Industrieel schoonmaker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een industrieel schoonmaker is een facilitair medewerker, die verantwoordelijk is voor reinigingswerkzaamheden bij verschillende soorten bedrijven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het reinigen van installaties, het reinigen van tanks, het reinigen van machines, het reinigen van scheepsruimen en het reinigen van plafonds, wanden en vloeren van fabrieksgebouwen. Een industrieel schoonmaker is dus een schoonmaker, die specifiek werkzaam is binnen de industrie. In veel gevallen zal een industrieel schoonmaker zijn schoonmaakwerkzaamheden uitvoeren door middel van een hogedrukspuit. Een industrieel schoonmaker kan dus niet vergeleken worden met een reguliere schoonmaker. Een andere benaming voor een industrieel schoonmaker kan ook zijn industrieel reiniger. Als industrieel schoonmaker kan je werkzaam zijn binnen de lichte en de zware industrie. Vooral binnen de zware industrie zal een industrieel schoonmaker veelvuldig werken met een hogedrukspuit om bepaalde installaties en andere voorwerpen te reinigen. Binnen de lichtere industrie kan er ook sprake zijn van de meer reguliere schoonmaakwerkzaamheden, zoals het schoonmaken van vloeren of bijvoorbeeld het desinfecteren van bepaalde ruimtes. Het beroep industrieel schoonmaker moet dus vrij algemeen gezien worden, omdat er als industrieel schoonmaker ook belangrijk verschil is tussen de lichter en de zware industrie. De werkzaamheden als industrieel schoonmaker zijn over het algemeen niet aan te merken als moeilijke werkzaamheden, echter zijn ze wel aan te merken als zware werkzaamheden. Daarnaast speelt veiligheid als industrieel schoonmaker in de meeste gevallen een belangrijke rol.

Een industrieel schoonmaker is dus een reinigingsmedewerker die werkzaam is binnen de industrie. Net zo als bij reguliere schoonmaakwerkzaamheden moeten ook industriële installaties en gebouwen regelmatig gereinigd worden. Het reinigen van installaties en fabrieksgebouwen kan om verschillende redenen nodig zijn zoals bijvoorbeeld de algemene indruk van het complex maar juist ook om veilig te kunnen met de diverse installaties en vanwege mogelijke hygiëneregels c.q. voorschriften. Denk bijvoorbeeld aan een slachterij die iedere dag schoongemaakt zal moeten worden vanwege de hygiëneregels. In veel gevallen zal een industrieel schoonmaker deze reinigingswerkzaamheden uitvoeren met een hogedrukreiniger.

De werkzaamheden van een  industrieel schoonmaker kunnen niet vergeleken worden met de werkzaamheden van een reguliere schoonmaker. Als industrieel schoonmaker heb je over het algemeen zwaar werk waarvan je echt smerig kan worden. Het komt bijvoorbeeld regelmatig voor dat  industrieel schoonmakers de binnenkant van tanken moeten schoonmaken terwijl de industrieel schoonmakers speciale zuurstofmaskers of zuurstofpakken dragen. Ook het op hoogte werken zal als industrieel schoonmaker regelmatig voorkomen. Vanzelfsprekend zal daarom niet iedereen zomaar geschikt zijn om te kunnen werken als industrieel schoonmaker. Andere werkzaamheden van een industrieel schoonmaker kunnen weer zijn schuimreiniging, desinfectie, schrobben, vegen en stofzuigen door middel van verschillende reinigingsmachines. Welke machines een industrieel schoonmaker precies gebruikt en welke werkzaamheden een industrieel schoonmaker precies uitvoert kan verschillen per opdracht.

Werkzaamheden industrieel schoonmaker:

  • Het boenen van vloeren en wanden
  • Het desinfecteren van ruimtes
  • Het schoonmaken van installaties en machines
  • Het schoonmaken van ruimtes
  • Het schoonmaken van tankcontainers
  • Het werken met een hogedrukspuit

Schoonmaken van leidingen en tanks:

Industrieel reiniger:

Opleidingen tot industrieel schoonmaker

Voor het beroep industrieel schoonmaker bestaan geen erkende opleidingen. Over het algemeen is het beroep industrieel schoonmaker een beroep op Vmbo-niveau of op Mbo-niveau, afhankelijk van de specifieke werkzaamheden. In de meeste gevallen worden industrieel schoonmakers intern opgeleid en is het denkbaar dat een industrieel schoonmakers aanvullende veiligheidsopleidingen moet volgen, voordat hij of zij mag werken als industrieel schoonmaker. Denk bijvoorbeeld aan het behalen van het VCA-certificaat en wellicht een EHBO-cursus. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een industrieel schoonmaker werkzaam kan zijn

Een industrieel schoonmaker is werkzaam voor gespecialiseerde schoonmaakbedrijven die zich richten op industriële reiniging. Als industrieel schoonmaker ben je vanzelfsprekend op verschillende locaties werkzaam en kan het voorkomen dat er enkele dagen overnacht zal moeten worden afhankelijk van de afstand en soort werkzaamheden. Over het algemeen zal een industrieel schoonmaker dus werkzaam zijn binnen fabrieken.

Competenties industrieel schoonmaker

De belangrijkste competentie van een industrieel schoonmaker is het werken volgens de veiligheidseisen. Het werken als industrieel schoonmaker kan potentieel gevaarlijk werk betreffen. Omdat je meestal met diverse medewerkers samen zal werken kan ook communicatie aangemerkt als belangrijke competentie. Een andere belangrijke competentie is verantwoordelijkheidsgevoel, omdat het schoonmaken van industriële installaties en machines alleen overgelaten kan worden aan de juiste vaklieden, die geen schade of andere problemen zullen veroorzaken door de schoonmaakwerkzaamheden. Algemeen belangrijke woorden als industrieel schoonmaker zijn inzicht, doorzettingsvermogen, samenwerken, energie, presteren, controleren, monitoren en kennis.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als industrieel schoonmaker

Het arbeidsmarktperspectief als industrieel schoonmaker is over het algemeen goed te noemen, afhankelijk van de specifieke werkzaamheden. In de meeste gevallen zal het als industrieel schoonmaker geen probleem zijn om werk te vinden, omdat er veel verschillende soorten bedrijven bestaan binnen de facilitaire dienstverlening. Wel is het denkbaar dat een industrieel schoonmaker over een rijbewijs moet beschikken. De doorgroeimogelijkheden als industrieel schoonmaker moeten gezien worden in het opbouwen van werkervaring en eventuele aanvullende opleidingen waardoor doorgroeimogelijkheden ontstaan. Een mogelijke vervolgfunctie als industrieel schoonmaker is het beroep calamiteitenreiniger, als je beschikt over aanvullende opleidingen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris industrieel schoonmaker

Een industrieel schoonmaker zal doorgaans onder de CAO schoonmaak vallen waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een industrieel schoonmaker zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1700 en 2200 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd en verdere verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl