Team Mijnzzp

Thuiswerken

Thuiswerken en omgaan met afleiding zijn twee zaken die sinds de corona-crisis hand in hand samengaan. De norm is thuiswerken geworden en ondanks dat vrijwel alle maatregelen afgeschaft zijn, is thuiswerken nog steeds een gemeengoed. Het thuiswerken heeft immers veel voordelen, maar het grote nadeel is de afleiding. Denk aan het huishouden, social media, minder sociale controle, familie en de wasmachine. Hoe ga je er mee om?

Afleiding van buitenaf

Of het nu de kinderen zijn die om aandacht vragen of dat het de buurvrouw is die een kopje koffie wil komen drinken, afleiding van buitenaf is lastig te voorkomen. Door veel afleiding kan het zijn dat je niet genoeg tijd aan je onderneming besteedt of niet zoveel als dat je zou willen besteden. De negatieve bijeffecten hoeven niet benoemd te worden, maar kunnen wel verstrekkende gevolgen hebben.

Afleiding beperken als zzp'er

Het is goed om de afleiding van buitenaf zo veel als mogelijk te beperken. Zorg dat de kinderen een taak te doen hebben, een oppas hebben of misschien zelfs niet kunnen storen door fysieke barrières. Het stellen van duidelijke en sterke grenzen is hier belangrijk om productief te kunnen blijven. Ook het aangeven van jouw grenzen met “Ik ben aan het werk, helaas heb ik nu geen tijd voor een kop koffie” vergt veel van de mens, maar maakt wel dat er geen onnodige en regelmatige afleiding is die jouw productiviteit te veel in de weg zit.

Oplaadmomenten

Je kunt jezelf ook afvragen of de afleidingen die je tegen komt op een dag allemaal zo slecht zijn als dat je denkt. De buurvrouw die koffie komt drinken of de kinderen die even een luchtje willen scheppen, kunnen juist in jouw voordeel werken. Heb je namelijk al pauze gehad die dag? En is dit daadwerkelijk afleiding of moet je deze momenten zien als een oplaadmoment?

Het is vanzelfsprekend dat zes keer per uur je social media controleren zonder direct doel als afleiding kan worden gezien. Maar je kunt de afleiding dus ook ombuigen in een moment om op te laden en het te benutten als pauze. Misschien komt de timing niet altijd perfect uit, maar je kunt er wel een positieve draai aan geven. Al met al moet je niet zo streng zijn voor jezelf en je creativiteit laten voeden door de korte onbedoelde pauze.

Focus houden als zzp'er

Er zijn standaarden zoals het zetten van kookwekkers en een plek kiezen waar je niet snel afgeleid wordt, maar deze zijn niet zaligmakend. Het niet kunnen houden van je focus zit vaak dieper en heeft te maken met jouw gevoel en behoefte. Dwaal je steeds weer met je hoofd af naar dat huishoudelijke klusje? Misschien moet je die eerst gewoon doen voordat je verder gaat met je werk óf het zo inplannen dat je rust hebt omdat je het na je werk gaat doen en hebt opgeschreven. Maak je hoofd zoveel mogelijk leeg zodat er ruimte is voor het werk dat nú je prioriteit heeft en niet voor werk dat later of geen prioriteit is.

Thuiswerken en omgaan met afleiding is een kunst, maar wees niet te streng voor jezelf en neem ook je pauzes.

Mijnzzp.nl