Ballonvaarder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een ballonvaarder is een piloot van luchtballons, die ook aangemerkt kunnen worden als luchtvaartuig. Luchtballons zijn bijzondere luchtvaartuigen omdat de ballonvaarders wel de hoogte van het luchtvaartuig kunnen beïnvloeden maar niet de richting waarop ze vliegen, omdat dit door de wind bepaald zal worden. Een luchtballon drijft dan ook met de wind mee. Een luchtballon is een speciaal luchtvoertuig dat voorzien is van een mand onder de ballon waarin de piloot en eventuele passagiers staan. Onder de luchtballon hangt weer een brander die voorzien is van propaangas of LPG, waarmee de ballonvaarder de lucht in de ballon kan verhitten zodat deze opstijgt. Als de lucht in de ballon afkoelt zakt de luchtballon weer. Over het algemeen maken ballonvaarders geen gebruik van zandzakken meer zoals dit vroeger het geval was. Deze zijn niet meer nodig. Het zijn alleen nog de authentieke ballons die gebruik maken van helium of waterstof die niet kunnen opstijgen zonder het lossen van zandzakken. Er bestaan verschillende soorten luchtballons die ook verschillende benamingen kennen zoals heteluchtballon, gasballon en de rozièreballon. De meest bekende luchtballons zijn de heteluchtballons. Het beroep of de hobby ballonvaarder is aan te merken als een bijzonder beroep of hobby, omdat het ballonvaren gezien kan worden als een bijzondere ervaring. Als ballonvaarder zal je over het algemeen veel met passagiers te maken hebben, die ook willen genieten van het ballonvaren. Hoe een ballonvaarder precies werkzaam is kan verschillen per ballonvaarder.

Als ballonvaarder ben je een piloot van luchtballons, dat betrekking kan hebben op verschillende soorten luchtballons. De meest voorkomende luchtballon is de heteluchtballon die gebruik maakt van propaangas of LPG. Een heteluchtballon kenmerkt zich over het algemeen door zijn bolvormige bovenkant en trechtervormige opening aan de onderkant. De lucht in een heteluchtballon kan verhit worden tot ongeveer honderd graden, waardoor de ballonvaarder kan stijgen. Heteluchtballon kunnen weer zakken omdat de lucht in de ballon afkoelt of omdat de ballonvaarder een speciaal ventiel opentrekt aan de bovenkant van de ballon waardoor hete lucht kan ontsnappen. Over het algemeen is de gemiddelde vaarhoogte van luchtballons ongeveer 150 tot 300 meter, omdat op deze hoogte het landschap goed te bewonderen is.

Ballonvluchten zijn voor veel mensen een speciaal dagje uit omdat ze bijvoorbeeld een ballonvlucht cadeau hebben gekregen van familie of vrienden. Het zijn de ballonvaarders die de ballonvlucht mogelijk maken en het zijn de ballonvaarders die toezien op de veiligheid. De veiligheid heeft ook te maken met de weersomstandigheden. Een ballonvaarder mag alleen opstijgen als de weersomstandigheden goed zijn en ook blijven. Een ballonvaarder mag alleen overdag ballonvaren, niet ballonvaren bij kans op onweer, niet ballonvaren bij kans op regen en niet ballonvaren als er te veel wind is. Omdat luchtballons gevoelig zijn voor thermiek (stijg- en daalwinden) vertrekken ballonvaarders altijd vroeg in de morgen of in de avond, wanneer de kans hierop het kleinst is.

Een ballonvaarder werkt over het algemeen niet alleen maar heeft een heel team van crewleden tot zijn beschikking om te kunnen ballonvaren. De crewleden helpen de ballonvaarder met het voorbereiden van de ballonvaart en houden tijdens de ballonvaart contact met de ballonvaarder, omdat ze ook weer zullen helpen met het inpakken van de ballon. Dit betekent dat de crewleden met auto en aanhanger achter de ballonvaarder aanrijden. Daarnaast kunnen crewleden ook landeigenaren informeren over de aanstaande landing van de luchtballon.

Ballonvaarder:

Luchtballon thermiek:

Opleidingen tot ballonvaarder

Ballonvaarders moeten over een brevet beschikken om te mogen ballonvaren. Er bestaan twee verschillende soorten brevetten als ballonvaarder, namelijk het Balloon Pilot License (BPL) en het brevet Commercial Pilot License (CPL). Beide opleidingen bestaan uit theorie- en praktijkexamens waarbij de vakken meteorologie, navigatie, communicatie en voorschriften een belangrijke rol spelen. Als ballonvaarder bestaan er ook weer verschillende ratings die te maken hebben met de ervaringsuren als ballonvaarder en de verschillende ballonnen die er zijn. Het aantal passagiers dat een ballonvaarder mag vervoeren is afhankelijk van het soort brevet en het aantal ervaringsuren als ballonvaarder inclusief de luchtinhoud van de ballon. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer. Zie voor meer informatie over mogelijke opleidingen de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart.

Bedrijven waar een ballonvaarder werkzaam kan zijn

Een ballonvaarder is over het algemeen werkzaam als ondernemer en niet werkzaam voor bedrijven. Het is wel denkbaar dat ballonvaarders ook andere diensten aanbieden, afhankelijk van het soort bedrijf. Ondanks dat de meeste ballonvaarders aangemerkt kunnen worden als ondernemer is het mogelijk dat een ballonvaarder ook hobbymatig actief is. Daarnaast is het mogelijk dat een ballonvaarder andere werkzaamheden uitvoert, omdat het ballonvaren in de meeste gevallen niet gezien kan worden als fulltime functie.

Competenties ballonvaarder

De belangrijkste competentie als ballonvaarder is verantwoordelijkheidsgevoel, omdat de meeste ballonvaarders ook passagiers vervoeren. Daarnaast moet een ballonvaarder beschikken over de juiste opleidingen en professioneel zijn. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, kennis, inzicht, communicatie, samenwerken en veiligheid. Omdat een ballonvaarder meestal ook een ondernemer is moet een ballonvaarder ook over een commerciële instelling beschikken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als ballonvaarder

Arbeidsmarktperspectief als ballonvaarder is niet echt van toepassing, omdat de meeste ballonvaarders werkzaam zijn als ondernemer. De doorgroeimogelijkheden als ballonvaarder kunnen gezien worden als het opbouwen van een goede naam en het verkrijgen van meer betalende passagiers. Verder doorgroeimogelijkheden als ballonvaarder zijn er niet echt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris ballonvaarder

Arbeidsvoorwaarden en salaris zijn niet van toepassing op een ballonvaarder, omdat een ballonvaarder meestal werkzaam zal zijn als ondernemer. Het salaris is ook afhankelijk van het aantal ballonvluchten en het aantal passagiers.

Mijnzzp.nl