Logo en huisstijl ontwerper

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een logo en huisstijl ontwerper is gespecialiseerd in het bedenken, ontwerpen en maken van huisstijlen zoals logo's, briefpapier en andere media-uitingen. De meeste experts die huisstijlen ontwerpen verzorgen ook andere media-uitingen, zoals het grafisch ontwerpen en bouwen van een website. Het hebben van een herkenbare bedrijfsuiting is voor startende en bestaande ondernemers belangrijk, omdat dit het visitekaartje is voor de buitenwereld. Het bedenken, ontwerpen en maken van een krachtige huisstijl met logo is voor veel ondernemers niet makkelijk, omdat de beeldvorming alles bepalend is. Een verkeerde huisstijl en logo kan voor een bedrijf in het nadeel werken. De meeste ondernemers kiezen er dan ook voor om een ontwerp te laten ontwerpen omdat dit nu eenmaal specialistenwerk is.

Een huisstijl en logo zijn een beeldbepalende visuele identiteit die op een consequente manier doorgevoerd moet worden. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van vaste kleuren, vaste schrijfwijze en het gebruik van zelfde lettertype en opmaak. Ook is de uitstraling van een huisstijl belangrijk, omdat deze bijvoorbeeld een bepaalde doelgroep moet aanspreken. Over het algemeen zal een logo en huisstijl ontwerper eerst met zijn cliënt de verwachtingen en het budget doorspreken, voordat deze aan de slag gaat. Binnen dit gesprek is het belangrijk om er achter te komen welke doelgroep aangesproken moet worden en hoe deze het beste aangesproken kan worden.

Het laten ontwerpen van een huisstijl en logo is meestal de moeite waard, omdat de kosten niet opwegen tegen de baten. Het herkenbaar zijn als bedrijf is belangrijk en zal meestal alleen maar geld opleveren op den duur. De prijzen voor het ontwerpen van een huisstijl en logo zijn niet zomaar aan te geven, omdat deze afhankelijk zijn van diverse factoren zoals het doel van een huisstijl, het aantal medewerkers van het bedrijf en het eventueel reclame maken als bedrijf om de nieuwe huisstijl onder de aandacht te brengen.

Logo en huisstijl ontwerpen:

Opleidingen tot logo en huisstijl ontwerper

De meest passende opleiding als huisstijl ontwerper is de Mbo-opleiding Grafisch Vormgever of de Hbo-opleiding Communication & Multimedia Design (CMD). Daarnaast is het denkbaar dat een logo en huisstijl ontwerper andere diensten zal aanbieden, zoals het ontwerpen en bouwen van websites. Dit kan natuurlijk wel per persoon en bedrijf verschillen.

Bedrijven waar een logo en huisstijl ontwerper werkzaam kan zijn

Een logo en huisstijl ontwerper werkt over het algemeen voor een ontwerpbureau of reclamebureau. Binnen dit vakgebied zijn er redelijk veel zelfstandig ondernemers actief die wellicht, zoals eerder omschreven, meerdere diensten kunnen aanbieden.

Competenties logo en huisstijl ontwerper

De belangrijkste competentie als logo en huisstijl ontwerper is creativiteit, omdat je steeds weer met nieuwe pakkende ontwerpen zal moeten komen. Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende kennis bezit van computers en de diverse softwareprogramma's waar je gebruik van zal maken tijdens je werkzaamheden. Als logo en huisstijl ontwerper krijg je veel met klanten te maken die bepaalde wensen hebben. Het bezitten van goede communicatieve vaardigheden is dan ook zeer belangrijk als vormgever.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als logo en huisstijl ontwerper

Het arbeidsmarktperspectief als logo en huisstijl ontwerper is over het algemeen prima te noemen, omdat er steeds nieuwe bedrijven bij komen en bestaande bedrijven soms ook veranderingen doorvoeren in hun huisstijl. De doorgroeimogelijkheden als logo en huisstijl ontwerper zijn sterk afhankelijk van je werkgever en je eigen inzet. Maar natuurlijk kan ook het starten van je eigen bedrijf gezien worden als doorgroeien. Wel kan het belangrijk zijn om meer diensten aan te bieden dan alleen het ontwerpen van huisstijlen en logo's, zodat je meer opdrachten kunt binnenhalen. Denk hierbij ook aan het ontwerpen en bouwen van websites.

Arbeidsvoorwaarden en salaris logo en huisstijl ontwerper

Als logo en huisstijl ontwerper val je doorgaans onder de CAO grafimedia, waarbinnen alle arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een logo en huisstijl ontwerper met een Hbo-opleiding zal doorgaans een salaris verdienen tussen 1800 en 3500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleiding en verantwoordelijkheden. Een logo en huisstijl ontwerper werkzaam als zelfstandig ondernemer kan doorgaans meer verdienen dan in loondienst. Echter is het wel belangrijk om voldoende opdrachten binnen te halen, wat soms lastig kan zijn door de grote concurrentie op de markt. De meeste logo en huisstijl ontwerpers werken met vaste prijzen en niet per uur. Dit kan natuurlijk wel per bedrijf verschillen.

Mijnzzp.nl