Opleiding tot Heftruckchauffeur

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauNiet van toepassing
NiveauCursus & Opleiding
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Opleiding heftruckchauffeur

Er bestaan geen specifieke opleidingen via reguliere scholen voor het beroep heftruckchauffeur. Wie specifiek op zoek is naar een opleiding als heftruckchauffeur zal al snel uitkomen bij externe trainers of opleiders, die cursussen aanbieden voor mensen die als heftruckchauffeur werken of gaan werken. Er bestaan tegenwoordig verschillende soorten opleidingen als heftruckchauffeur, omdat er ook verschillende soorten heftrucks bestaan. De meest bekende heftruck is natuurlijk de vorkheftruck, die bij de meeste bedrijven wel voorkomt. Tijdens deze cursus is er onder andere veel aandacht voor Arbo-regels en het veilig kunnen bedienen van een heftruck. De meeste cursussen zullen hoogstens één dag in beslag nemen. Het is tegenwoordig verplicht om het vorkheftruck certificaat te behalen, of ander soort certificaat wanneer het om een ander soort heftruck gaat. Wie toch op zoek is naar een echte opleiding kan kiezen voor de Mbo-opleiding logistiek medewerker, die gezien kan worden als de basisopleiding binnen de transport en logistiek. Gedurende deze opleiding zal je over het algemeen vier dagen in de week werken en één dag in de week naar school gaan voor de theorieles. Het is echter als heftruckchauffeur niet ongebruikelijk dat iemand helemaal geen specifieke opleiding binnen de transport en logistiek genoten heeft. Dit laat natuurlijk niet weg dat het volgen van een basisopleiding wel aan te raden is als heftruckchauffeur. Tijdens de Mbo-opleiding logistiek medewerker leer je onder andere hoe goederenstromen precies lopen bij een expediteur en hoe deze verwerkt worden.

Opleidingsduur en niveau heftruckchauffeur

Er bestaan geen echte opleidingen voor het beroep heftruckchauffeur maar natuurlijk wel cursussen, die meestal binnen één dag afgerond kunnen worden. Het behalen van het heftruck certificaat is tegenwoordig verplicht en de meeste nieuwe heftruckchauffeurs worden door hun werkgever doorverwezen. Zoals eerder aangeven is het beroep heftruckchauffeur wel een onderdeel van de Mbo-opleiding logistiek medewerker.

Vervolgopleidingen heftruckchauffeur

Er bestaan geen echte vervolgopleidingen voor het beroep heftruckchauffeur. Wel bestaan er vervolgopleidingen na de afgeronde Mbo-opleiding logistiek medewerker, zoals een passende Mbo-opleiding op niveau drie.

Vooropleiding heftruckchauffeur

Over het algemeen worden er geen specifieke vooropleidingen verwacht voor het beroep heftruckchauffeur, maar is het certificaat/diploma heftruckchauffeur natuurlijk welkom. Daarnaast kan het zijn dat een werkgever minimaal een Vmbo-diploma verwacht of de Mbo-opleiding logistiek medewerker. Wanneer je de opleiding logistiek medewerker wil volgen zal je over het algemeen een Vmbo-diploma moeten bezitten of een gelijkwaardige opleiding.

Mijnzzp.nl