Team Mijnzzp

Bord met de tekst stop

Het bestaan als zelfstandig ondernemer is niet voor iedereen weggelegd. Er zijn dan ook genoeg zzp'ers die vol enthousiasme een bedrijf starten, maar daar later op terugkomen. Of er zijn bedrijven die een gat in de markt zagen, maar zelf in het gat verdwenen zijn. Zo zijn er allerlei mogelijke redenen te bedenken waarom je wellicht met je bedrijf wilt stoppen. De vraag is dan alleen, wat ga je daarna doen. Er zijn wat dat betreft verschillende opties beschikbaar.

Inhoudsopgave
Doorgaan met een nieuw bedrijf
Een baan zoeken
Opleiding volgen
Uitkering aanvragen als zzp'er

Doorgaan met een nieuw bedrijf

Het kan zijn dat je ondernemersbloed hebt, maar dat het je bedrijf niet gebracht heeft wat je had verwacht. In dat geval is het mogelijk om je bedrijf te beëindigen en je te oriënteren over de volgende stap, namelijk een nieuw bedrijf beginnen. Mochten er schulden zijn ontstaan door het oude bedrijf dan is er een optie om via de gemeente te starten. Het is ook mogelijk om een bestaand bedrijf met bewezen succes over te nemen om daar je hart en ziel in te steken.

Een baan zoeken

Met betrekking tot inkomenszekerheid kiezen veel zzp'ers die met het eigen bedrijf stoppen toch weer voor een baan in loondienst. Er is wat dat betreft op dit moment werk genoeg in allerlei branches, zodat het mogelijk is om snel weer inkomen uit loondienst te genereren. Uiteraard heb je daarna altijd de tijd en de gelegenheid om weer een baan te zoeken die goed bij je past.

Opleiding volgen

Het volgen van een opleiding is een investering in je toekomst. Ben je als zzp'er met je bedrijf gestopt en wil je graag je kennis uitbreiden om in een andere branche een baan te vinden? In dat geval is het volgen van een opleiding ideaal. Er zijn bovendien allerlei verschillende mogelijkheden om je om te scholen en er zijn opleidingen met baangarantie.

Uitkering aanvragen als zzp'er

Heb je niet direct uitzicht op een baan en heb je geen inkomsten nadat je met je bedrijf bent gestopt? In dat geval is het mogelijk om voor een uitkering in aanmerking te komen. Of je recht hebt op een bijstandsuitkering van de gemeente is onder meer afhankelijk van je huishoudsamenstelling.

Freelance verslaggeverEr zijn ieder jaar redelijk veel zzp'ers die stoppen. Dit kan om verschillende redenen zijn. Het is dus verstandig om alle opties open te houden.

Wanneer je stopt met je onderneming moet je de stakingswinst berekenen. Het makkelijkste kun je hiervoor een boekhoudprogramma gebruiken.

Lees ook ons artikel: Zelf faillissement aanvragen als zzp-er

Mijnzzp.nl