Kerstman

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

De Kerstman is een bijzondere man die ieder jaar spontaan langskomt tijdens de kerstperiode om cadeautjes te geven aan kinderen en volwassenen. De Kerstman is dan ook een belangrijk onderdeel van de kersttraditie in Nederland en vele andere landen. Als Sinterklaas ons land verlaten heeft om terug te gaan naar het warme Spanje komt de Kerstman al snel naar ons koude landje. Waar de Kerstman precies vandaan komt weet niemand, maar de Amerikanen denken dat hij ergens op de Noordpool woont en de Denen denken juist dat de Kerstman ergens in Groenland woont. Eigenlijk weet niemand precies waar de Kerstman woont. Ondanks dat de Kerstman maar een korte periode onder de mensen verblijft is de Kerstman het hele jaar druk met het bedenken en maken van nieuwe cadeautjes voor het volgende jaar. De Kerstman is een bijzonder man, omdat de Kerstman niet met het vliegtuig naar Nederland hoeft te komen. Dit is het geval omdat de Kerstman gebruik kan maken van zijn slee. Deze slee wordt voortgetrokken door acht rendieren die kunnen vliegen. De rendieren zijn heel bekend maar voor de zekerheid zullen wij hier nog even de namen noemen: Comet, Cupid, Dancer, Dasher, Donder, Prancer, Rudolp en Vixen. Omdat de Kerstman ieder jaar veel cadeautjes uitdeelt heeft hij hulp van elfen. Deze elfen werken op de thuisbasis van de Kerstman. Deze thuisbasis, die in kerstfilms te zien is, heeft heel vrolijke kleuren met allemaal transportbanden waaraan hard gewerkt wordt door de elfen. Op kerstavond en eerste kerstdag vindt er in veel kerken een kerknachtdienst plaats. Bij deze bijeenkomsten zijn de kerken vaak overvol. Vaak is dit de drukste bijeenkomst van het jaar voor kerken. De kerstster is terug te voeren op het kerstverhaal, zoals in het evangelie van Matteüs is beschreven. Deze kerstster van Bethlehem gaf de plaats aan waar de Koning der Joden geboren zou zijn. De drie wijzen zouden de ster volgen om via Koning Herodes het kindje Jezus bezoeken. Dit verhaal komt terug bij veel mensen in de huiskamer door middel van de kerststal.

De inhoudelijke werkzaamheden van de Kerstman komen ongeveer overeen met de werkzaamheden van Sinterklaas. Een belangrijke aanvulling hierop is dat Sinterklaas ook aangemerkt kan worden als ruiter. Dit is het geval, omdat Sinterklaas als vervoersmiddel onder andere gebruikmaakt van een paard. Dit is een belangrijk verschil met de Kerstman. De Kerstman maakt alleen gebruik van zijn slee en verschillende rendieren om zich te kunnen verplaatsen. Net zoals Sinterklaas is er maar één echte Kerstman. Het komt tegenwoordig wel voor dat sommige acteurs zich tijdens de kerstperiode verkleden als de Kerstman. Dit betreft dan wel namaak Kerstmannen, omdat er maar één Kerstman is. Waarom deze acteurs zich precies verkleden als de Kerstman weet eigenlijk niemand. De Kerstman geeft oorspronkelijk alleen cadeautjes aan kinderen, echter komt het tegenwoordig ook wel voor dat volwassen cadeautjes krijgen. Dit komt hoogstwaarschijnlijk doordat de elfjes in de kerstwerkplaats beschikken over vergaande geautomatiseerde transportbanden, waardoor er sneller cadeautjes gemaakt kunnen worden. Ook is er tegenwoordig een elf aangewezen als chef-werkplaats, die toeziet op het juiste voorraadbeheer. Ook de Kerstman heeft dus te maken met innovatie, zodat alle werkprocessen beter en efficiënter uitgevoerd kunnen worden.

Kerst en de kerstboom

Om de kerstviering compleet te maken plaatsen veel mensen een kerstboom. Deze naaldboom wordt ergens in de woonkamer geplaatst. Vervolgens zal de familie samen de boom versieren met kerstverlichting, ballen, slingers, engelenhaar en de piek. Er zijn tegenwoordig ook speciale interieuradviseurs en stylisten actief, die tegen een vergoeding de kerstboom komen versieren. Tegenwoordig komt het ook steeds vaker voor dat er een kunstboom geplaatst wordt in plaats van een echte. Het allermooiste aan de kerstboom is dat er in de meeste gevallen spontaan cadeautjes onder de kerstboom liggen. Buiten de traditionele kerstboom kennen de meeste mensen nog meer versieringen die de kerstsfeer extra benadrukken, zoals kerststukjes, kaarsen, waxinelichtjes en andere kerstversiering. Tijdens de kerstperiode wordt er vaak speciale kerstmuziek gedraaid. Deze muziek wordt veel uitgebracht tijdens de kerstperiode. Als de kerstmis afgelopen is volgt er vaak een kerstboomverbranding. Het zijn vaak jongeren die de kerstbomen verzamelen bij buurtgenoten. Als dank krijgen de jongeren vaak een mandarijntje van de gemeente.

