Team Mijnzzp

Starten als zzp

Er zijn elk jaar weer vele enthousiaste ondernemers die zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel om als zzp'er een bedrijf te starten. Een aanzienlijk deel van startende ondernemers stopt echter binnen vijf jaar alweer met het bedrijf. Wil je een veilige start maken als zzp'er, maar ook rekening houden met de toekomst? Onderstaande tips komen van pas mocht je binnen een aantal jaren stopt met je bedrijf.

Inhoudsopgave
Netwerk opbouwen
Vakkennis op peil houden
Vestig de aandacht op de inhoud

Netwerk opbouwen

Het is bij het starten van een onderneming van groot belang om een netwerk op te bouwen en te onderhouden. Dat komt niet alleen van pas voor je bedrijf, maar biedt ook zekerheid voor de toekomst. Misschien kom je er na een aantal jaar achter dat ondernemen helemaal niet voor jou is weggelegd.

Het netwerk kan er dan voor zorgen dat je niet met lege handen staat, maar wellicht in dienstverband voor een opdrachtgever kan werken. Het kan maar zo zijn dat een leverancier of klant onder de indruk is van je kennis en ervaring en je graag een baan aanbiedt. Bezoek niet alleen netwerkbijeenkomsten, maar bouw online eveneens een netwerk op, zoals via LinkedIn.

Vakkennis op peil houden

Als je eenmaal een bedrijf begint dan is het aan te raden om je vakkennis op peil te houden. Dat is niet alleen goed om je tot expert te ontwikkelen en je bedrijf een autoriteit te laten zijn, maar ook voor een mogelijke andere toekomst. Bijvoorbeeld als je het ondernemerschap te zwaar vindt of als de balans van werk en privé afwezig is. Door je vakkennis op peil te houden, heb je een sterke troef achter de hand op het moment dat je de keuze maakt met je bedrijf te stoppen.

Starten als zzp: wat moet je allemaal regelen?

Vestig de aandacht op de inhoud

Ben je voortvarend van start gegaan met je bedrijf, maar is het ondernemerschap echt niets voor jou? Richt je dan bij sollicitaties om in dienstverband te gaan werken op de inhoud en benadruk je eigen expertise. Wees ook eerlijk en vertel het verhaal waarom je besloten hebt om het ondernemerschap aan de wilgen te hangen en voor een dienstverband te kiezen.

Ondernemer wordenEr zijn jaarlijks veel nieuwe startende zzp'ers. Lang niet alle zzp'ers lukt het om een succesvol bedrijf op te bouwen.

Het kan dus belangrijk zijn om alle opties open te houden als zzp'er.

Lees ook ons artikel: 2 interessante tips die je leven als zzp-er meteen eenvoudiger maken

Mijnzzp.nl