Marktmedewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep marktmedewerker
Veelzijdige baan als marktmedewerker
Werken op een markt
Wat doet een marktmedewerker allemaal:
Film over een marktkoopman:
Opleidingen tot marktmedewerker
Bedrijven waar een marktmedewerker werkzaam kan zijn
Competenties marktmedewerker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als marktmedewerker
Arbeidsvoorwaarden en salaris marktmedewerker
Eigen bedrijf starten als Marktmedewerker
Boekhoudprogramma vergelijken Marktmedewerker

Beroep marktmedewerker

Een marktmedewerker is een verkoopmedewerker, die verantwoordelijk is voor het ondersteunen van een marktkoopman. In de meeste gevallen zal een marktmedewerker verantwoordelijk zijn voor alle voorkomende werkzaamheden, zoals het helpen opbouwen van de marktkraam, het verkopen van waren, het aanvullen van waren, het opruimen van afval en het afbreken van de marktkraam. Over het algemeen zijn alleen het de grotere marktkramen die gebruikmaken van marktmedewerkers. Denk bijvoorbeeld aan marktkooplieden, die groente, fruit, vis, kaas, broodwaren of vleeswaren verkopen. Als het een echt grote marktkraam betreft kan er ook sprake zijn van meerdere marktmedewerkers. De inhoudelijke werkzaamheden van een marktmedewerker kunnen per marktkraam verschillen, omdat marktkooplieden verschillende waren kunnen verkopen. Eigenlijk voert een marktmedewerker dezelfde werkzaamheden uit als een marktkoopman, met het belangrijke verschil dat een marktmedewerker niet aangemerkt kan worden als ondernemer. De meeste marktkooplieden, die een populair assortiment verkopen, zoals groente, fruit, kaas of vis, staan zes dagen in de week op de markt en maken gebruik van marktmedewerkers, omdat ze het in de meeste gevallen niet alleen aan kunnen. Dit heeft niet alleen betrekking op de daadwerkelijke verkoop, maar op alles wat bij de markt komt kijken. Denk bijvoorbeeld ook aan het uitladen van de marktwagen en aan het opbouwen van de marktkraam. Het opbouwen van de marktkraam neemt over het algemeen redelijk veel tijd in beslag, waardoor de marktmedewerker een belangrijke hulp is voor de marktkoopman. Ook tijdens de markt kan het voorkomen dat bepaalde producten opgehaald moeten worden, die nog in de marktwagen staan. Het beroep marktmedewerker is redelijk populair te noemen onder jongeren, die iets extra willen verdienen. Dit neemt niet weg dat ook volwassenen werkzaam kunnen zijn als marktmedewerker.

Veelzijdige baan als marktmedewerker

Een marktmedewerker is dus een verkoopmedewerker, die als belangrijkste taak heeft het ondersteunen van de marktkoopman. Zoals eerder omschreven zijn marktmedewerkers meestal werkzaam op de populaire marktkramen, die druk bezocht worden. Dit betreft meestal marktwaren, zoals groente, fruit, kaas, broodwaren, vis en vlees. Het werken op een markt is leuk, echter kunnen markt werkzaamheden ook aangemerkt worden als redelijk zware werkzaamheden. Daarnaast kunnen de weersomstandigheden een rol spelen, die de werkzaamheden extra zwaar maken. Vooral tijdens de winterperiode kan het nogal eens afzien zijn op de markt. Als marktmedewerker heb je een bijzonder beroep dat bij je moet passen, omdat je een teamspeler moet zijn. Dit heeft vooral betrekking op de drukte waarmee marktkooplieden te maken kunnen krijgen. Tijdens de drukkere markten is het belangrijk dat alle verschillende verkooplieden goed samenwerken, zodat klanten op een vlotte manier geholpen worden. Daarnaast zul je moeten beschikken over een klantgerichte instelling.

Werken op een markt

Marktmedewerkers zijn relatief gezien vaak jongeren, die wat extra willen verdienen. In dat geval is een marktmedewerker meestal alleen werkzaam op de drukkere weekmarkten, zoals op donderdag, vrijdag of zaterdag. Het werken als marktmedewerker kan ook nuttig zijn voor jongeren die verkoopervaring willen opdoen. In alle gevallen zullen de werkzaamheden wel bij je moeten passen, omdat je als marktmedewerker de hele dag werkzaam bent in de buitenlucht. Ook zul je veel tillen, bukken en moeten lopen, wat de werkzaamheden redelijk zwaar kunnen maken. Met andere woorden moet een marktmedewerker beschikken over een goede conditie en over de juiste instelling.

Wat doet een marktmedewerker allemaal:

  • Het helpen opbouwen van de marktkraam.
  • Het aanvullen van marktwaren.
  • Het schoonhouden van de marktkraam.
  • Het helpen verkopen van marktwaren.
  • Het afrekenen van marktwaren.
  • Het helpen afbouwen van de marktraam.

Film over een marktkoopman:

Opleidingen tot marktmedewerker

Als marktmedewerker is het niet noodzakelijk dat je beschikt over een specifieke opleiding. De meeste marktmedewerkers zijn jongeren die niet fulltime werkzaam zijn. Een mogelijke gerichte opleiding is de Mbo-opleiding verkoper detailhandel. In algemene zin is het als marktmedewerker niet noodzakelijk dat je beschikt over een opleiding. Wel moet je beschikken over de juiste instelling om op een markt werkzaam te kunnen zijn. Het werken op een markt kan niet zomaar vergeleken worden met het werken in een winkel. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online zzp boekhoudprogramma.

Bedrijven waar een marktmedewerker werkzaam kan zijn

Een marktmedewerker is over het algemeen werkzaam voor een marktkoopman, die zelf op verschillende manieren werkzaam kunnen zijn. Lang niet alle marktkoopmannen zijn fulltime werkzaam op weekmarkten en/of jaarmarkten. Het is dus mogelijk dat een marktmedewerker ook verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden. Het is ook mogelijk dat een marktmedewerker gezien kan worden als weekendhulp.

Competenties marktmedewerker

De belangrijkste competentie van een marktmedewerker is de commerciële instelling. Daarnaast moet je beschikken over de juiste instelling. Ook een goede conditie mag niet ontbreken als marktmedewerker, omdat markt werkzaamheden redelijk zware arbeid betreffen. Een andere belangrijke competentie zijn je communicatieve vaardigheden. Ook het kunnen samenwerken is belangrijk als marktmedewerker. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, energie, flexibiliteit, productkennis, alertheid en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als marktmedewerker

Het arbeidsmarktperspectief van een marktmedewerker is over het algemeen redelijk te noemen. Lang niet alle marktkooplieden maken gebruik van marktmedewerkers, waardoor het verkrijgen van werk lastig is. Daarnaast zijn lang niet alle marktmedewerkers fulltime werkzaam. De doorgroeimogelijkheden van een marktmedewerker zijn over het algemeen beperkt. Wel is het denkbaar dat een gepassioneerde marktmedewerker vroeg of laat zelf marktkoopman of marktkoopvrouw wordt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris marktmedewerker

Een marktmedewerker zal over het algemeen onder de cao ambulante detailhandel vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een marktmedewerker verdient in loondienst meestal het minimumloon of daar net boven. Een echte goede indicatie van het loon is niet te geven, omdat het meestal om deeltijdwerk gaat.

Eigen bedrijf starten als Marktmedewerker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Marktmedewerker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Marktmedewerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Marktmedewerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Marktmedewerker.

Mijnzzp.nl