Verschillende kerstgebruiken in verschillende landen zijn:

  • In Congo is Kerstmis het belangrijkste feest van het jaar en eet iedereen kip.
  • In Denemarken wordt kerstavond gevierd met gans of eend. Daarna danst men om de kerstboom.
  • In Griekenland schildert men een zwart kruis boven de deur op kerstavond als bescherming.
  • In Polen kookt de hele familie eten op kerstdag om dit in de avond samen op te eten.
  • In Rusland komt de Kerstman twee weken later en heet hij Vadertje Vorst en lijkt op de Kerstman.
  • In Venezuela viert men negen dagen lang vroegmissen. Deze beginnen om 4:30 in de ochtend.
  • In Zuid-Afrika is er alleen een eerste kerstdag. Er is altijd een grote kerkelijke bijeenkomst.

Kerstman:

Opleidingen tot Kerstman

Er zijn geen landelijke opleidingsmogelijkheden voor het beroep Kerstman. Dit kan ook niet want er is maar één Kerstman op de wereld te vinden. Wel zijn er wellicht cursussen te vinden voor mensen die de Kerstman na willen doen. Waarom iemand een cursus tot Kerstman wil volgen is eigenlijk niet goed te begrijpen. Het is alleen de echte Kerstman, die spontaan cadeautjes kan komen brengen. Overigens beschikt de echte Kerstman ook niet over een specifieke opleiding tot Kerstman. Het worden van de Kerstman is alleen mogelijk als je over de juiste eigenschappen en competenties beschikt. Daarnaast heeft de echte Kerstman met magie te maken. Door de magie zal iemand de vorm krijgen van de Kerstman. Dit heeft vooral betrekking op de dikke buik en de grote witte baard. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een Kerstman werkzaam kan zijn

De Kerstman is niet werkzaam voor bedrijven, omdat de Kerstman aangemerkt moet worden als ondernemer. De Kerstman is wel een bijzondere ondernemer, omdat de Kerstman niet ingeschreven staat als ondernemer. Met andere woorden hoeft de Kerstman ook geen boekhoudkundige verantwoording af te leggen aan de belastingdienst. Daarnaast is de Kerstman onvindbaar voor de belastingdienst, omdat niemand precies weet waar je Kerstman woont. Dit is trouwens wel opmerkelijk, omdat de Kerstman aangemerkt kan worden als belangrijke internationale chief executive officer.

Competenties Kerstman

Als Kerstman is het belangrijk om veel liefde en aandacht te geven aan alle mensen op de wereld. Ook het bezitten van een grote fabriekshal om snoep en speelgoed te maken en te kunnen verpakken is een vereiste als kerstman. Daarnaast moet de Kerstman wit haar hebben en een dikke buik. In algemene zin moet de Kerstman ook aangemerkt kunnen worden als manager. Dit is het geval, omdat de Kerstman te maken heeft met veel verschillende elfjes. Ook het op de juiste manier verzorgen van de rendieren is een belangrijke competentie. Ook communicatie kan aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, energie, flexibiliteit, stressbestendigheid, organiseren en plannen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als Kerstman

Als Kerstman zijn je kansen op werk eigenlijk alleen aanwezig tijdens de kerstperiode. De rest van het jaar is er geen vraag naar een kerstman. Wel is het zo dat de Kerstman al vroeg in het jaar moet beginnen om alle cadeautjes op tijd klaar te kunnen krijgen. Doorgroeien als Kerstman is eigenlijk niet mogelijk. Wel kan het handig zijn om een grotere fabriek te bouwen, zodat er meer snoepjes en speelgoed gemaakt kan worden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris Kerstman

Als Kerstman zijn er geen arbeidsvoorwaarden beschikbaar. Wel is het tijdens de kerstperiode heel erg hard werken voor de Kerstman. Een salarisindicatie is voor het beroep Kerstman niet van toepassing, omdat de Kerstman uit liefde handelt.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Kerstman

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Kerstman bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl