Industrieel schoonmaker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep industrieel schoonmaker
Werken als industrieel schoonmaker
Wat doet een industrieel schoonmaker
Werkzaamheden industrieel schoonmaker:
Schoonmaken van leidingen en tanks:
Opleidingen tot industrieel schoonmaker
Bedrijven waar een industrieel schoonmaker werkzaam kan zijn
Competenties industrieel schoonmaker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als industrieel schoonmaker
Arbeidsvoorwaarden en salaris industrieel schoonmaker
Eigen bedrijf starten als Industrieel schoonmaker
Boekhoudprogramma vergelijken Industrieel schoonmaker

Beroep industrieel schoonmaker

Een industrieel schoonmaker is een facilitair medewerker die verantwoordelijk is voor reinigingswerkzaamheden bij verschillende soorten bedrijven. Denk hierbij aan het reinigen van installaties, het reinigen van tanks, het reinigen van machines, het reinigen van scheepsruimen en het reinigen van plafonds, wanden en vloeren van fabrieksgebouwen. Een industrieel schoonmaker is dus een schoonmaker die specifiek werkzaam is binnen de industrie. In veel gevallen zal een industrieel schoonmaker zijn schoonmaakwerkzaamheden uitvoeren door middel van een hogedrukspuit. Een industrieel schoonmaker kan dus niet zomaar vergeleken worden met een gewone schoonmaker. Als industrieel schoonmaker kan je werkzaam zijn binnen de lichte en de zware industrie. Vooral binnen de zware industrie zal een industrieel schoonmaker vaak werken met een hogedrukspuit om installaties en andere voorwerpen te reinigen. Binnen de lichtere industrie kan er ook sprake zijn van de meer gewone schoonmaakwerkzaamheden, zoals het schoonmaken van vloeren of het desinfecteren van ruimtes. De werkzaamheden van een industrieel schoonmaker zijn niet moeilijk, echter zijn ze wel aan te merken als zware werkzaamheden. Daarnaast speelt veiligheid in de meeste gevallen een belangrijke rol. Denk hierbij vooral aan het werken op hoogte en aan de industriële omgeving waarbinnen je werkzaam bent. In de meeste gevallen zal een industrieel schoonmaker aangemerkt moeten worden als allround medewerker, die inzetbaar is voor alle voorkomende schoonmaakwerkzaamheden. Denk bijvoorbeeld ook aan het schoonmaken van pijpleidingen, magazijnstellingen of aan het reinigen van gevelbekleding. Een andere benaming voor een industrieel schoonmaker is industrieel reiniger. In de praktijk is het zo dat de meeste industrieel schoonmakers ook werkzaam zijn als calamiteitenreiniger.

Werken als industrieel schoonmaker

Een industrieel schoonmaker is dus een facilitair medewerker die werkzaam is binnen de industrie. Net zo als gewone gebouwen moeten ook industriële installaties en gebouwen regelmatig gereinigd worden. Het reinigen van installaties en fabrieksgebouwen kan om verschillende redenen nodig zijn. Denk hierbij vooral aan de algemene indruk, de veiligheid en aan het waarborgen van hygiëneregels en/of voorschriften. In veel gevallen zal een industrieel schoonmaker deze reinigingswerkzaamheden uitvoeren met een hogedrukreiniger. Als industrieel schoonmaker heb je meestal zwaar werk waarvan je smerig kan worden. Het komt regelmatig voor dat industrieel schoonmakers de binnenkant van tanken moeten schoonmaken terwijl ze zuurstofmaskers of zuurstof-pakken dragen. Ook het op hoogte werken zal als industrieel schoonmaker regelmatig voorkomen. Andere werkzaamheden van een industrieel schoonmaker kunnen zijn schuimreiniging, desinfectie, schrobben, vegen of stofzuigen door middel van verschillende reinigingsmachines. De werkzaamheden van een industrieel schoonmaker kunnen niet vergeleken worden met de werkzaamheden van een gewone schoonmaker.

