Barbier

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een barbier is een herenkapper die zich gespecialiseerd heeft in het knippen, scheren en het verzorgen van baarden en snorren. Een barbier noemt men tegenwoordig ook wel herenkapper, omdat een barbier geen vrouwen knipt. De benaming herenkapper is voor een barbier niet helemaal juist, omdat een echte barbier geen kapper is. De benaming barbier gaat terug tot de veertiende eeuw. De naam barbier komt uit het Latijn en is afgeleid van het woord barba, wat baard betekent. In vroegere dagen was een barbier dus geen (heren)kapper. In West-Europa komt het beroep barbier niet veel voor, echter zijn er in zuidelijke landen en in Azië wel veel barbiers te vinden, waar klanten even snel naar binnen kunnen lopen om zichzelf te laten scheren of verzorgen. De barbier, zoals wij die hier tegenwoordig kennen, combineert zijn diensten meestal met knipdiensten, zoals de bekende herenkapper. Het daadwerkelijk scheren doet de barbier met een scherp scheermes. De laatste jaren komen er steeds meer barbiers bij, die allemaal gezien moeten worden als speciaalzaak. Het barbiersvak heeft dus raakvlakken met het kappersvak, echter kan een barbier niet automatisch gezien worden als kapper. Het scheren en bijwerken van baarden en snorren kan niet zomaar gezien worden als kapperswerkzaamheden, omdat het kappersvak veel breder gezien moet worden. Of een barbier ook aangemerkt kan worden als kapper kan verschillen per barbier. In de praktijk is het denkbaar dat een barbier ook aangemerkt kan worden als herenkapper. De inhoudelijke werkzaamheden van een barbier kunnen dus verschillen per barbier. Het beroep barbier is aan te merken als een bijzonder beroep, waarbij passie en vakmanschap twee belangrijke woorden zijn, die niet los van elkaar gezien kunnen worden.

Een barbier is een vakman die op een bepaalde manier ook een bijzondere beleving zal verzorgen aan de klanten, omdat de werkzaamheden van een barbier aangemerkt kunnen worden als bijzondere werkzaamheden. Mannen die naar een barbier gaan om zich te laten scheren doen dit over het algemeen omdat ze een bijzondere en vooral leuke ervaring verwachten. Het laten scheren als man is niet noodzakelijk, omdat mannen ook zichzelf kunnen scheren. Binnen Nederland komen er steeds meer barbiers bij, omdat mannen er steeds vaker voor kiezen om zich te laten behandelen door een barbier. Vooral mannen die een bijzondere baard en/of snor hebben kiezen er steeds vaker voor om naar een barbier te gaan. Zoals eerder aangeven is een barbier oorspronkelijk gespecialiseerd in het bijwerken van baarden en snorren.

De oude barbier

Klanten maakten in de middeleeuwen niet alleen gebruik van een barbier om geschoren te worden. De oude barbier kon ook andere diensten aanbieden. Zo was een een barbier meestal ook een tandarts en geneesheer. De tandartsdiensten van een barbier gingen overigens niet veel verder dan het trekken van kiezen en tanden. De geneeskundige diensten die een barbier vroeger kon bieden hadden meestal betrekking op aderlatingen. Aderlating is het onttrekken van bloed vanuit de aderen. In vroegere dagen dacht men dat men op deze manier ziektes of andere kwalen kon verhelpen.

Waarom zijn er bijna geen echte barbiers meer

Met de opkomst van het scheermesjes, scheertoestel en het elektrische scheerapparaat was de noodzaak van een echte barbier niet heel groot meer, omdat mensen zichzelf voortaan ook thuis kunnen scheren. Het echte ambacht dat een barbier uitoefent is hiermee verloren gegaan. Tegenwoordig bestaan er nog enkele ambachtelijke barbierszaken waar klanten zichzelf kunnen laten verzorgen uit pure luxe.

Barbier terug van weggeweest:

Opleidingen tot Barbier

Er bestaan geen erkende opleidingsmogelijkheden voor het beroep barbier. De meest passende opleiding voor het beroep barbier is de kappersopleiding. De meeste barbiers zijn tegenwoordig ook zogenaamde herenkappers die hun diensten combineren. Als een barbier alleen verantwoordelijk is voor het bijwerken van baarden en snorren kunnen de werkzaamheden aangemerkt worden als ongeschoolde arbeid. In dat geval zal een barbier het barbiersvak in de meeste gevallen aanleren van ervaren collega's, die gezien kunnen worden als leermeester. Als barbier heb je niet echt een opleiding nodig, omdat passie en energie over het algemeen belangrijker zijn. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wel is de boekhouding belangrijk als zelfstandig werkende barbier.

Bedrijven waar een Barbier werkzaam kan zijn

Een barbier kan werkzaam zijn voor een barbershop of voor een herenkapper, die ook aangemerkt kan worden als barbershop. Zoals eerder omschreven kunnen de meeste barbiers ook aangemerkt worden als herenkapper, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Daarnaast is het denkbaar dat een barbier werkzaam is als ondernemer binnen een eigen barbershop of herenkapsalon. Een barbier kan ook samenwerken met andere soorten bedrijven, die zich richten op heren. Denk bijvoorbeeld aan luxe kleermakers, die als extra dienst aanbieden het laten scheren van heren. Binnen kleermakersbedrijven kunnen ook andere soorten diensten aangeboden worden, zoals het laten poetsen van schoenen. Al deze verschillende diensten hebben te maken met de persoonlijke verzorging van mannen.

Competenties Barbier

De belangrijkste competenties als barbier c.q. herenkapper is het netjes, veilig en hygiënisch kunnen werken. Daarnaast moet je over een klantvriendelijke instelling beschikken, omdat je de hele dag met verschillende soorten mensen te maken krijgt. In dat opzicht kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Als je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer is het ook belangrijk dat je over een commerciële instelling beschikt. Twee andere belangrijke competenties als barbier zijn passie en motivatie. Algemeen belangrijke woorden zijn energie, dienstbaarheid, presteren, kwaliteit, gastheerschap, plannen en zelfstandigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als Barbier

Het arbeidsmarktperspectief als barbier in loondienst is over het algemeen niet heel groot te noemen, omdat het zeer specifieke werkzaamheden betreft. Het beroep barbier komt wel voor in loondienst, maar niet veel. Eigenlijk zal je het arbeidsmarktperspectief als barbier zelf moeten bepalen door het starten van een eigen barbershop en/of herensalon. De doorgroeimogelijkheden als barbier moeten dan ook gezien worden in het starten van een eigen bedrijf als ondernemer. Ook kunnen de doorgroeimogelijkheden gezien worden in het opbouwen van een goede naam, waardoor het aantal klanten zal toenemen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris Barbier

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep barbier, omdat het specifieke beroep barbier bijna niet meer voorkomt. Het salaris als barbier zal in lijn liggen met het salaris van een kapper, omdat deze diensten vergelijkbaar zijn. Een kapper met een gedegen vakopleiding zal ongeveer een salaris verdienen tussen de 1800 en 2500 bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl