Opleiding tot Motormonteur

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau drie
VooropleidingVmbo-diploma, Havo of Vwo
VooropleidingMotorfietstechnicus (Mbo 2)
VervolgopleidingFiliaalmanager (Mbo 4)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding allround motormonteur

Wie graag aan motors wil sleutelen kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding eerste motorfietstechnicus, wat gezien moet worden als de allround opleiding tot motormonteur. Tijdens de Mbo-opleiding eerste motorfietstechnicus leer je zelfstandig het vaststellen van mogelijke problemen aan motorfietsen, het uitvoeren van inspecties en onderhoudsbeurten geven. Daarnaast heb je als eerste motorfietstechnicus een grote adviserende rol naar klanten toe op het gebied van onderhoud en veiligheid. De werkzaamheden als eerste motorfietstechnicus kunnen ook gecombineerd worden met een eventuele winkel, waar motoren en accessoires verkocht worden zodat je niet alleen een motorfietstechnicus bent maar ook een verkoopspecialist bent. Over het algemeen zal je tijdens de opleiding vier dagen in de week werken en volg je één dag in de week theorieles op school. Gedurende de opleiding zal je verschillende praktijkexamens moeten afleggen die samen met de theorie-examens het uiteindelijke diploma eerste motorfietstechnicus vormen. De meeste motorzaken hebben tegenwoordig speciaal opgeleide leermeesters in dienst, die leerlingen begeleiden tijdens het werk en hun opleiding. Tijdens de schoollessen is er onder meer aandacht voor de vakken autotechniek, Nederlands, ICT en beroepshouding.

Opleidingsduur en niveau allround motormonteur

De Mbo-opleiding eerste motorfietstechnicus zal over het algemeen drie jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau drie. De opleiding eerste motorfietstechnicus is over het algemeen niet heel moeilijk, maar vraagt wel veel inzicht, zelfzelfstandigheid en doorzettingsvermogen van de leerlingen.

Vervolgopleidingen allround motormonteur

Na de afgeronde Mbo-opleiding eerste motorfietstechnicus niveau drie is het automatisch mogelijk om door te groeien tot een Mbo-opleiding niveau vier. Er bestaan diverse vervolgopleidingen waaruit gekozen kan worden, zoals de Mbo-opleiding werkvoorbereider of filiaalleider op niveau vier. Er bestaan geen specifieke vervolgopleidingen gericht op motoren, omdat de Mbo-opleiding eerste motorfietstechnicus het hoogste haalbare is qua opleiding.

Vooropleiding allround motormonteur

De meeste vakscholen zien het liefst een afgeronde Mbo-opleiding motorfietstechnicus niveau twee, voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding eerste motorfietstechnicus niveau drie. Wanneer je beschikt over een andere opleiding of diploma kan het zijn dat er eerst een intakegesprek gehouden zal worden om te bekijken wat de mogelijkheden zijn. Het is wel raadzaam om eerst de Mbo-opleiding motorfietstechnicus niveau twee te volgen, omdat deze opleiding je alle basisvaardigheden zal leren.

Mijnzzp.nl