Wat doet een industrieel schoonmaker

De werkzaamheden van een industrieel schoonmaker komen in het kort neer op het schoonmaken van industriële omgevingen. Denk bijvoorbeeld aan het schoonmaken van pijpleidingen, het reinigen van industrietransportbanden of aan het reinigen van slachtruimtes. Andere werkzaamheden kunnen zijn het voorkomen van ongedierte door het nemen van maatregelen. Het is denkbaar dat een industrieel schoonmaker zal stralen om industriële ruimtes schoon te maken. Denk hierbij vooral aan het schoonmaken van tankruimtes. Vanzelfsprekend kan een industrieel schoonmaker ook ingezet worden voor algemene schoonmaakwerkzaamheden, zoals het reinigen van vloeren. In sommige gevallen kan een industrieel schoonmaker ook aangemerkt worden als industrieel klimmer.

Werkzaamheden industrieel schoonmaker:

  • Het boenen van vloeren en wanden.
  • Het desinfecteren van ruimtes.
  • Het schoonmaken van installaties en machines.
  • Het schoonmaken van ruimtes.
  • Het schoonmaken van tankcontainers.
  • Het werken met een hogedrukspuit.

Schoonmaken van leidingen en tanks:

Opleidingen tot industrieel schoonmaker

Voor het beroep industrieel schoonmaker bestaan geen erkende opleidingen. Over het algemeen is het beroep industrieel schoonmaker een beroep op Vmbo-niveau of op Mbo-niveau, afhankelijk van de specifieke werkzaamheden. In de meeste gevallen worden industrieel schoonmakers intern opgeleid en is het denkbaar dat een industrieel schoonmaker aanvullende veiligheidsopleidingen moet volgen, voordat hij of zij mag werken als industrieel schoonmaker. Denk bijvoorbeeld aan het behalen van het VCA-certificaat en wellicht een EHBO-cursus. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende zzp boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot een goed boekhoudpakket zzp voor de administratie. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een industrieel schoonmaker werkzaam kan zijn

Een industrieel schoonmaker is werkzaam voor gespecialiseerde schoonmaakbedrijven, die zich richten op industriële reiniging. Daarnaast kan een industrieel schoonmaker werkzaam zijn via een uitzendorganisatie. In de meeste gevallen zul je werkzaam zijn voor verschillende opdrachtgevers, zoals een petrochemische fabriek of een levensmiddelenfabriek.

Competenties industrieel schoonmaker

De belangrijkste competentie van een industrieel schoonmaker is het werken volgens de veiligheidseisen. Het werken als industrieel schoonmaker kan potentieel gevaarlijk werk betreffen. Omdat je meestal met verschillende medewerkers zal samenwerken kan communicatie aangemerkt als belangrijke competentie. Een andere belangrijke competentie is verantwoordelijkheidsgevoel, omdat het schoonmaken van industriële installaties en machines overgelaten moet worden aan de juiste vaklieden, die geen schade of andere problemen veroorzaken door de schoonmaak. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, motivatie, doorzettingsvermogen, samenwerken, energie, presteren, controleren, monitoren en plannen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als industrieel schoonmaker

Het arbeidsmarktperspectief van een industrieel schoonmaker is goed te noemen, afhankelijk van de specifieke werkzaamheden. In de meeste gevallen zal het als industrieel schoonmaker geen probleem zijn om werk te vinden. Wel kan het belangrijk zijn dat je over de juiste veiligheidsopleidingen beschikt. De doorgroeimogelijkheden van een industrieel schoonmaker moeten gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de functie ploegbaas. Een andere vervolgfunctie is het beroep calamiteitenreiniger, als je beschikt over aanvullende opleidingen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris industrieel schoonmaker

Een industrieel schoonmaker zal doorgaans onder de cao schoonmaak vallen waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een industrieel schoonmaker zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1700 en 2200 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd en verdere verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Industrieel schoonmaker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Industrieel schoonmaker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Industrieel schoonmaker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Industrieel schoonmaker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Industrieel schoonmaker.

Mijnzzp.nl