Loodsmedewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep loodsmedewerker
Werken in de logistiek
Werken als loodsmedewerker
Wat doet een loodsmedewerker:
Film: Baan als loodsmedewerker:
Film : Distributiecentrum:
Opleidingen tot loodsmedewerker
Bedrijven waar een loodsmedewerker werkzaam kan zijn
Competenties loodsmedewerker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als loodsmedewerker
Arbeidsvoorwaarden en salaris loodsmedewerker
Eigen bedrijf starten als Loodsmedewerker
Boekhoudprogramma vergelijken Loodsmedewerker

Beroep loodsmedewerker

Een loodsmedewerker voert verschillende taken uit die doorgaans betrekking hebben op de logistiek van goederen binnen een ruimte. Bijvoorbeeld met een verantwoordelijkheid voor het laden en lossen van goederen in en uit vrachtwagens. Een andere taak van een loodsmedewerker is het splitsen en uitsorteren van vracht. Het is ook mogelijk dat een loodsmedewerker zich vooral bezighoudt met het verzamelen van goederen in een loods om deze vervolgens klaar te maken voor verzending. Het beroep van loodsmedewerker is daarom divers van aard. De branche waarbinnen een loodsmedewerker werkt, bepaalt voor een groot deel wat de exacte werkzaamheden zijn. Verder is het zo dat loodsmedewerkers regelmatig in ploegendiensten werken. Het kan dan gaan om tweeploegendiensten, maar drieploegendiensten komen eveneens voor. Bovendien is er doorgaans sprake van een compleet team, zodat samenwerken onderdeel uitmaakt van het beroep. Loodsmedewerkers hebben een belangrijke functie als schakel in een compleet logistiek proces. In de branche van de voedingsmiddelenindustrie is het bijvoorbeeld belangrijk om producten te controleren en op de houdbaarheidsdatum te letten. Naast uitvoerende werkzaamheden heeft een loodsmedewerker contact met bijvoorbeeld leveranciers en vrachtwagenchauffeurs. Daarbij hangt de exacte taak weer af van de functie en invulling van het beroep loodsmedewerker. Het komt ook voor dat loodsmedewerkers aan de lopende band staan om goederen te sorteren en de werkzaamheden zich daartoe beperken. Er zijn wat dat betreft allerlei manieren om invulling en uitvoering te geven aan het beroep van loodsmedewerker. Het komt ook voor dat loodsmedewerkers niet alleen laden, lossen en sorteren, maar ook gegevens moeten bijhouden in computersystemen.

Werken in de logistiek

Het beroep van loodsmedewerker is overigens ook meer te specificeren naar bepaalde functies, zoals naar orderpicker. In dat geval is de loodsmedewerker verantwoordelijkheid voor het bij elkaar zoeken van bestellingen. Na het verzamelen van de bestellingen verpakt de orderpicker deze om ze klaar te maken voor de verzending. Een loodsmedewerker kan echter ook als medewerker bouwmaterialenhandel werkzaam zijn. Of als groothandelaar bouw. Zo zijn er meerdere branches, waarin een loodsmedewerker het beroep uitvoert. Naast de bouw is het mogelijk om bijvoorbeeld als groothandelaar horeca te werken. Indien een loodsmedewerker in een magazijn werkt, is er ook wel sprake van de functie van magazijnmedewerker. Zo is het ook mogelijk dat de loodsmedewerker in dat geval taken uitvoert als heftruckchauffeur. In de transportsector is er wat dat betreft eerder sprake van het uitvoeren van de taken van een logistiek medewerker.

Werken als loodsmedewerker

Een loodsmedewerker is afhankelijk van de exacte uitvoering van taken ook wel actief als rangeerder. In deze situatie heeft de loodsmedewerker een extra taak als het gaat om het verplaatsen van containers en vrachtwagens. Daarnaast kan een loodsmedewerker te maken hebben met luchtvracht. Luchtvracht moet aan strenge eisen voldoen voordat dit getransporteerd kan worden. Dit kan ook betrekking hebben op dieren, zoals paarden. Loodsmedewerkers hebben doorgaans te maken met medewerkers die andere functies vervullen. Bijvoorbeeld met baliemedewerkers, maar ook met een logistiek manager of met een bedrijfsleider.

Wat doet een loodsmedewerker:

  • Laden en lossen
  • Goederen sorteren
  • Goederen stickeren
  • Orders verzamelen
  • Orders verzenden
  • Retourgoederen verwerken
  • Controleren van producten
  • Goederen scannen
  • Verplaatsing van goederen
  • Bijhouden van administratie
  • Voortgang bewaken
  • Voorraad inventariseren
  • Opruimen en schoonmaken
  • Heftruck bedienen

Film: Baan als loodsmedewerker:

Film : Distributiecentrum:

Opleidingen tot loodsmedewerker

Een algemene opleiding tot loodsmedewerker ontbreekt, maar er zijn zeker opleidingen die een uitstekende basis vormen. Bijvoorbeeld in de vorm van een opleiding tot magazijnmedewerker. Zo is het eveneens mogelijk om een opleiding tot logistiek medewerker te volgen en uiteindelijk als loodsmedewerker aan de slag te gaan. Loodsmedewerkers hebben vaak een streepje voor als zij in het bezit zijn van een heftruckdiploma. Om dat diploma te verkrijgen is het nodig om een opleiding tot heftruckchauffeur te volgen. Wanneer je als zelfstandige gaat werken, dien je ook de boekhouding bij te houden. Het is raadzaam om verschillende boekhoudprogramma's te vergelijken om tot het beste boekhoudpakket te kunnen komen.

