Team Mijnzzp

Duurzaamheid ondernemers

Het is een trend om als ondernemer duurzaam bezig te zijn en rekening te houden met het milieu. Ook als zzp'er is het mogelijk om je steentje daarin bij te dragen en milieuvriendelijk te ondernemen. Het hangt van het type bedrijf af dat je hebt, maar ook van het budget in hoeverre je milieuvriendelijke maatregelen kan nemen. Er zijn echter voor iedereen een aantal simpele tips die als zzp'er gemakkelijk uit te voeren zijn. Duurzaam ondernemen is voor steeds meer bedrijven en ook particulieren belangrijker aan het worden. Het is dan ook slim om mee te gaan met de tijd. Iedereen kan op zijn eigen manier wel passende maatregelen doorvoeren.

Milieuvriendelijk werken op kantoor

Er zijn simpele maatregelen te nemen als zzp'er voor het werken op kantoor. Denk maar aan de mogelijkheid om verlichting te activeren door middel van bewegingsschakelaars. Of aan het beperken van gebruik van water door waterbesparende kranen toe te passen net als spaarzame toiletspoelbakken te installeren. Bij de aanschaf van apparatuur is het mogelijk om naar het energielabel te kijken. Moet je veel printen, kijk dan of beide zijden van het papier te gebruiken zijn. Vergeet niet om elektrische apparatuur uit te schakelen in plaats van deze op stand-by te laten staan.

Ga in zee met duurzame leveranciers

Het is als milieubewuste zzp'er natuurlijk ook mogelijk om handel te drijven met duurzame leveranciers. Denk daarbij niet alleen aan de duurzame manier waarop artikelen geproduceerd worden, maar ook aan het gebruik van duurzame verpakkingen. Of wellicht heeft de leverancier een duurzaam gebruiksgebouw en wordt er onder meer gebruikgemaakt van zonne-energie.

Afval scheiden als zzp'er

Het scheiden van afval is ook een van de simpele tips voor de milieubewuste zzp'er. Er zijn allerlei soorten afval te scheiden van papier tot plastic en van glas tot lege cartridges. Het is nog beter om het gebruik van milieubelastende materialen zoveel mogelijk te beperken. Kies bijvoorbeeld voor koffiemokken in plaats van voor wegwerpbekers.

Presenteer je als duurzaam bedrijf

Als je milieubewuste maatregelen neemt als zzp'er is het aan te raden om je in dat opzicht als duurzaam bedrijf te presenteren. Het is niet nodig om er een complete promotiecampagne aan te wijden, maar het is zeker mogelijk om het milieubewuste karakter op subtiele wijze in uitingen op te nemen. Zo is het ook mogelijk om bijvoorbeeld duurzaam maatschappelijke initiatieven te steunen.

Mijnzzp.nl