Reachtruckchauffeur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep reachtruckchauffeur
Wat doet een reachtruckchauffeur
Verschil heftruck en reachtruck
Taken als reachtruckchauffeur:
Film: Baan als reachtruckchauffeur:
Film: Wat is een reachtruck:
Opleidingen tot reachtruckchauffeur
Bedrijven waar een reachtruckchauffeur werkzaam kan zijn
Competenties reachtruckchauffeur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als reachtruckchauffeur
Arbeidsvoorwaarden en salaris reachtruckchauffeur
Eigen bedrijf starten als Reachtruckchauffeur
Boekhoudprogramma vergelijken Reachtruckchauffeur

Beroep reachtruckchauffeur

Een reachtruckchauffeur rijdt op een reachtruck om zware goederen in een magazijn te stapelen en te verplaatsen. De ruimte om te manoeuvreren is maar beperkt, zodat de reachtruckchauffeur behendig met de reachtruck dient te zijn. Naast het rijden, stapelen en verplaatsen van goederen zijn er ook andere werkzaamheden die tot de functie behoren. Bijvoorbeeld het meehelpen met het laden en lossen net als het assisteren bij andere taken in het magazijn. Het gaat dan onder meer om het in ontvangst nemen van goederen net als het uitvoeren van controles. Ook het beheer van de voorraad is even van de taken net als het voorbereiden van orders. Bij een reachtruck en de genoemde werkzaamheden denk je misschien aan een heftruck als vergelijkbaar voertuig. Beide voertuigen zijn echter anders uitgevoerd. Een reachtruck is bijvoorbeeld veel compacter in vergelijking met een heftruck en daardoor perfect om in beperkte ruimtes mee te rijden. Een reachtruckchauffeur bedient de reachtruck op verschillende manieren. Er is bijvoorbeeld sprake van een mast die in de hoogte uit te schuiven is. Een reachtruckchauffeur voert de werkzaamheden voor het stapelen en verplaatsen van goederen doorgaans uit in magazijnen met hoge stellingen. De zitpositie is ook anders in vergelijking met een heftruck. De chauffeur zit namelijk in een zijwaartse positie op de reachtruck. De reachtruckchauffeur heeft een verantwoordelijke taak en vormt een belangrijke schakel in het logistieke proces. Binnen grote loodsen en magazijnen is het logistieke proces doorgaans op eenzelfde manier vormgegeven. Dat maakt dat een chauffeur van een reachtruck over het algemeen in alle branches met magazijnen of opslagloodsen werkzaam kan zijn.

Wat doet een reachtruckchauffeur

Een reachtruckchauffeur voert werkzaamheden uit die vergelijkbaar zijn met andere beroepen. Alleen het voertuig verschilt bijvoorbeeld ten aanzien van de werkzaamheden van een heftruckchauffeur. Het beroep is overigens in breder verband ook te vergelijken met de functie van logistiek medewerker of loodsmedewerker. Het stapelen en verplaatsen van goederen is weer te vergelijken met werkzaamheden die een orderpicker uitvoert. Of met een expediteur die goederen verzamelt en gereedmaakt voor verzending naar het buitenland. Aangezien een magazijn doorgaans de werkomgeving vormt, is er eveneens sprake van het werkzaam zijn in de functie van magazijnmedewerker. Een reachtruckchauffeur voert de werkzaamheden zelfstandig uit, maar maakt wel onderdeel uit van een team. Bovendien is er sprake van het werkzaam zijn onder de leiding van een logistiek manager. Of van het werkzaam zijn onder een teamleider of ploegbaas.

Verschil heftruck en reachtruck

Er zijn meerdere verschillen op te merken tussen heftrucks en reachtrucks. De zitpositie is daarbij een van de opvallende verschillen. De bestuurder van een reachtruck zit namelijk dwars op het voertuig en een heftruckchauffeur zit in een rechte positie. Een reachtruckchauffeur zit bovendien niet alleen zijwaarts, maar rijdt ook in deze positie. Een ander opmerkelijk verschil is de omvang tussen beide voertuigen. Een heftruck is groter en de compacte uitvoering van een reachtruck maakt het manoeuvreren in kleine ruimtes mogelijk. Bijvoorbeeld in een smalle gang in het magazijn, waar aan beide kanten hoge stellingen met zware goederen staan opgesteld. Ook ten aanzien van het contragewicht zijn er verschillen te benoemen. Het contragewicht zit bij een reachtruck in het midden van het voertuig en betreft de tractiebatterij. Bij een heftruck bevindt het contragewicht zich aan de achterzijde van het voertuig en is er sprake van een verbrandingsmotor of elektromotor. Bij een verbrandingsmotor is er sprake van brandstof in de vorm van diesel of LPG. Verder bevindt de mast zich aan de voorkant op een heftruck en daarop zijn uiteenlopende hulpstukken te bevestigen. Bij een reachtruck is er sprake van een uitschuifbare mast. Een heftruck is onder meer geschikt om buiten te gebruiken, zoals voor het verplaatsen van stenen of machines. Een reachtruck is bij uitstek geschikt voor compact gebruik.