Bedrijven waar een loodsmedewerker werkzaam kan zijn

Er zijn in de eerste plaats al enorm veel verschillende branches, waar loodsmedewerkers nodig zijn. Denk bijvoorbeeld maar aan een postsorteercentrum waar de loodsmedewerker pakjes moet sorteren. Of aan een groothandel voor verfmaterialen of aan een groothandel voor horecaproducten. Een bouwmarkt is eveneens een voorbeeld van een bedrijf waar een loodsmedewerker een belangrijke taak te vervullen heeft. Bijvoorbeeld door bouwmaterialen te laden en te lossen en op de juiste plek te zetten. Het bijhouden van voorraadbeheer maakt in dat geval mogelijk ook deel uit van de werkzaamheden. Zo is het ook mogelijk dat een loodsmedewerker aan de slag gaat bij een verhuurbedrijf. Bijvoorbeeld bij een verhuurbedrijf van horecameubilair, machines of gereedschappen. Bij een expediteur zijn loodsmedewerkers onmisbaar, net als in distributiecentra van webwinkels en supermarkten. Loodsmedewerkers werken ook veel in opdracht van een uitzendorganisatie. Bijvoorbeeld om op tijdelijke basis ingezet te worden tijdens extra drukke tijden, zoals rond kerst. Daarnaast zijn er in de luchtvaart allerlei bedrijven actief, waar loodsmedewerkers eveneens nodig zijn. Bijvoorbeeld om luchtvracht te verwerken of om als bagagemedewerker te opereren.

Competenties loodsmedewerker

Een loodsmedewerker dient voor een goede uitvoering van de functie over meerdere competenties te beschikken. Loodsmedewerkers verrichten fysieke werkzaamheden en daarom is in de eerste plaats een goede fysieke conditie van belang. Het laden en lossen kost fysieke kracht, net als dat een orderpicker veel moet lopen en daarom over een goede conditie moet beschikken. Dat geldt overigens ook voor een loodsmedewerker die aan de lopende band staat. Die moet fysiek in staat zijn om langdurig achterelkaar te staan. Een loodsmedewerker moet daarnaast van aanpakken weten en bovendien nauwkeurig werken. Naast de zelfstandigheid in het beroep van loodsmedewerker is het zeer wenselijk dat er sprake is van kwaliteit op het gebied van samenwerking. Een zelfstandig teamplayer zijn, is dan ook een van de competenties. Verder dient de loodsmedewerker altijd de veiligheid in acht te nemen en de nodige motivatie te hebben om de werkzaamheden vol te houden. Gelet op de samenstelling van teams en werkrelaties is het vaak ook wenselijk om de Engelse taal machtig te zijn.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als loodsmedewerker

Een loodsmedewerker heeft een uitstekend arbeidsmarktperspectief. Vooral ook omdat er altijd sprake is van logistiek van goederen. Zo moeten supermarkten altijd worden bevoorraad, net als horecagelegenheden en bouwmarkten en alle andere winkels. Ook is er nog altijd sprake van een groei van online bestellingen, zodat ook daarin een prima toekomst ligt voor de loodsmedewerker. In het beroep van loodsmedewerker zijn er eveneens mogelijkheden om door te groeien. Bijvoorbeeld door ervaring op te doen en door te groeien naar de functie van ploegbaas, laadmeester of teamleider. Zo zijn er ook mogelijkheden om binnen de logistiek uit te groeien naar logistiek manager.

Arbeidsvoorwaarden en salaris loodsmedewerker

De arbeidsvoorwaarden en het salaris van de loodsmedewerker zijn afhankelijk van de specifieke branche en van de opleiding en werkervaring. Het gemiddelde salaris loopt dan ook sterk uiteen met bedragen tussen 1.700 euro bruto en 2.500 euro bruto per maand. Indien een loodsmedewerker in ploegendienst werkt, is er sprake van een toeslag. Het loont dan ook om bijvoorbeeld in de nacht te werken of ook in het weekend de functie van loodsmedewerker te vervullen. Voor wat betreft de branche geldt dat er diverse cao’s van toepassing zijn. Werk je bijvoorbeeld als loodsmedewerker in het beroepsgoederenvervoer dan is de cao Beroepsgoederenvervoer van toepassing. De secundaire arbeidsvoorwaarden staan meestal vast. Heb je ervaring en een gerichte opleiding in de branche dan valt er uiteraard te onderhandelen over het startsalaris en over de secundaire arbeidsvoorwaarden.

Eigen bedrijf starten als Loodsmedewerker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Loodsmedewerker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Loodsmedewerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Loodsmedewerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Loodsmedewerker.

Mijnzzp.nl