een belangrijke rol spelen. Als ballonvaarder bestaan er verschillende ratings, die te maken hebben met de vlieguren en de verschillende luchtballons, die er zijn. Het aantal passagiers dat een ballonvaarder mag vervoeren is afhankelijk van het brevet en het aantal vlieguren van de ballonvaarder inclusief de luchtinhoud van de ballon. Zie voor meer informatie over mogelijke opleidingen de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart.

Bedrijven waar een ballonvaarder werkzaam kan zijn

Een ballonvaarder zal in de meeste gevallen werkzaam zijn als ondernemer. Daarnaast is het denkbaar dat een ballonvaarder hobbymatig actief is. Bedrijfsmatige ballonvaarders beschikken over een ballonvaartbedrijf en bieden commerciële vluchten aan. Dit soort ballonvluchten is door iedereen te boeken en moet aangemerkt worden als bijzondere activiteit.

Competenties ballonvaarder

De belangrijkste competentie van een ballonvaarder is dat je beschikt over het vliegbrevet, omdat je anders niet werkzaam mag zijn als ballonvaarder. Daarnaast moet veiligheid aangemerkt worden als belangrijke competentie. Ook zul je moeten beschikken over verantwoordelijkheidsgevoel, omdat je meestal met passagiers te maken hebt. Een andere belangrijke competentie is communicatie. Algemeen belangrijke woorden zijn inspecteren, controleren, passie, plezier, samenwerken, kennis, wet- en regelgeving, inzicht, lef, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als ballonvaarder

Arbeidsmarktperspectief van een ballonvaarder is niet van toepassing, omdat de meeste ballonvaarders werkzaam zijn als ondernemer. Daarnaast kan een ballonvaarder hobbymatig actief zijn. De doorgroeimogelijkheden van een ballonvaarder kunnen gezien worden in het opbouwen van een goede naam en het verkrijgen van meer betalende passagiers. Verdere doorgroeimogelijkheden zijn er niet echt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris ballonvaarder

Arbeidsvoorwaarden en salaris zijn niet van toepassing op een ballonvaarder, omdat ballonvaarders meestal werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. Daarnaast kan een ballonvaarder hobbymatig actief zijn. Een ballonvaarder heeft verder ook niks te maken met een mogelijk salaris. De meeste ballonvaarders vragen een vaste vergoeding per ballonvlucht.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Ballonvaarder

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Ballonvaarder bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl