Barbier

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een barbier is een specialist in het knippen, scheren en het verzorgen van baarden en snorren. Een barbier noemt men tegenwoordig ook wel herenkapper. Maar de benaming herenkapper is voor een barbier niet helemaal juist, omdat een echte barbier geen kapper is. De benaming barbier gaat terug tot de veertiende eeuw. De naam barbier komt vanuit het Latijns en is afgeleid van het woord barba, wat baard betekent. In vroegere dagen was een barbier dus geen (heren)kapper. In West-Europa komt het specifieke beroep barbier bijna niet meer voor. In zuidelijke landen en in Azië zijn nog genoeg zelfstandige barbiers te vinden, waar klanten even snel naar binnen kunnen lopen om zichzelf te laten scheren of verzorgen. De barbier zoals wij die hier vandaag de dag kennen combineert zijn diensten meestal met knipdiensten, zoals de bekende herenkapper. Het daadwerkelijk scheren doet de barbier met een scherp scheermes.

De oude barbier

Klanten maakten in de middeleeuwen niet alleen gebruik van een barbier om geschoren te worden. De oude barbier kon ook andere diensten aanbieden. Zo was een een barbier meestal ook een tandarts en geneesheer. De tandartsdiensten van een barbier gingen overigens niet veel verder dan het trekken van kiezen en tanden. De geneeskundige diensten die een barbier vroeger kon bieden hadden meestal betrekking op aderlatingen. Aderlating is het onttrekken van bloed vanuit de aderen. In vroegere dagen dacht men dat men op deze manier ziektes of andere kwalen kon verhelpen.

Waarom zijn er bijna geen echte barbiers meer

Met de opkomst van het scheermesjes, scheertoestel en het elektrische scheerapparaat was de noodzaak van een echte barbier niet heel groot meer, omdat mensen zichzelf voortaan ook thuis kunnen scheren. Het echte ambacht dat een barbier uitoefent is hiermee verloren gegaan. Tegenwoordig bestaan er nog enkele ambachtelijke barbierszaken waar klanten zichzelf kunnen laten verzorgen uit pure luxe.

Barbier terug van weggeweest:

Opleidingen tot Barbier

Er bestaan geen erkende opleidingsmogelijkheden voor het beroep barbier. De meest passende opleiding voor het beroep barbier is de kappersopleiding. De meeste barbiers zijn tegenwoordig ook zogenaamde herenkappers die hun diensten combineren.

Bedrijven waar een Barbier werkzaam kan zijn

Als barbier zal je in de meeste gevallen werkzaam zijn binnen een kapperszaak of werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. Er zijn veel zelfstandig ondernemers te vinden die een kapperszaak of barbierszaak runnen, gecombineerd met knipdiensten en scheerdiensten.

Competenties Barbier

De belangrijkste competenties als barbier c.q. herenkapper is het netjes, veilig en hygiënisch kunnen werken. Daarnaast moet je natuurlijk over een klantvriendelijke instelling beschikken, omdat je de hele dag met verschillende soorten mensen te maken zal krijgen. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer is het natuurlijk ook belangrijk dat je over een commerciële instelling beschikt.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als Barbier

Het arbeidsmarktperspectief als barbier is niet heel goed te noemen, omdat er weinig vraag is naar de specifieke diensten van een barbier. Als barbier zal je alleen overlevingskansen hebben wanneer je de diensten zal uitbreiden met knipdiensten, zoals een reguliere kapper. De doorgroeimogelijkheden als barbier moeten gezien worden als het aanbieden van meer diensten, zodat de overlevingskansen vergroot worden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris Barbier

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep barbier, omdat het specifieke beroep barbier bijna niet meer voorkomt. Het salaris als barbier zal in lijn liggen met het salaris van een kapper, omdat deze diensten vergelijkbaar zijn. Een kapper met een gedegen vakopleiding zal ongeveer een salaris verdienen tussen de 1200 en 2000 bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl