Stadsomroeper

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een stadsomroeper was is in het verleden verantwoordelijk voor het omroepen van het nieuws en mededelingen. De functie was vroeger belangrijk toen er nog geen schriftelijke informatievoorziening bestond, zoals kranten. Een stadsomroeper verkondigde onder meer plaatselijke nieuwsberichten, net als mededelingen die afkomstig waren van het bestuur van de stad. Naast de formele informatievoorziening werd een stadsomroeper ook wel ingezet om aanbiedingen van bedrijven onder de aandacht van de bevolking te brengen. Overigens was het vroeger ook zo dat een deel van de bevolking niet de vaardigheden had om te lezen of te schrijven. Ook in die zin was er voor een stadsomroeper dus een belangrijke rol weggelegd om de bevolking van belangrijke informatie te voorzien. Doorgaans was er een centrale plek voor een stadsomroeper om boodschappen met luide stem te verkondigen, zoals op een plein of in het centrum van een plaats, net als op de markt. Het was natuurlijk belangrijk om voor de verkondiging van het nieuws de aandacht te trekken van de omstanders en van de bevolking. Daarbij maakte een stadsomroeper dan ook wel gebruik van een bel. Het luiden van de bel was dan een teken dat er aankondigingen werden omgeroepen. Een stadsomroeper was doorgaans ook in een speciaal kostuum gekleed om functioneel op te vallen. Een bekende zin om de aandacht te trekken van de bevolking was destijds ’Boeren, burgers en buitenlui, hoort, hoort’. Overigens werden er door de stadsomroeper ook evenementen aangekondigd die bijvoorbeeld op een bepaalde dag gingen plaatsvinden. Het was vroeger een echt vak en een belangrijk beroep. Zo had iedere stad een eigen stadsomroeper om met luide stem berichten aan de bevolking over te brengen. Andere benamingen konden zijn: straatomroeper of dorpsomroeper.

Wat doet een stadsomroeper

Een stadsomroeper verkondigde allerlei soorten boodschappen die vaak van de gemeente afkomstig waren of die gericht waren op politiek, zoals berichten van een burgemeester. Overigens is het beroep niet echt uitgestorven, maar heeft het vak wel een andere inhoud en opzet gekregen. Het komt nu bijvoorbeeld nog wel voor dat politici in het kader van verkiezingen rondreizen om politieke boodschappen te verkondigen aan het publiek. Bovendien is het een vorm van cultureel erfgoed geworden en zijn er nog altijd plaatsen in Nederland waar een stadsomroeper voor bepaalde evenementen wordt ingezet, zoals in Almelo. Er bestaat zelfs een speciaal gilde voor stadsomroepers. Er zijn zelfs bedrijven actief die stadsomroepers inzetten om bijvoorbeeld als marketinginstrument voor middenstanders reclameboodschappen uit te dragen. In het verleden was een stadsomroeper vooral onafhankelijk en was het de enige taak om de bevolking van belangrijke berichten te voorzien. Bijvoorbeeld ook om de stad of het dorp te laten weten dat de rondreizende tandarts langskwam of dat de barbier in de stad was aangekomen. De plaatselijke bevolking had dan de mogelijkheid om naar de tandarts of naar de barbier toe te gaan.

Als het om het verkondigen van het nieuws ging dan was de stadsomroeper wat dat betreft te vergelijken met een journalist die nieuwsfeiten in een krant publiceert. Het ambacht van stadsomroeper mag dan grotendeels verdwenen zijn, maar dat neemt niet weg dat de stem nog altijd een middel is om boodschappen te verkondigen. Denk maar aan een marktmedewerker die luidkeels waren aanprijst of aan een marktmeester die de markt opent en sluit. Zo komt het ook voor dat een politieagent omroept dat een menigte zich bijvoorbeeld dient te verspreiden. Wat dat betreft, is de stem nog altijd een effectief middel om een boodschap uit te dragen, zoals stadsomroepers dat vroeger ook deden.

Taken als stadsomroeper:

  • Bel luiden om aandacht te trekken.
  • Nieuws vertellen.
  • Mededelingen omroepen.
  • Komst vaklieden aankondigen.

Film: beroep stadsomroeper:

Film: stadsomroeper:

Opleidingen tot stadsomroeper

Een opleiding is niet relevant voor het uitoefenen van het vak van stadsomroeper. Het is alleen wel belangrijk om een luide en duidelijke stem te hebben om de boodschap zover mogelijk te laten horen. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste boekhoudprogramma voor de zzp administratie.

Bedrijven waar een stadsomroeper werkzaam kan zijn

Een stadsomroeper was doorgaans in dienst voor een gemeente en kan in die zin aan te merken zijn als een ambtenaar. Tegenwoordig zijn er ook stadsomroepers die als ondernemer werkzaam zijn en in te huren zijn voor bijvoorbeeld promotiedoeleinden van bedrijven. Of om in te zetten om de omstanders op een leuke manier te entertainen.

Competenties stadsomroeper

Een stadsomroeper dient in ieder geval over een luid en duidelijk stemgeluid te beschikken. Er zijn ook andere competenties van toepassing, zoals plichtsbesef. Er in het verleden waren er nog geen kranten en was er geen andere manier van communicatie om nieuws of mededelingen aan te kondigen. Een andere competentie is overtuigingskracht, want het is wel de bedoeling dat de te verkondigen boodschap op een overtuigende manier overkomt bij de toehoorders.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als stadsomroeper

Het arbeidsmarktperspectief is niet van toepassing, omdat het beroep als zodanig nog maar zelden voorkomt. Dat biedt echter ook het voordeel dat er maar weinig concurrentie is. Een stadsomroeper kan natuurlijk de eigen diensten aanbieden voor marketingactiviteiten, promotiedoeleinden en entertainment. Wat dat betreft, is het wel een uniek marketingmiddel dat zeker de aandacht trekt, omdat het nog zo weinig voorkomt. Vooral ook in combinatie met het dragen van een speciaal kostuum. Doorgroeien is verder niet aan de orde, behalve in die zin dat je als stadsomroeper bekend wordt en vaak gevraagd wordt door bedrijven of organisaties om het vak in de praktijk uit te oefenen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris stadsomroeper

Er is niet echt een voorbeeld te geven van het salaris van een stadsomroeper, maar het was waarschijnlijk niet veel. Ondernemers die zichzelf als stadsomroeper beschikbaar stellen, hebben de mogelijkheid om een eigen tarief vast te stellen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een vast inzettarief plus een uurtarief plus een tarief voor de reiskosten.

Eigen bedrijf starten als Stadsomroeper

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Stadsomroeper, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Stadsomroeper

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Stadsomroeper bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Stadsomroeper.

Mijnzzp.nl