Team Mijnzzp

Ondernemer

Er gelden voor ondernemers andere regels als het gaat om uitkeringen dan voor mensen in loondienst. Bij het wegvallen van werk is er voor een zzp'er doorgaans geen recht op een WW-uitkering, waar werknemers wel voor in aanmerking komen. Toch zijn er voor zelfstandig ondernemers ook mogelijkheden om onder bepaalde voorwaarden aanspraak te maken op een uitkering. Bijvoorbeeld op een zwangerschapsuitkering voor zelfstandigen of bijstand voor zelfstandigen. Als zelfstandig ondernemer is het erg belangrijk om niet in de financiële problemen te komen. In de meeste gevallen zul je als zzp'er zelf een passende oplossing moeten zoeken. Ondernemers hebben in de meeste gevallen geen recht op een WW-uitkering.

Inhoudsopgave
Zwangerschapsuitkering voor zelfstandigen
Bijstand zelfstandigen (Bbz)
Uitkering oudere zzp'er
Uitkering gedeeltelijk arbeidsongeschikte zzp'ers
AOW bij bereiken pensioenleeftijd
Herleven WW zzp'er

Zwangerschapsuitkering voor zelfstandigen

Ben je zzp'er en zwanger dan kan je rond de periode van je bevalling in aanmerking komen voor een zwangerschapsuitkering. Deze uitkering betreft Zelfstandige en Zwanger ofwel ZEZ en is aan te vragen bij UWV.

Bijstand zelfstandigen (Bbz)

Als je als zzp'er in de financiële problemen komt dan bestaat mogelijk recht op bijstand aan de hand van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen. Dat kan een lening zijn om financiële problemen te overbruggen, maar ook een aanvulling op het maandelijkse inkomen. Deze uitkering is aan te vragen bij de eigen gemeente. Vanzelfsprekend zijn er wel strike voorwaarden verbonden aan de mogelijke regeling.

Uitkering oudere zzp'er

Ben je 55 jaar en heb je nog geen recht op AOW, maar komen er onvoldoende inkomsten binnen als zzp'er? In dat geval bestaat er mogelijk recht op een IOAZ-uitkering ofwel inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen. Deze uitkering voorziet in een aanvulling tot bijstandsniveau, maar het is wel zo dat een inkomen van een eventuele partner meetelt. Bovendien gelden er andere voorwaarden, zoals het aanvragen van IOAZ voordat het bedrijf is beëindigd. Deze uitkering is eveneens aan te vragen bij de eigen gemeente.

Uitkering gedeeltelijk arbeidsongeschikte zzp'ers

Er is bij de eigen gemeente ook voor gedeeltelijk arbeidsongeschikte zelfstandigen een uitkering aan te vragen in de vorm van IOAZ. Deze afkorting staat voor Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen.

AOW bij bereiken pensioenleeftijd

Op het moment dat je als zzp'er de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, heb je recht op een AOW-uitkering. Je hebt als zzp'er uiteraard de mogelijkheid om door te gaan met je bedrijf nadat je recht hebt gekregen op AOW.

Herleven WW zzp'er

Je hebt als zzp'er bij het kwijtraken van werk geen recht op WW, maar daarop is wel een uitzondering. Als je voordat je zzp'er was een WW-uitkering had bestaat de mogelijkheid dat de oude WW-uitkering herleeft. In dat geval heb je bijvoorbeeld gebruikgemaakt van de startersregeling via het UWV.

RolstoelZzp'ers en andere ondernemers kunnen te maken hebben met verschillende fiscale regelingen.

Maak als ondernemer gebruik van online boekhouden. Hiermee kun je eenvoudig alle fiscale regelingen verwerken in de boekhouding.

Lees ook ons artikel: Ken je de middelingsregeling al?

Mijnzzp.nl