Calamiteitenreiniger

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een calamiteitenreiniger is een speciaal opgeleide hulpverlener c.q. schoonmaker, die ingezet wordt wanneer dit nodig is, bijvoorbeeld na een brand. Een calamiteitenreiniger is dus geen brandweerman maar een schoonmaker, die ingezet wordt om bijvoorbeeld een huis leeg te halen omdat de meubels en andere spullen tijdelijk ergens anders opgeslagen moeten worden. In de meeste gevallen zal de calamiteitenreiniger ook ingezet worden om de meubels en andere spullen schoon te maken, zodat deze mogelijk nog te redden zijn. Naast het eventueel schoonmaken van de meubels en andere goederen is het belangrijk om de rookschade te verwijderen. Daarnaast zal de calamiteitenreiniger in de meeste gevallen verantwoordelijk zijn voor het brandschadevrij maken van een woning of ander soort gebouw. Overigens kan een calamiteitenreiniger voor diverse spoedeisende zaken ingeschakeld worden, wat niet alleen bij brandschade het geval hoeft te zijn. Denk bijvoorbeeld ook aan het verwijderen van olie op een wegdek na een ongeluk, of waterschade aan of in gebouwen.

In het kort kunnen we stellen dat een calamiteitenreiniger ingezet wordt bij spoedeisende hulp, met als doel hulp te bieden en eventuele vervolgschade te verminderen of juist te voorkomen. Een calamiteitenreinigingsbedrijf zal hoofdzakelijk ingeschakeld worden door de Stichting Salvage, verzekeringsbedrijven of de brandweer om eerste hulp te bieden en om mogelijke vervolgschade te minimaliseren.

Stichting Salvage

Stichting Salvage is een onafhankelijke organisatie die is opgesteld door het Verbond van Verzekeraars, die door aangesloten brandverzekeraars ingeschakeld kan worden bij calamiteiten. Daarnaast kan de Stichting Salvage ingeschakeld worden door de brandweer of andere hulpdiensten. Welke hulp Stichting Salvage precies kan en zal bieden is per calamiteit verschillend, maar denk bijvoorbeeld aan het regelen van vervangende woonruimte, het regelen van vervangende bedrijfsruimte, goederen opslaan, goederen en gebouwen reinigen en het bieden van mogelijke emotionele ondersteuning. Salvage is een Engels benaming van wat redding c.q. beging betekent. Stichting Salvage werkt hoofdzakelijk samen met erkende reinigings- en reconditioneringsbedrijven. Wanneer het andere werkzaamheden betreft, zoals het eventueel stutten van woningen of het dichttimmeren van ramen en deuren, zal er doorgaans een beroep gedaan worden op een aannemersbedrijf.

Stichting Salvage actief na brand:

Opleidingen tot Calamiteitenreiniger

Wie een carrière ambieert als calamiteitenreiniger kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding Allround Reiniger na Calamiteiten, binnen de facilitaire dienstverlening. De Mbo-opleiding Allround Reiniger na Calamiteiten is een uitstroomrichting van de Mbo-opleiding glazenwasser/gevelreiniger, die verschillende uitstroomrichtingen kent.

Bedrijven waar een Calamiteitenreiniger werkzaam kan zijn

Een calamiteitenreiniger is doorgaans werkzaam voor erkende reinigings- en reconditioneringsbedrijven binnen de facilitaire dienstverlening. Reinigings- en reconditioneringsbedrijven zijn doorgaans gespecialiseerde schoonmaakbedrijven, die gericht zijn op speciale schoonmaakwerkzaamheden.

Competenties Calamiteitenreiniger

De belangrijkste competentie als calamiteitenreiniger is de algemene veiligheid, omdat je vaak met de gevolgen van brandschade te maken zal krijgen, zoals giftige rook of roet. De persoonlijke veiligheidsomstandigheden als calamiteitenreiniger zijn dan ook zeer belangrijk. Daarnaast is het belangrijk dat je voorzichtig om gaat met de persoonlijke spullen van andere mensen, omdat deze een grote emotionele betekenis kunnen hebben. Ook moet je als calamiteitenreiniger secuur kunnen werken, zodat na de schoonmaakwerkzaamheden er geen of zo min mogelijk brandsporen meer zijn.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als Calamiteitenreiniger

Als goed opgeleide calamiteitenreiniger zal het verkrijgen van een baan doorgaans geen probleem hoeven te zijn, omdat er redelijk veel bedrijven binnen deze branche actief zijn. Het is echter niet zo dat ieder schoonmaakbedrijf ook ingezet zal worden bij calamiteiten, omdat deze wel over een erkenning moeten beschikken. De doorgroeimogelijkheden als calamiteitenreiniger zijn beperkt zonder verdere vervolgopleiding. Wie wil doorgroeien als calamiteitenreiniger zal dus een vervolgopleiding moeten volgen binnen de facilitaire dienstverlening.

Arbeidsvoorwaarden en salaris Calamiteitenreiniger

Een calamiteitenreiniger is doorgaans qua salaris te vergelijken met een schoonmaker en zal een salaris verdienen in loondienst tussen de 1200 en 2000 euro bruto per maand, afhankelijk van de leeftijd, opleidingen en specifieke verantwoordelijkheden. In de meeste gevallen zal een calamiteitenreiniger onder de cao Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf vallen, waarin alle arbeidsomstandigheden en salaris geregeld zijn. Een calamiteitenreiniger kan overigens wel meer verdienen dan een reguliere schoonmaker, omdat de calamiteitenreiniger meestal onregelmatige werktijden heeft.

Mijnzzp.nl