Team Mijnzzp

Kapper

Er zijn verschillende redenen om met je bedrijf te stoppen. Bijvoorbeeld als je als zzp'er een bedrijf bent gestart, maar er onvoldoende opdrachten binnenkomen. Een groot aantal starters stopt dan ook binnen vijf jaar alweer met ondernemen. Een klein deel stopt zelfs al binnen een jaar na de start. Ben je al langer ondernemer dan kunnen er ook zomaar verschillende redenen zijn om te stoppen met je bedrijf. Bekijk hier een drietal redenen die vaak voorkomen.

Inhoudsopgave
1. Onvoldoende opdrachten
2. Financiële problemen
3. Succesvolle verkoop van het bedrijf

1. Onvoldoende opdrachten

Als je bedrijf onvoldoende inkomen oplevert dat je wel nodig hebt, is dat een reden om te stoppen. Wil je liever niet stoppen dan is het belangrijk om na te denken over wat voor mogelijkheden er nog zijn. Onderzoek bijvoorbeeld de reden waarom je geen opdrachten krijgt. Misschien vis je wel in de verkeerde vijver of moet je meer aandacht besteden aan een goede marketing. Is je bedrijf online bijvoorbeeld wel vindbaar? De opdrachten komen als je nog geen naam hebt opgebouwd niet vanzelf binnen. Mocht je toch door willen gaan, maar niet alleen van je bedrijf afhankelijk willen zijn, combineer het dan met een baan in loondienst.

2. Financiële problemen

Een andere reden om te stoppen met je bedrijf is als je in de financiële problemen terecht bent gekomen. Bijvoorbeeld als je niet meer in staat bent om leveranciers te betalen en je schulden hebt opgebouwd. Het is in elk geval belangrijk om in een dergelijke situatie tijdig hulp in te schakelen. Ook als je het bedrijf wilt stoppen, is het belangrijk om de zaak financieel op orde achter te laten. Indien de schulden te groot zijn dat een faillissement onafwendbaar lijkt, komt de faillissementswet in zicht. Het is mogelijk dat schuldeisers dan het faillissement van je bedrijf aanvragen.

Overigens is dat eventueel te voorkomen dankzij de onlangs ingevoerde Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA). Daarmee is het mogelijk om een akkoord te bereiken voor een schuldregeling zonder dat alle schuldeisers instemmen. Het is bij een mogelijk faillissement erg belangrijk om de juiste stappen te doorlopen. Er zijn tegenwoordig meerdere mogelijkheden om hulp te krijgen. Ook het uitschrijven bij de KvK is een belangrijke stap.

3. Succesvolle verkoop van het bedrijf

Het stoppen met een bedrijf hoeft niet altijd te betekenen dat je er slechter van wordt. Bijvoorbeeld als je een bedrijf van de grond af hebt opgebouwd en deze voor een goede prijs kan verkopen. Het is dan meestal wel belangrijk dat je bedrijf beschikt over vaste inkomsten of een ander goed verdienmodel. Zonder vaste inkomsten zal je bedrijf meestal geen echte verkoopwaarde vertegenwoordigen. Denk bijvoorbeeld aan vaste inkomsten door middel van abonnementen. Het is dan mogelijk om weer met een nieuw bedrijf te starten of om eventueel van je pensioen te gaan genieten.

Mijnzzp.nl