Taken als reachtruckchauffeur:

  • Besturen van de reachtruck.
  • Verplaatsen van goederen.
  • Stapelen van producten.
  • Manoeuvreren in smalle paden.
  • Laden en lossen.
  • Goederen in ontvangst nemen.
  • Producten controleren.
  • Inventariseren van goederen.
  • Voorbereiden van orders.
  • Beheer van de voorraad.
  • Rapporteren aan leidinggevende.

Film: Baan als reachtruckchauffeur:

Film: Wat is een reachtruck:

Opleidingen tot reachtruckchauffeur

Er is een specifieke opleiding tot reachtruckchauffeur. Het gaat bij deze functie en opleiding om op een veilige en verantwoorde manier te rijden met het voertuig. De opleiding duurt maar een dag en voorziet in de mogelijkheid om het reachtruck certificaat te behalen. Een andere eis om aan de slag te gaan als reachtruckchauffeur is vaak het behalen van VCA. Dit certificaat staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Je leert bepaalde werkmethodes aan om veilig en gezond te werken. Met het behalen van VCA laat je zien dat je bewust bent van de werkrisico’s. Je hoeft om reachtruckchauffeur te worden verder geen specifieke vooropleiding te hebben. Het is overigens wel een pluspunt als je het diploma hebt behaald van de opleiding tot logistiek medewerker. Het is belangrijk dat je de administratie bijhoudt als je gaat werken als zzp'er. Dit kan het beste gedaan worden met een online boekhoudpakket.

Bedrijven waar een reachtruckchauffeur werkzaam kan zijn

Er zijn allerlei bedrijven binnen uiteenlopende branches waarin er vraag is naar reachtruckchauffeurs. Bijvoorbeeld bij een groot distributiecentrum van een webwinkel. Of in een magazijn van een online supermarkt. Ook zijn er uiteraard groothandels waar je als reachtruckchauffeur aan de slag kan. Dat geldt eveneens bij expediteurs. Het is mogelijk om in dienst te treden bij een bedrijf, zoals een webwinkel of een supermarkt. Er zijn echter ook veel uitzendbureaus waar je als reachtruckchauffeur voor kan werken. Dat heeft onder meer te maken met piekmomenten. Voor kerst is het bijvoorbeeld extra druk in distributiecentra van webshops. In dat geval schakelen bedrijven vaak uitzendbureaus in om met extra reachtruckchauffeurs de tijdelijk piek te verwerken. Bedrijven waar reachtruckchauffeurs werken zijn doorgaans actief in het transport of logistiek.

Competenties reachtruckchauffeur

Een van de belangrijkste competenties van een reachtruckchauffeur is de reactiesnelheid. Daarnaast speelt het inschattingsvermogen een grote rol net als de snelheid in het algemeen. De reachtruckchauffeur dient ook zelfstandig te werken en over verantwoordelijkheidsgevoel te beschikken. Het is eveneens van belang dat de reachtruck chauffeur over een goede fysieke gezondheid beschikt en een goed zicht heeft. Daarnaast zijn competenties als flexibiliteit, nauwkeurigheid en oog voor veiligheid van belang voor dit beroep.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als reachtruckchauffeur

De markt voor consumentengoederen en B2B markt is groot. De sector voor transport en logistiek ziet er voor wat betreft de toekomst gunstig uit. De doorgroeimogelijkheid binnen de eigen werkzaamheden van een reachtruckchauffeur zijn beperkt. Het is wel mogelijk om je te ontwikkelen en door te groeien naar de functie van teamleider of ploegbaas. Zo is het ook mogelijk om binnen het team de plaats van supervisor in te nemen. In dat geval ben je verantwoordelijk voor de aansturing van alle logistieke medewerkers.

Arbeidsvoorwaarden en salaris reachtruckchauffeur

Het salaris van een reachtruckchauffeur bevindt zich doorgaans tussen de range van 1.700 euro en 2.500 euro bruto per maand. Het salaris neemt toe indien er sprake is van opgedane werkervaring. Ook is het salaris afhankelijk van het aantal gewerkte uren. Het is namelijk zo dat de functie van reachtruckchauffeur zowel fulltime als parttime te vervullen is. Het salaris is ook nog afhankelijk van het type dienstverband. Bijvoorbeeld of er sprake is van het werken in ploegendiensten. In dat geval is er namelijk een ploegentoeslag van toepassing over de gewerkte uren. Het komt regelmatig voor dat er sprake is van een tweeploegendienst, maar fulltime dagdiensten zijn eveneens beschikbaar. De overige arbeidsvoorwaarden zijn onder meer afhankelijk van de specifieke branche. Er zijn bijvoorbeeld cao’s van toepassing voor verschillende sectoren, waarin voorwaarden zijn opgenomen ten aanzien van de reiskostenvergoeding. Zo zijn er ook specifieke voorwaarden met betrekking tot de ploegendienst vergoeding en aantal vakantiedagen.

Eigen bedrijf starten als Reachtruckchauffeur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Reachtruckchauffeur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Reachtruckchauffeur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Reachtruckchauffeur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Reachtruckchauffeur.

Mijnzzp.nl